Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδας στον Πρωθυπουργό : "Σε 40 χρόνια ενδέχεται να εξασφαλιστεί η ευημερία των Ελλήνων εάν ".....!!- Εσείς και οι φίλοι σας δεν φέρατε την Ελλάδα σ΄ αυτό το "μαύρο χάλι" κ. Στουρνάρα;


 

Άλλα 40 χρόνια θα χρειαστούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ήταν στις αρχές της Μεταπολίτευσης το 1974, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι σ’ αυτή την περίοδο θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι η χώρα θα καταφέρνει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως!

Αυτό αποκαλύπτει στο άρθρο του στο επετειακό τεύχος για τη Μεταπολίτευση  του Περιοδικού της Βουλής "Επί του… περιστυλίου", ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας: "Στην Τράπεζα της Ελλάδας έχουμε κάνει υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και με μεταρρυθμίσεις του τύπου που προανέφερα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αφενός το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου μία κατάλληλη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου του δημοσίου χρέους και του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης (αυτή η διαφορά ονομάζεται στην τεχνική διάλεκτο “αποτέλεσμα χιονοστιβάδας”), έτσι ώστε να φτάσουμε το χρέος στο 60% του ΑΕΠ σε 40 περίπου χρόνια. Είναι κάτι εφικτό και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας".

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί ακόμη ότι "η χώρα θα αντιμετωπίσει σύντομα ένα μείζον πρόβλημα, εάν δεν το αντιμετωπίσουμε γρήγορα: την έλλειψη εργατικού δυναμικού", καθώς «αυτή τη στιγμή μάς λείπουν 200.000 χέρια στις δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή. Εάν δεν τα βρούμε άμεσα, θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία», αναφέρει και υπενθυμίζει με νόημα ότι «στη δεκαετία του ΄90, στη διαδικασία σύγκλισης προς την ΟΝΕ, οι ξένοι εργάτες ήταν αυτοί που κράτησαν τον πληθωρισμό στην Ελλάδα χαμηλό. Εάν δεν είχαμε τους μετανάστες στον αγροτικό τομέα και στην οικοδομή, δεν θα επιτυγχάναμε τότε το κριτήριο του πληθωρισμού».