Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού: - "Η Κυβέρνηση ήταν συνεπής στη χορήγηση των αναδρομικών!!" - "Δώσαμε και σε συνταξιούχους που δεν έπρεπε να τα πάρουν!!" - "Χτυπήσαμε τον πληθωρισμό χωρίς να πονέσει υπερβολικά ο άνθρωπος που χάνει εισόδημα.!!"


 

Συνέχεια της συνέντευξη που παραχώρησε στις  7 Ιουλίου 2022



Β. Χιώτης: Ανακοινώσατε χθες στη Βουλή ότι από 1/1/2023 ξεπαγώνουν οι συντάξεις. Οι συνταξιούχοι, ξέρετε, είναι μία κατηγορία Ελλήνων που δικαίως διαμαρτύρεται, ότι επί πολλά χρόνια δεν ήταν προτεραιότητα για τη φροντίδα από το κράτος. Αναρωτιέμαι, πόσο θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις; Θέλω να πω μπορεί να ελπίζει ο συνταξιούχος ότι θα πάρει κάτι παραπάνω από αυτόν τον μαθηματικό τύπο που έχω ακούσει από το Υπουργείο Οικονομικών, προσθέτουμε τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, διαιρούμε και δια δύο και βγαίνει ένα 5,5%;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι και λίγο κατ΄ αρχάς αλλά…

Β. Χιώτης: Δεν είναι λίγο, αλλά ξέρετε, το ροκανίζει η ακρίβεια μέσα σε δύο μήνες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η Κυβέρνηση ήταν συνεπής και ως προς την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων που αφορούσαν τα αναδρομικά, τις στρεβλώσεις δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου και θέλω να θυμίσω ότι ως προς τις κύριες συντάξεις, επειδή μας ασκείται μία κριτική, πήγαμε πέρα και πάνω από την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μας υποχρέωνε ουσιαστικά να αποζημιώσουμε μόνο όσους είχαν προσφύγει.

Β. Χιώτης: Και τι θα γίνει;

Π. ΤσίμαςΜε την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αν κατάλαβα καλά δε θα το κάνετε, δε θα πάτε πέραν εκείνων που είχαν ήδη προσφύγει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ απλό, δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε αυτή τη στιγμή.

Β. Χιώτης: Ούτε σε δόσεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το εξετάσουμε αυτό.

Β. Χιώτης: Γιατί ξέρετε, υπήρξαν κυβερνητικά στελέχη που έλεγαν τότε μην προσφεύγετε στη Δικαιοσύνη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τις κύριες συντάξεις. Αλλά αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη, κύριε Χιώτη και κύριε Τσίμα.

Β. Χιώτης: Πείτε και κάτι εδώ, υπάρχουν θέματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, έχουμε πει αρκετά.

Β. Χιώτης: Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κι άλλο, κύριε Πρόεδρε, από την 1/1/2023; Διότι τον αυξήσατε σημαντικά, μάλιστα, αλλά τον ροκανίζει η ακρίβεια, τον καταβροχθίζει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δε θα σας απαντήσω ακόμα, γιατί δεν είμαι έτοιμος.

Β. Χιώτης: Και αυτό κρατείται για το Σεπτέμβρη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Το βέβαιο είναι ότι δικαιωθήκαμε εκ των υστέρων για την επιλογή μας να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό πάνω από τις εισηγήσεις οι οποίες είχαν γίνει. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ακόμα -θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής- υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες σήμερα στη χώρα και υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο πραγματικά δυσκολεύεται πολύ να τα βγάλει πέρα. Χρέος μας είναι να στρέψουμε την προσοχή μας και τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίον έχουμε, πρωτίστως προς αυτούς.
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σημαντικά, 50 ευρώ το μήνα δεν είναι αμελητέο ποσό, όμως αναγνωρίζω απόλυτα ότι όταν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών πληθωριστικών πιέσεων ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αύξησης ροκανίζεται από το κόστος ζωής το οποίο κι αυτό αυξάνεται. Από την άλλη, υπάρχει ένας κίνδυνος τον οποίον θέλω να επισημάνω. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μία λογική αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, να αυξάνουμε δηλαδή τους μισθούς με έναν μαθηματικό τύπο όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός. Όποτε έγινε αυτό στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, έχει οδηγήσει σε καταστροφή, διότι τελικά τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό, ροκανίζεται ακόμα περισσότερο το εισόδημα και η αξία τελικά του εισοδήματος που μπαίνει στην τσέπη μας διαρκώς μειώνεται.

Π. Τσίμας: Δηλαδή «χτυπήσατε τον πληθωρισμό χωρίς να πονέσει υπερβολικά ο άνθρωπος που χάνει εισόδημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Και ταυτόχρονα αυτή η ομαλή προσγείωση, η οποία είναι πρωτίστως δουλειά των κεντρικών τραπεζών, το πώς θα καταφέρουμε δηλαδή να εκτονώσουμε τη «βόμβα» του πληθωρισμού με παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, χωρίς να οδηγήσουμε τις οικονομίες μας σε ύφεση, είναι μία δύσκολη άσκηση. Και γι΄ αυτό και για να επανέλθω εκεί που ξεκινήσαμε την κουβέντα μας, είμαι πάρα πολύ ειλικρινής με τους Έλληνες πολίτες λέγοντας ότι θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα για τον οποίον πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, η ελληνική οικονομία εφόσον εκπλήξει ευχάριστα και δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, θα φροντίσουμε να τον κατανείμουμε με πρώτο κριτήριο τη δικαιοσύνη. Θα το ξαναπώ: Να σταθούμε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι σήμερα πραγματικά υποφέρουν και δοκιμάζονται.

Β. Χιώτης: Εγώ έχω μια τελευταία ερώτηση και θα κλείσεις εσύ Παύλο. Τουλάχιστον πλαφόν στον πιτόγυρο προτίθεστε να βάλετε; Διότι άκουσα τον κύριο Κουτσούμπα έξαλλο να λέει «καλά όλα τα άλλα με την ακρίβεια, αλλά να έχει πάει το πιτόγυρο 3,5 ευρώ»; Θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, εκτός από την ακρίβεια δεν υπάρχει και κερδοσκοπία; Διότι νιώθουμε ότι υπάρχει και οι έλεγχοι είναι πλημμελείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουν μπει πολλά πρόστιμα, μπορούμε καλύτερα στον τομέα αυτόν και στον τομέα του ελέγχου της αγοράς και στον τομέα επίσης του ελέγχου που γίνεται πια από την Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της αγοράς εργασίας. Θα είμαστε αμείλικτοι στις περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ειδικά καθώς τώρα μπαίνουμε στην υψηλή σαιζόν του τουρισμού, να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να μεταχειρίζονται εργαζόμενους στον τουρισμό χωρίς την αξιοπρέπεια που τους αναλογεί.