Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Δεν ανήκουμε στον ίδιο κόσμο

 



Του Μανώλη Κοττάκη

Κάθε βράδυ στις 7 και στις 10 οι Έλληνες παρακολουθούν μαζί με εκατομμύρια τηλεθεατές της ηπείρου μας την ανάκρουση των εθνικών ύμνων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

Νέα αμούστακα παιδιά ηλικίας 17 ετών μαζί με τους πρεσβύτερους ηλικίας έως 40 ετών, οι οποίοι συγκροτούν αγγλιστί τα ρόστερ των «επίσημων αγαπημένων» αγκαλιάζονται βάζοντας σφιχτά ο ένας τα χέρια στους ώμους του άλλου και τραγουδούν με όλη τη δύναμη της φωνής τους τα λόγια κάθε εθνικού ύμνου.

Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Ισπανοί, όλες οι φυλές της Ευρώπης αισθάνονται υπερηφάνεια στο άκουσμα των λέξεων που ενώνουν τα έθνη τους. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στους πάγκους τους. Προπονητές, φροντιστές, ιατροί, αναπληρωματικοί, παράγοντες επαναλαμβάνουν στεντορεία τη φωνή το δικό τους «σε γνωρίζω από την όψη».

Στις εξέδρες την ίδια ώρα χιλιάδες φίλαθλοι κάθε εθνικότητας ανεμίζουν με υπερηφάνεια επίσης τις σημαίες των χωρών τους. Στα προκριματικά του Euro έκανε, μάλιστα, ισχυρή εντύπωση ο φανατισμός και το πάθος στα πρόσωπα κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Αλβανίας, της Κροατίας, της Γεωργίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, των νεότερων μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού κρατών.

Οι δε φίλαθλοί τους κυκλοφορούσαν εκτός από τις εξέδρες και στους δρόμους των γερμανικών πόλεων με τις σημαίες τους ανά χείρας. Με τα εθνικά τους σύμβολα. Για να διαδηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα. Με πρώτους απ’ όλους τους Τούρκους.

Αυτό λοιπόν που σε όλη την Ευρώπη θεωρείται αυτονόητο, η σκέπη όλου του έθνους κάτω από ένα σύμβολο και η συνάντησή του υπό τους σκοπούς μιας φιλαρμονικής που παιανίζει τον εθνικό ύμνο, στην Ελλάδα των ξιπασμένων ελίτ θεωρείται αναχρονισμός και αφόρητος εθνικισμός. Χουντική πρακτική. Οπισθοδρόμηση.

Και όχι μόνον αυτό. Αντί να προστατεύονται τα σύμβολα και οι μελωδίες που επικύρωσαν την ελευθερία και την παλιγγενεσία μας, γίνεται συστηματική προσπάθεια από τις ίδιες ξιπασμένες ελίτ να υποβαθμιστούν και να αποδομηθούν.

Προσφάτως νεαρός έκαψε επτά φορές την ελληνική σημαία στη Θράκη και αθωώθηκε πανηγυρικά από το Αυτόφωρο στο οποίο προσήχθη. Ο Ποινικός Κώδικας πήγε «περίπατο».

Προσφάτως νεαρά που ανακάλυψε ότι θέλει να κάνει τέχνη με τη σημαία -τίποτε άλλο δεν βρήκε, το εθνικό σύμβολο εργαλειοποίησε-, την έβαψε ροζ στο όνομα των… κακοποιημένων γυναικών. Αγνοώντας η άσχετη ότι η ελληνική σημαία δεν ταυτίζεται με πράξεις βίας αλλά με ένδοξες πράξεις ελευθερίας και εθνικής απελευθέρωσης.

Πρόσφατα Ελληνίς υφυπουργός αρνήθηκε να αποδεχθεί αίτημα κοινοβουλευτικού κόμματος να γίνεται έπαρση της ελληνικής σημαίας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μέσα στα ελληνικά σχολεία.

Για κάποιους σύγχρονους παγκοσμιοποιημένους Έλληνες η σημαία είναι ένα πανί. Για εμάς όμως όχι. Η σημαία είναι η πυξίδα μας. Η σημαία του Αγώνα το 1821, η σημαία με την οποία απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη το 2012 ο βασιλεύς, οι σωζόμενες σημαίες του 1940, η σημαία που τίμησαν με την πράξη τους ο Γλέζος με τον Σάντα στον Ιερό Βράχο, η σημαία του Πολυτεχνείου, η σημαία των Ιμίων (που «την πήρε ο αέρας», την έχει αξιωματικός στην κατοχή του), όλες συμβολίζουν ένα παρελθόν που, όπως έγραφε και ο Ελύτης μας, συγκλονίζει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του.

Τούτων δοθέντων, δεν απορώ που έγινε viral μια αποστροφή της ομιλίας μου στο Πολεμικό Μουσείο κατά την παρουσίαση του βιβλίου μου «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», στην οποία έλεγα ότι η γενιά μας αγαπά τη γαλανόλευκη με τον σταυρό και όχι κάποιες πολύχρωμες σημαίες που είναι της μόδας.

Έγινε viral βεβαίως λόγω της γκριμάτσας αποδοκιμασίας που «συνελήφθη» από τον άγρυπνο τηλεοπτικό φακό να κάνει την ώρα που το έλεγα η Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν απορώ που ασχολήθηκαν με το πρόσωπό μου και lifestyle εκπομπές της τηλεόρασής μας. Η εικόνα είναι πανίσχυρη, δεν θα μπορούσαν να την αγνοήσουν.

Απορώ όμως για τον τρόπο που προσεγγίζουν τα πράγματα μερικοί σχολιαστές του δημόσιου βίου. Οι οποίοι ενοχλήθηκαν σφόδρα από τη σύγκριση με τις πολύχρωμες σημαίες που συμβολίζουν κατ’ αυτούς τη «σύγχρονη Ελλάδα».

Να τα βάλουμε σε μία τάξη. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ που δεν κάνουν σημαία τη σεξουαλική τους ταυτότητα και αυτών που την κάνουν. Αυτοί που δεν την κάνουν δίνουν μάχες για το εθνικό σύμβολο, με πάθος καθένας από το μετερίζι του. Διπλωμάτες είναι, πολιτικοί είναι, καθηγητές είναι, αναλυτές, αθλητές είναι, γνωρίζω πάρα πολλούς πατριώτες ΛΟΑΤΚΙ που χωρίς να προκαλούν κανέναν «τρώνε» σίδερα για την Ελλάδα.

Η οργανωμένη κοινότητα όμως δεν συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν έχει τύχει ποτέ να δω στις περίφημες παρελάσεις υπερηφάνειας ελληνική σημαία. Άλλων συμμάχων χωρών, ναι, ελληνική, όχι. Τον γάμο που ψήφισε όμως το Κοινοβούλιο, ασχέτως αν εμείς διαφωνούμε, τον ψήφισε η Ελληνική Δημοκρατία. Κανείς όμως από την οργανωμένη κοινότητα δεν θέλησε να υπερηφανευτεί ότι είναι μέλος της με μια σημαία στα χέρια του. Γιατί;

Αντ’ αυτού κυκλοφορούν μόνον οι πολύχρωμες σημαίες στις οποίες αναφέρθηκα. Η κοινότητα όμως δεν είναι έθνος για να κάνει έπαρση αυτή τη σημαία. Δεν είναι πολυ-έθνος για την ακρίβεια. Να λοιπόν ποιο ήταν το νόημα της αποστροφής μου στο Πολεμικό Μουσείο.

Όσοι με διαβάζετε διαχρονικά άλλωστε θα θυμάστε τη θέση μου που ήταν και τίτλος άρθρου προ καιρού: Και αν είσαι πατριώτης, μου περισσεύει αν είσαι γκέι. Το εννοώ. Δεν το εννόησε δυστυχώς για την εξυπνάδα της η Ντόρα και μερικοί άλλοι. Σε σημείο που να αισθάνομαι ότι δεν ανήκουμε στον ίδιο κόσμο. Ενώ θα έπρεπε.

ΥΓ.: Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό σε δύσκολη πολιτική ατμόσφαιρα, τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου για την παραχώρηση της αίθουσας «Ιωάννης Καποδίστριας» όπου έγινε η παρουσίαση, και τη διοίκηση της ΕΡΤ. Ιδιαιτέρως τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Ζούλα, τον γενικό διευθυντή Ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη και τον υπεύθυνο Συνεργείων του Ραδιομεγάρου Παναγιώτη Καραντία για την κάλυψη και την αναμετάδοση της εικόνας με live streaming στο διαδίκτυο, η οποία έφερε την «υπογραφή» του σκηνοθέτη Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου και του τηλεοπτικού παραγωγού Νίκου Μπελόγιαννη.

πηγή:https://www.antinews.gr/55694/politiki/den-anikoyme-ston-idio-kosmo/



  1. Η Ντορουλα με τις γκριμάτσες της προξένησε μεγάλη χαρά στην πλειοψηφία των Ελλήνων. Είναι ιστορικό γεγονός ένα λίαν συντόμως πολιτικά σάπιο κουφάρι να προξενεί τόσο άφθονο γέλιο με το ζόρι που τράβηξε στην πολιτική της δύση. Συγχαρητήρια κ. Κοττακη για τις μοναδικές στιγμές που εξαιτίας σας χαρήκαμε. Μπορεί μεν στην άνοδο τους να υπηρξαν άθλιοι, αλλά τουλάχιστον στην κατρακύλα τους είναι εξόχως διασκεδαστικοι. Να την ξανακαλεσετε όταν ο αδερφός της θα είναι ανέκδοτο συνταξιούχων.

Υπουργείο οικονομικών - Τι περιλαμβάνει ο ΜΠΛΕ ΦΑΚΕΛΟΣ του Υπουργού για μισθούς, συντάξεις και φορολογία




 Μισθοί – Συντάξεις

1. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

2. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1.1.2024.

3. Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος μισθός για όλους.

4. Νέα αύξηση στις συντάξεις από 1.1.2024. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ απονέμονται εντός δύο μηνών.

5. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

6. Αναμορφώνονται τα βαρέα και ανθυγιεινά με νέους δικαιούχους και αύξηση των κλιμακίων.

Φορολογία

7. Σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργησή του έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

8. Αυξάνεται από 1.1.2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

9. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

10. Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1.1.2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

11. Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στον κινηματογράφο, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο έως το τέλος του 2023.

12. Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

13. Μείωση του κενού ΦΠΑ (VAT Gap) στο 10% το 2027 και κάτω του ευρωπαϊκού μ.ό. το 2030, για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Τι είπε ο Βουλευτής κ. Αυγενάκης στο επεισόδιο : - Στον υπάλληλο: "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε…" - Στους Αστυνομικούς: "Θα σας μεταθέσω δυσμενώς" - Η απάντηση του Βουλευτή


Άσχημη εντύπωση και σφοδρές αντιδράσεις εξακολουθεί να πυροδοτεί το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει  τον βουλευτή της Κυβέρνησης Λευτέρη Αυγενάκη  να χειροδικεί εναντίον υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας στο  αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος.. 

Το βίαιο επεισόδιο διαδραματίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά έγινε γνωστό, μετά την καταγγελία της ΟΣΕΥΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων)







Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Λυπάμαι ξεκάθαρα και ζητω συγνώμη για την ένταση και την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με υπάλληλο εταιρείας, στην προσπάθεια μου να μπορέσω να επιβιβαστώ στην πτήση μου για το Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή όμως, είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό «άγριου ξυλοδαρμού», «λιποθυμιών», «χειροδικιών» απο μέρους μου. Πράγματι υπήρξε ένα περιστατικό λεκτικής έντασης με υπάλληλο της εταιρείας καθώς δεν μου επέτρεψε να επιβιβαστώ επικαλούμενος ότι είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση, ενώ όπως με τα μάτια μου διαπίστωνα οι επιβάτες ήταν στη φισούνα επιβίβασης. Τέλος αρνείτο κατ’ επανάληψη να μου επιτρέψει την δυνατότητα επικοινωνίας με προϊστάμενό του ή άλλο υπεύθυνο της αεροπορικής εταιρείας ως ύστατη προσπάθεια να καταφέρω να ταξιδέψω στην ώρα μου, κάτι που με οδήγησε να προσπαθήσω να πάρω το τηλ από τα χέρια του για να μιλήσω ο ίδιος. Ωστόσο το περιστατικό παρέμεινε σε επίπεδο διαφωνίας και λεκτικής έντασης μόνο.
Image
Το περιστατικό δεν περιορίστηκε σε λεκτική βία. Ο κ. Αυγενάκης άσκησε σωματική βία στον υπάλληλο του αερολιμένα. capital.gr/politiki/38235… efsyn.gr/politiki/kyber… gazzetta.gr/plus/2349340/b…

Ο βουλευτής μπέρδεψε την πύλη της πτήσης από Αθήνα για Ηράκλειο, ενώ είχαν προηγηθεί τρεις αναγγελίες με το όνομά του από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση. Σε έξαλλη κατάσταση, ο πρώην υπουργός εμφανίζεται στο βίντεο να χαστουκίζει έναν υπάλληλο του αεροδρομίου. Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν πως του φώναξε, "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε…", ενώ στη συνέχεια άρχισε να… επιτίθεται και στον εξοπλισμό του αεροδρομίου. Επιτέθηκε επίσης λεκτικά και σε αστυνομικούς, απειλώντας τους πως θα τους "μεταθέσει δυσμενώς", επικαλούμενος την ασυλία του.




 

ΣΥΡΙΖΑ για την "ποινή" της κυβέρνησης στον Λ. Αυγενάκη : - Μισό κιλό, μισή ζωή, μισή… διαγραφή - Ο κ. Μητσοτάκης λέει τα στελέχη μου έχουν ασυλία, απεριόριστη εξουσία και δικαίωμα να χειροδικούν ....

 

Μισό κιλό, μισή ζωή, μισή… διαγραφή: Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει τα ημίμετρα και τις δειλές αποφάσεις σε κανόνα της πολιτικής του, ακόμα κι όταν αφορούν εξόφθαλμα περιστατικά που προσβάλλουν κάθε πολίτη. Έτσι και με τον κ. Αυγενάκη: με καθυστέρηση ημερών, κι αφού πρώτα κυκλοφόρησε το αδιάψευστο βίντεο με το απαράδεκτο περιστατικό χειροδικίας από τον πρώην υπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τον αποπέμψει μεν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τον κρατάει στο κόμμα και δεν του ζητάει καν να παραδώσει την έδρα του!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει δηλαδή σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας: τα στελέχη μου έχουν ασυλία, απεριόριστη εξουσία και δικαίωμα να χειροδικούν έναντι όποιου κάνει απλώς τη δουλειά του. Κι αν υπάρξει κάνα μαρτυριάρικο βίντεο, τότε απλώς θα βάζει τον κάθε Αυγενάκη για λίγο στον πάγκο ώστε να τον επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία…

Αλλά είπαμε, ο Κυρ. Μητσοτάκης ειδικεύεται στις μισές δουλειές: Ημίμετρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ημίμετρα στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ημίμετρα κι όταν θίγεται το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών. Κάτι πρέπει ν΄ αλλάξει σ΄ αυτή τη χώρα…

Πρωθυπουργός: - Είμαι ένας αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής. - Στο τέλος της ημέρας, θα εστιάσουμε στο διαθέσιμο εισόδημα, στη σύγκλιση μισθών


 

  • Απομένουν τρία χρόνια έως την ολοκλήρωση της θητείας μας. Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, είμαι κατηγορηματικός σε αυτό το ζήτημα. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το 2027. Ήμουν εξίσου κατηγορηματικός κατά την πρώτη θητεία μας. Πολλοί αμφισβήτησαν την προσήλωσή μου σε έναν σταθερό εκλογικό κύκλο, αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος, θα αποδειχθεί ότι λαθεύουν και πάλι. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και θα κριθούμε με βάση το σύνολο των όσων πετύχαμε κατά τη δεύτερη τετραετία.
  • Είμαι ένας αφοσιωμένος μεταρρυθμιστήςΑκόμα κι αν, σε κάποιες περιπτώσεις, οι μεταρρυθμίσεις ενοχλούν κάποιους, αυτή είναι η φύση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Έχουμε όμως λάβει εντολή γι’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Παραδείγματος χάρη, είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίζοντας την φοροδιαφυγή, όπως δεσμευτήκαμε να πράξουμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, θα δυσαρεστήσει κάποιους, όμως εν τέλει όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι η σωστή επιλογή.
  • Για εμένα το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: να εστιάσουμε σε αποτελέσματα που μπορούμε να φέρουμε. Οι πολίτες θέλουν να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που συνδέονται με το κόστος ζωής. Αυτό σχετίζεται με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, τουλάχιστον με μία διάστασή της: τις τιμές των προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών. Πρόκειται για ζήτημα που επισήμανα όταν είχαμε τις πρώτες συζητήσεις με τον Enrico. Δεν γίνεται να έχουμε παραπλήσια ή πανομοιότυπα προϊόνταν να πωλούνται σε σαφώς διαφορετικές τιμές σε μία ενιαία αγορά, αυτό δεν είναι αποδεκτό. Οι πολίτες θέλουν καλύτερη περίθαλψη. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να εστιάσουμε στο διαθέσιμο εισόδημα, στη σύγκλιση μισθών. Αυτή είναι η κύρια δέσμευσή μας. Αυτό δεν γίνεται ως εκ θαύματος ούτε μέσω κυβερνητικού διατάγματος. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, ανάπτυξη, πρέπει να μειώσουμε την ανεργία. Όλοι οι δείκτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
    • Η οικονομία αναπτύσσεται με σαφώς μεγαλύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
    • Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 400.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την τελευταία πενταετία.

Πιστεύω ότι το μήνυμα ήταν “δουλέψτε σκληρά και κάντε αυτό που μας είπατε ότι θα κάνετε, διότι αυτός ήταν το λόγος που σας επανεκλέξαμε”».

E.A.A.Σ: Εορτασμός των προσκυνηματικών εκδηλώσεων για τους πεσόντες σε Γράμμο και Βίτσι


 Γνωρίζεται στα μέλη μας, ότι κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ. ο εορτασμός των προσκυνηματικών εκδηλώσεων για τους πεσόντες σε Γράμμο και Βίτσι, θα τελεστεί την 1η Σεπτεμβρίου 2024 ημέρα Κυριακή και ώρα 09:30 σε Γράμμο και Βίτσι παράλληλα. Ο επίσημος εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στον Γράμμο.

Η Ε.Α.Α.Σ. θα διαθέσει ένα (1) λεωφορείο, εφόσον υπάρχει πληρότητα άνω του 80% και κάλυψη εξ αυτού με 50% συναδέλφων, για τον επίσημο εορτασμό στον Γράμμο, το οποίο θα αναχωρήσει στις 31η Αυγούστου και ώρα 07:00 από την ΛΑΕΔ ( Ρηγίλλης 1).

Για δηλώσεις συμμετοχής (με σειρά προτεραιότητας) τα μέλη της Ε.Α.Α.Σ. θα πρέπει να απευθύνονται στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Αντγο ε. α. Χαράλαμπο Πόκα στα τηλ. 210-3632517 και 69 80 562 884. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 26 Αυγούστου 2024.

Δηλώσεις κρατήσεων για Ξενοδοχείο, σε συνεννόηση με  το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων. 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Γιατί ενοχλεί ο όρος "Βόρειος Ήπειρος"; - Γιατί δικαιούνται τον όρο "βόρεια" οι Σκοπιανοί και όχι οι κάτοικοι ενός τμήματος της ιστορικής Ηπείρου;


 Είναι καλό να θυμόμαστε όλοι τα ιστορικά γεγονότα

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα
Το 1926 η δικτατορία του στρατηγού Θεοδώρου Πάγκαλου προέβη στις ακόλουθες κινήσεις για να κερδίσει την εύνοια του νεότευκτου αλβανικού κράτους:
Πρώτον, αδιαφόρησε για τον διωγμό της ελληνικής παιδείας στην Αλβανία και για την καταπάτηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας του 1914.
Δεύτερον, απαγόρευσε τη λειτουργία των βορειοηπειρωτικών σωματείων στην Αθήνα και έστειλε την Αστυνομία στα γραφεία τους για να κατάσχει διάφορα έγγραφα.
Τρίτον, κράτησε στη Θεσπρωτία τους μουσουλμάνους Τσάμηδες, ενώ αρχικά είχαν κριθεί ως ανταλλάξιμοι με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.


Το αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών ήταν απολύτως αρνητικό: Η μεν Αλβανία δεν έγινε φίλη της Ελλάδος, αλλά προτίμησε να γίνει προτεκτοράτο της Ιταλίας του Μουσολίνι. Για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου άρχισε μία μακρά περίοδος καταπιέσεως, η οποία κορυφώθηκε με το κομμουνιστικό καθεστώς των Χότζα και Αλία. Οι δε αλβανόφωνοι Τσάμηδες αποδείχθηκαν αχάριστοι και κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνεργάσθηκαν φανερά με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, επιτιθέμενοι κατά των Ελλήνων.





Τα θυμίζω όλα αυτά διότι διαβάζω με ανησυχία κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες για την επικείμενη «ρύθμιση» των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η κακή Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό μάς προδιαθέτει αρνητικά και για τη συμφωνία Αθηνών - Τιράνων. Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά είναι καλό να θυμόμαστε όλοι τα ιστορικά γεγονότα. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ότι η Αλβανία έχει υπογράψει στις 17 Μαΐου 1914 το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας με αντισυμβαλλόμενη όχι την Ελλάδα, αλλά την κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου έπειτα από ένοπλη σύγκρουση τριών μηνών. 

Το Πρωτόκολλο υπεγράφη και από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, στις οποίες περιλαμβάνονταν η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία, οι δύο προστάτιδες του νέου αλβανικού κράτους. Με τη διεθνή αυτή συμφωνία η Αλβανία αναγνώριζε τον ελληνικό χαρακτήρα του πληθυσμού των Νοτίων Νομών, δηλαδή των περιοχών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, και δεχόταν να ονομάζει τους κατοίκους της περιοχής «Ηπειρώτες». 
Επίσης, το Πρωτόκολλο προέβλεπε ενισχυμένα εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και αστυνομικά προνόμια για τους ορθόδοξους χριστιανούς, δηλαδή τους Έλληνες.





Αφού, λοιπόν, η Αλβανία έχει αναγνωρίσει με την υπογραφή της τον χαρακτηρισμό «Ηπειρώτες» για τους Έλληνες της περιοχής, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» είναι ενοχλητικός; 
Τους πειράζει ο γεωγραφικός προσδιορισμός; Γιατί στην περίπτωση των Σκοπίων το «Βόρεια Μακεδονία» είναι καλό και στην περίπτωση των Ηπειρωτών Ελλήνων ο όρος «βόρεια / βόρειος» είναι κακός; Τόσο αγώνα έκανε η κυβέρνηση για να επιβάλει γεωγραφικό προσδιορισμό στο κράτος των Σκοπίων. 
Γιατί δικαιούνται τον όρο «βόρεια» οι Σκοπιανοί και όχι οι κάτοικοι ενός τμήματος της ιστορικής Ηπείρου; 
Το πραγματικό πρόβλημα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής είναι η ιδεολογία της «Μεγάλης Αλβανίας» που υποστηρίζει ο Ράμα!
*Πολιτικός επιστήμων
πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/87793/giati-enohlei-o-oros-voreios-ipeiros

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: - Μνημείο εθνικής προδοσίας - Τα έδινε όλα σε Ερντογάν και Γκρούεφσκι - Τα γνώριζε όλα για την κρίση και τα Μνημόνια, αλλά έταζε λεφτά


Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ


Ο Παπανδρέου τα έδινε όλα σε Ερντογάν και Γκρούεφσκι, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψαν τα WikiLeaks
Μνημείο εθνικής προδοσίας συνιστούν δύο έγγραφα των WikiLeaks, τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος του ενδοτισμού και του τυχοδιωκτισμού που επέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός στο Σκοπιανό και στα ελληνοτουρκικά, λίγο πριν παραδώσει τη χώρα δεμένη πισθάγκωνα τους ξένους δανειστές μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία το 2009...

Τα δύο έγγραφα είναι απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου hellasjournal.gr. Αυτά δείχνουν περίτρανα ότι ο μοιραίος για την Ελλάδα πρωθυπουργός έδινε γη, αέρα και ύδωρ στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στον υπερεθνικιστή πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Γκρούεφσκι.

Προκαλεί δε πολλά και μεγάλα ερωτήματα και αυτόματους συνειρμούς το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 2009, εξέφραζε στους Αμερικανούς συνομιλητές του τη θέλησή του για λύση των ελληνοτουρκικών «πακέτο» στη Χάγη καθώς και του Κυπριακού, και μάλιστα «γρήγορα» καθώς -όπως τους έλεγε- «οι οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδας πιθανόν θα έδεναν πολιτικά τα χέρια του».

Με άλλα λόγια, ο πολιτικός που εξελέγη με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» γνώριζε (αποτελεί μυστήριο πώς) ότι η οικονομική κρίση θα χτυπούσε σύντομα την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προωθούσε το «Βόρεια Μακεδονία», όμως ως διπλή ονομασία, καθώς περιόριζε την ελληνική απαίτηση για erga omnes χρήση του ονόματος μόνο στο διεθνές περιβάλλον, χωρίς καμία συνταγματική αλλαγή από τους Σκοπιανούς και δίχως να τον ενδιαφέρει καν να θέσει ζήτημα ταυτότητας και γλώσσας...

Ειδικότερα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, στη σύνοψη της αναφοράς που στέλνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έπειτα από ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ήθελε να δώσει θετικό μήνυμα για τον «νέο δυναμισμό» και για το «πόσο ανοιχτός» ήταν στην Τουρκία. 
Μάλιστα, οι Αμερικανοί σημειώνουν ότι ο Παπανδρέου αντιμετώπιζε την επίλυση των ελληνοτουρκικών ως «μια δουλειά που άφησε στη μέση από τότε που ήταν ΥΠΕΞ» (!) και γράφουν σχετικά: «Παρόλο που η θέση του ήταν καταρχήν για μη συμβιβασμό στο θέμα των γκρίζων ζωνών και της ελληνικής κυριαρχίας, ο τόνος και η συνολική θέση του για τη μεταφορά στη Χάγη ήταν κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία για μια πραγματική άρση του αδιεξόδου (breakthrough). Το αντιμετωπίζει σαν μια δουλειά που άφησε στη μέση από τότε που ήταν ΥΠΕΞ και είναι έτοιμος να φανεί τολμηρός εάν και οι Τούρκοι συμπράξουν μαζί του για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο».

Ο (αποκαλούμενος και «καπετάνιος του Τιτανικού» λόγω της καταστροφής που επέφερε στη χώρα μετά το 2010) κ. Παπανδρέου έκανε τη συγκεκριμένη προδοτική δήλωση, με την οποία εμφανίζεται εντελώς πρόθυμος να πάει στη Χάγη όλες τις τουρκικές βλέψεις στο Αιγαίο κατά παράβαση των πάγιων εθνικών θέσεων, στον τότε πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ και στον πρόεδρο του Brooking Institute και πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ στις 12 Οκτωβρίου 2009. Ηταν λίγο μετά την επίσκεψη-αστραπή που είχε κάνει στις 9 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Η έκπληξη των Αμερικανών για την προθυμία του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει όλη τη δέσμη των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο στο τραπέζι είναι τόσο μεγάλη, ώστε σημειώνουν στην εσωτερική επικοινωνία που είχαν τότε μεταξύ τους: «Αποτελεί μια σημαντική μετακίνηση της ελληνικής θέσης, εάν διατηρηθεί. Στο παρελθόν, ενώ ήταν ανοιχτοί να εξετάσει το Δικαστήριο της Χάγης τα ζητήματα των οικονομικών (σ.σ.: αναφέρονται στην υφαλοκρηπίδα), οι Ελληνες ήταν απρόθυμοι να προσθέσουν όλη τη δέσμη των ζητημάτων του Αιγαίου, φοβούμενοι την απόπειρα των Τούρκων να τους επιβάλουν την παραίτηση από όλα τα διεθνή νομικά δικαιώματα που πιστεύουν ότι έχουν βάσει του δικαίου της θάλασσας και άλλων συνθηκών σε ένα τουρκικού στιλ παζάρι, για να κερδίσουν πλεονεκτήματα στις οικονομικές ζώνες».
Τα γνώριζε όλα για την κρίση και τα Μνημόνια, αλλά έταζε λεφτά
Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους προκύπτει από το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι γνώριζε πολύ καλά πως η χώρα θα έμπαινε σε περιπέτειες, για την ακρίβεια σε κανονικό σπιράλ οικονομικού θανάτου με έξωθεν ενέργειες.

Στους Αμερικανούς αξιωματούχους έλεγε ότι έπρεπε να κλείσουν τα εκκρεμή εξωτερικά θέματα άμεσα, γιατί μετά τα «χέρια του θα ήταν δεμένα», υπονοώντας τα οικονομικά προβλήματα που θα ακολουθούσαν και για τα οποία όχι μόνο δεν είχε κάνει καμία νύξη στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, ενημερώνοντας το εκλογικό σώμα, αλλά, αντιθέτως, εξαπάτησε συνειδητά τους Ελληνες με το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν».

Εξι μήνες αργότερα ο ίδιος βύθισε τη χώρα στη δίνη της ξένης επιτροπείας του ΔΝΤ και της άγριας λιτότητας των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ο ραγιαδισμός που επέδειξε μπροστά στον σημερινό «σουλτάνο», πρωθυπουργό τότε Ταγίπ Ερντογάν, σε εκείνο το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, έθεσε το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά παρακαλώντας ουσιαστικά τον Ερντογάν και λέγοντας: «Αυτό προκαλεί παράνοια στην Ελλάδα και περιορίζει την ελαστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης...»!
«Κάρφωνε» τον Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ για το Βουκουρέστι
Η εμπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου για τον Κώστα Καραμανλή αποτυπώνεται στον τρόπο που μιλούσε στους Αμερικανούς για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. εξαιτίας του περήφανου «όχι» του Βουκουρεστίου.
«Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι ο Καραμανλής έχασε το μομέντουμ να αντιμετωπίσει τα Βαλκάνια και εξέφρασε την επιθυμία να είναι πιο δραστήριος στην επίλυση προβλημάτων στην περιοχή» αναφέρεται σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της 4 Δεκεμβρίου 2009, από το οποίο προκύπτει επίσης ότι ο Παπανδρέου συζητούσε με Αμερικανούς και Σκοπιανούς την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
Συνάντηση
Δύο μέρες νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον Αμερικανό αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέιμς Στάινμπεργκ και στην ατζέντα τους βρέθηκαν το ονοματολογικό και τα ελληνοτουρκικά, συναινώντας σε διπλή ονομασία, σύμφωνα πάντοτε με την αμερικανική διπλωματική αλληλογραφία.
«Το κλειδί για την Ελλάδα είναι ότι το όνομα πρέπει να χρησιμοποιείται από διεθνείς θεσμούς, τρίτους οργανισμούς και σημαντικές διμερείς σχέσεις, και έτσι το θέμα να λυθεί μια για πάντα. Ο Παπανδρέου πρότεινε στον Γκρούεφσκι να αφήσουν τα θέματα της ταυτότητας και της γλώσσας στην άκρη και να μη δημιουργήσουν ζήτημα γι’ αυτά» αναφέρεται στο επίμαχο τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το μέγεθος του ενδοτισμού στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τον μοιραίο πρώην πρωθυπουργό..

πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/87808/mnimeio-ethnikis-prodosias-toy-gap