ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Ο "χάρτης" των πληρωμών για την περίοδο 8 έως 12 Ιουλίου - 54.700.000 ευρώ σε 48.850 δικαιούχους


 Κατά την περίοδο 8 έως 12 Ιουλίου, θα καταβληθούν 54.700.000 ευρώ σε 48.850 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:
• Από 8 έως 12 Ιουλίου θα καταβληθούν 14.000.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
• 18 εκατ. ευρώ σε 30.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
• 700 χιλ. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
• 18 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
• 4 εκατ. ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Η Ελλάδα πωλείται για να πωληθεί ξανά... - Η αποδεδειγμένη ανικανότητα της πολιτικής να βρει λύσεις


 Του Γιώργου Κράλογλου

Αγοραστές της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κυκλάδων ή Αττικής, ούτε ξέρουν που είναι τα ακίνητα τους και εμείς μαλώνουμε να μην μπουν ιδιώτες στην υγεία.

Τα ίδια και τα ίδια για την υγεία. Η αρχή, άλλη μια φορά όπως πάντα. Από τον πολιτικό καβγά. 

Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για τα κρατικά νοσοκομεία,  βρήκε να πει η αντιπολίτευση ψάχνοντας στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Τίποτε άλλο. Τίποτε ουσίας.

Από την άλλη ας μη νομίζουμε ότι είδαμε κάτι εντυπωσιακό και από την κυβέρνηση. Οι διαπιστώσεις του υπουργείου Υγείας και για τα ΕΚΑΒ είναι οι ίδιες που ακούμε 15 χρόνια τώρα !!

Κάντε τον σταυρό σας μη σας τύχει και χρειαστείτε ασθενοφόρο στα νησιά. Μη σας τύχει και χρειαστείτε ειδικό γιατρό σε νησί. Κτηνίατρο ίσως βρείτε... Ειδικό παθολόγο ούτε στον ύπνο σας. Κατά τα άλλα ο τουρισμός θα μας σώσει...  

Κατά τη γνώμη μας μάλιστα, έχει ξεχωριστή σημασία ότι σήμερα τα ακούμε εντονότερα, από την πρώτη χρονιά της χρεοκοπίας του 2008 που έχει να κάνει με το κράτος. Το κράτος μας χρεοκόπησε. Αυτό που μας έβαλε να πληρώνουμε τα χρέη. Αυτό που μας φόρεσε τα μνημόνια. Αυτό που μας έκλεισε τις Τράπεζες το 2016 και σχεδόν  διπλασίασε τα χρέη του, μέσα στη χρεοκοπία!! 

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν από τότε μέχρι σήμερα, που είδαμε στην πράξη να πεθαίνουν συμπολίτες μας στην Κω και σε άλλα νησιά, πάνω σε αγροτικές καρότσες γιατί το νησί έχει 1 ασθενοφόρο και το άλλο που διαθέτει είναι ιδιωτικό και δεν επιτρέπεται να το αγγίξει το κράτος (συνέβη στο περιστατικό στην Κω) χωρίς χίλιες δυο εγκρίσεις..., να περιμένουμε να σώσει το κράτος την υγεία όπως ισχυρίζεται και η πολύχρονη αστεία "πολιτική επιθεώρηση" για την υγεία. 

Να ακούμε από κάθε κυβέρνηση ότι αυτό το κράτος (που κατάντησε την υγεία πάνω στις καρότσες... και τους κτηνίατρους να γίνονται περίπου χειρούργοι) μπορεί να φτιάξει την υγεία με κρατική πρωτοβουλία. 

Μπορεί να καλύψει τα κενά ακόμη και σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ όταν μόλις τώρα (μετά από 10ετίες ατυχημάτων και ατυχημάτων) ανακαλύφθηκε ότι χρειάζεται σύμπραξη και της πυροσβεστικής και των άλλων δυνάμεων !!.  

Το κράτος,  που έχει αχρησιμοποίητα ακόμη και ασθενοφόρα ή άλλα μέσα ιατρικής (προερχόμενα και από δωρεές της ιδιωτικής μας οικονομίας) επειδή η γραφειοκρατία δεν επέτρεψε να βρεθεί τρόπος να τα αξιοποιήσουμε...; 

Μη νομισθεί πως σημειώσαμε όλα τα παραπάνω για να υποστηρίξουμε ότι μόνη λύση είναι το άνοιγμα στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, στον χώρο της υγείας. 

Κανείς δεν πιστεύει (και πολύ σωστά) σε μια και μόνο λύση. Στον μονόδρομο με το άνοιγμα του κράτους στους ιδιώτες της υγείας. 

Υπάρχουν όμως δύο στοιχεία που δεν πρέπει να μείνουν σε καμία περίπτωση απαρατήρητα. 

Το πρώτο είναι η αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα της πολιτικής να βρει λύσεις (σημειώστε ότι οι πρώτες ακούστηκαν το 1978 και οι σχεδιασμοί συμπληρώθηκαν το 1980) στα προβλήματα που κρατούν μέχρι και τώρα... (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προέκυψαν από δήθεν λύσεις μέσα στις 10ετίες...). 

Το δεύτερο ότι αγοράζονται τα πάντα (ακίνητα και γη κυρίως) στην Ελλάδα (εξαιρουμένων μόνο των αρχαίων μνημείων). Αγορές όχι για επενδύσεις. Προφανέστατα για τη μεταπώλησή τους. Και η άποψή μας (λόγω της έντασης των εξαγορών) είναι ότι δύσκολα θα εξαιρεθεί από την κινητικότητα αυτή και η κρατική υγεία. Όχι τόσο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά για τα προσφερόμενα  αξιολογότατα ακίνητα της... Είμαστε υπερβολικοί;  






πηγή:https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3725087/i-ellada-poleitai-gia-na-polithei-xana-kai-emeis-tremoume-ta-idiotika-ekab/?utmsource=email

Πολιτικά Εθνικά Ανδραγαθήματα!!- Οι αποκαλύψεις των WikiLeaks για τα Εθνικά θέματα, για τον ΥΠΕΞ και τα πολιτικά κόμματα !!


 Από τον

Μανώλη Κοττάκη
H δημοσίευση τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών στον ιστότοπο WikiLeaks, σύμφωνα με τα οποία ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός βιαζόταν να κλείσει τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό άρον άρον μετά τις εκλογές του 2009, εγείρει πλήθος θεμάτων. Από όσα επιλεκτικά έχει πει μέχρι στιγμής δημοσίως το υπουργείο Εξωτερικών κατά προηγούμενων κυβερνήσεων έως την ποιότητα της διεύρυνσης της κεντροδεξιάς παράταξης με στελέχη της Κεντροαριστεράς. Όλα τα ακουμπούν.

Εάν ισχύουν όσα αναφέρονται στα τηλεγραφήματα, ότι ο Παπανδρέου πρότεινε στον Γκρούεφσκι «να αφήσουν στην άκρη τα θέματα της ταυτότητας και της γλώσσας», τότε γιατί το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε επανειλημμένως να «βγάλει λάδι» τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι τάχα από το 2010, επί ιδικών του ημερών, αρχίσαμε να θέτουμε στον ΟΗΕ θέμα «μακεδονικής γλώσσας»; Το ότι, επίσης, ο ΓΑΠ πρότεινε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για διεθνή χρήση μόνο, χωρίς καμιά συνταγματική αλλαγή, δεν ήταν άξιο λόγου; Μόνο η Ντόρα έφταιγε για όλα τα στραβά ψωμιά; 

Οι αποκαλύψεις αυτές, που γίνονται ονομαστικά για τον Γιώργο Παπανδρέου, έρχονται να προστεθούν σε πλείστες άλλες. Τις θυμίζω μία προς μία: 
Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι υπήρξε κυβέρνηση η οποία στο παρελθόν έδωσε οδηγία σε διπλωμάτες της να μη θέτουν θέμα απομάκρυνσης του «Αττίλα», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Σχεδίου Ανάν! Τους Σημίτη και Παπανδρέου εννοούσε - κανείς δεν το αρνήθηκε όταν το επισημάναμε. 
Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι υπήρξε πρωθυπουργός που εκχώρησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την αρμοδιότητα να διαλέξει το νέο όνομα των Σκοπίων, με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα το επικύρωνε αμέσως μετά! Ρωτήσαμε ευθέως αν η καταγγελία αφορά τον κύριο Σημίτη - πάλι ουδείς απάντησε.
Στο βιβλίο του Βασίλη Μαρκεζίνη «Για μια νέα εξωτερική πολιτική» δημοσιεύεται μαρτυρία πρώην υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο Παπανδρέου πίεζε την αδελφή κυβέρνηση της Λευκωσίας να μη θέτει θέμα ΑΟΖ στη διεθνή κοινότητα! 
Τέλος, ο Μιχάλης Ιγνατίου σε βιβλίο του αποκαλύπτει τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάς δεσμεύτηκε στις ΗΠΑ μετά τα Ίμια ότι δεν θα επεκτείνει ποτέ την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 μίλια! 
Αν κάποιος απεμπολεί την ΑΟΖ, τα 12 μίλια, το όνομα της Μακεδονίας, τη γλώσσα και την ταυτότητα των Ελλήνων Μακεδόνων, αν δεν τον πειράζει ο «Αττίλας» στην Κύπρο, αυτόν τον άνθρωπο πώς τον λες; 

Φτάνω στη Ν.Δ. Φορείς των αντιλήψεων αυτών έχουν εγκατασταθεί σε θέσεις-κλειδιά εντός της - στελέχη Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλου. Δεν έχουν όλα τις αυτές αντιλήψεις, βεβαίως -κάποιους τους γνωρίζω/εκτιμώ-, αλλά πάντως η πλειονότης παρομοίως σκέπτεται. Απόλυτο δικαίωμα του εκλεγμένου αρχηγού να τους ενσωματώσει, φυσικά, δικαίωμα δικό μας, από την άλλη, να λέμε ότι δεν είναι συμβατοί με το DNA της παράταξης. Άρα, δεν μπορούν να αποτελούν το κέντρο βάρους της παράταξης.
 πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/87867/andragathimata






Συντάξεις: - Ο πρωθυπουργός ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις - Το δικαστικό παράδοξο…!!


 Η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις αδικεί τους συνταξιούχους, ή αυθαιρετεί έναντι των δικαιωμάτων τους. Και όταν διαμαρτύρονται, τους παραπέμπει στη Δικαιοσύνη.

Αυτό συνεπάγεται κόστος και καθυστερήσεις…

Και όταν δικαιώνονται οριστικά οι ασφαλισμένοι, στον ανώτατο βαθμό, απλώς δεν εφαρμόζεται από τη Διοίκηση (κυβέρνηση) η απόφαση…

Σε τρεις, τουλάχιστον, περιπτώσεις περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι έχουν δικαιωθεί, μετά από προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός…

Πρόκειται για τις αποφάσεις:

Α/2287 και 2288/2015, καθώς 1439/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αμετάκλητα ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται τα δώρα (13η και 14η σύνταξη) την περίοδο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Από τις εν λόγω αποφάσεις η κυβέρνηση διόρθωσε, μερικώς, τις προβλέψεις για την ανταποδοτικότητα των κύριων συντάξεων για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (ν.4670/20).

Ωστόσο, δεν απέδωσε τα Δώρα της περιόδου (800 ευρώ στον κάθε ασφαλισμένο εκείνης της περιόδου), συν τις διορθώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Το θέμα αφορά στο σύνολο των δικαιούχων. Ωστόσο, στον προαναφερθέντα νόμο Βρούτση (4670/20) οι δικαιωθέντες ασφαλισμένοι παραπέμπονται και πάλι στην Δικαιοσύνη προκειμένου αυτή να κρίνει κατά περίπτωση με βάση το… δεδικασμένο του ΣτΕ.

Πρόκειται για τουλάχιστον δικαστικό παράδοξο…

Η αλήθεια είναι ότι όσοι προσέφυγαν, δικαιώθηκαν. Το κυβερνητικό… κόλπο είναι να σταθούν εμπόδιο νέες προσφυγής τα δικαστικά έξοδα, να επικρατήσουν η αμέλεια και η κούραση των συνταξιούχων. Αλλά, και ένα επιπλέον εμπόδιο που σκέφτηκε η κυβέρνηση: Να δώσει περιθώριο ολίγων μηνών, μέχρι τις 30/6/2020, προκειμένου να καταθέσουν αγωγές.

Ξεχάστηκαν οι δεσμεύσεις…

Καίτοι ως αντιπολίτευση έλεγε ότι θα εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ) και δεν σκοπεύει να ταλαιπωρήσει τους συνταξιούχους…

Αλλά, πλέον (από το 2019) γίνεται κυβέρνηση και αλλάζουν οι προτεραιότητες, ξεχνιούνται οι δεσμεύσεις.

Με όλα αυτά τα εμπόδια η κυβέρνηση στόχευε στον δραματικό περιορισμό των δικαιούχων.

Ωστόσο, σχεδόν 350.000 έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και οι αγωγές των περισσότερων εξ αυτών (περί τις 250.000 υποθέσεις) εκδικάστηκαν. Οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν. Πλην εις μάτην. Ο ΕΦΚΑ δεν πλήρωσε ακόμη…

Β/ Περίπου 3.000 συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας έχουν δικαιωθεί σε προσφυγή τους στο ΣτΕ (πιλοτική δίκη) για τον αυθαίρετο υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων (περικοπές). Η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε.

Γ/Οι Μηχανικοί-ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν από το ΤΣΜΕΔΕ, με διοικητική πράξη (εγκύκλιο), μικρότερη σύνταξη από τους ασφαλισμένους μισθωτούς- Μηχανικούς (Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Σε πιλοτική δίκη το ΣτΕ έκρινε παράνομες όλες τις πράξεις απονομής σύνταξης λόγω γήρατος ως προς τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της ειδικής προσαύξησης (πρώην ΕΛΠΠ). Παρά την απόφαση του ΣτΕ η Διοίκηση συνεχίζει να εκδίδει παράνομες ατομικές διοικητικές πράξεις και να απονέμει συντάξεις, με έρεισμα ανυπόστατη κανονιστική πράξη, η οποία εξεδόθη παρά τον νόμο, διατηρώντας την άνιση μεταχείριση σε μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς.

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας, ο σεβασμός και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι το ζητούμενο δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων», τονίζει ο δικηγόρος των ασφαλισμένων Λουκάς Αποστολίδης.

«Οι δικαιούχοι αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους, διότι η Διοίκηση αυθαιρετεί παραβιάζοντας συνταγματικούς κανόνες και διεθνείς συμβάσεις. Και παρά το τεράστιο κόστος των περικοπών για τα περήφανα γηρατειά, αναζητούν έστω και τα ελάχιστα που επιδικάσθηκαν και έκρινε θετικά η δικαιοσύνη. Δυστυχώς όμως η Διοίκηση δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων…»., προσθέτει

Συντάξεις: - ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τους Συνταξιούχους - Η Κυβέρνηση δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις


 

Ο εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης καλεί την υπ. Εργασίας να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους

Να σεβαστεί η κυβέρνηση, επιτέλους, τις δικαστικές αποφάσεις, καλεί την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως ο δικηγόρος – εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Ο κ. Αποστολίδης σταχυολογεί τρεις μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες η Διοίκηση καταστρατήγησε το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις με στόχο επώδυνες περικοπές και αρνείται να συμμορφωθεί σε διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, με συνέπεια την πολύχρονη ταλαιπωρία των συνταξιούχων ώστε να λάβουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες του αφορούν:

α) Την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της Διοίκησης για τα αναδρομικά του 11μήνου 2015-2016.

β) Την αυθαίρετη και παράνομη περικοπή της επικουρικής σύνταξης σε 2.500 έως 3.000 δικαιούχους συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ.

γ) Τις περικοπές των συντάξεων σε χιλιάδες μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, με την εφαρμογή μιας «ψευδοερμηνευτικής» εγκυκλίου, που εισάγει σημαντικές και αδικαιολόγητες ανισότητες μεταξύ των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών του ίδιου ασφαλιστικού κλάδου (τ.ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ).

Και στις τρεις αυτές υποθέσεις έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο πιλοτικών δικών στην Ολομέλεια ή στην επταμελή σύνθεση τμήματος του εν λόγω δικαστηρίου.

Τα αναδρομικά

Για τα αναδρομικά είναι γνωστά ο δικαστικός γολγοθάς και οι αποφάσεις (2287-2288/2015, 1439/2020 Ολ. ΣτΕ) που έλυσαν αμετάκλητα το εν λόγω νομικό ζήτημα. Οπως αναφέρει ο κ. Αποστολίδης, «η Διοίκηση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο e-ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση οφείλουν να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις.

Ως συνήγοροι αυτής της πολύπαθης κοινωνικής ομάδας των 2.500.000 έχουμε επανειλημμένα οχλήσει και διαμαρτυρηθεί για σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η αδιαφορία της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η συνέχιση εκ μέρους της του δικαστικού αγώνα, παρότι το νομικό ζήτημα έχει λυθεί με τις άνω αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταδεικνύουν την πρόθεση του e-ΕΦΚΑ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την καταβολή των εν λόγω αναδρομικών ποσών συντάξεων στην καταβαλλόμενη επικουρική σύνταξη καθώς και τα καταργηθέντα επιδόματα των δώρων εορτών και αδείας.

Τα διοικητικά δικαστήρια αναστενάζουν στην κυριολεξία από τις χιλιάδες αγωγές προς εκδίκαση πάνω από 250.000 δικαιούχων. Εξίσου δυσβάσταχτο το βάρος στο ελλιπές προσωπικό του e-ΕΦΚΑ για την προετοιμασία των δικαστικών φακέλων. Επιπλέον επιβαρύνεται το Δημόσιο με την καταβολή τόκων υπερημερίας». Σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη περικοπή επικουρικής σύνταξης σε δικαιούχους συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας από το 2014 έως σήμερα, υπολογίζονται σε 2.500 με 3.000 και έχει εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, που εν τέλει καλεί τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να επαναχορηγήσει την παρανόμως διακοπείσα επικουρική σύνταξη.

Το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Επιπλέον για χιλιάδες μηχανικούς – ελευθεροεπαγγελματίες, ασφαλισμένους στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπως σημειώνει ο κ. Αποστολίδης, «με ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο, στην ουσία ανυπόστατη κανονιστική πράξη, διαμορφώθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συνταξιουχικές αποδοχές μεταξύ μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών του ίδιου ασφαλιστικού κλάδου. Το ΣτΕ, στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης, έκρινε παράνομες όλες τις πράξεις απονομής σύνταξης λόγω γήρατος ως προς τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης εκ της ειδικής προσαύξησης (πρώην ΕΛΠΠ). Παρά την απόφαση του ΣτΕ, η Διοίκηση συνεχίζει να εκδίδει παράνομες ατομικές διοικητικές πράξεις και να απονέμει συντάξεις, με έρεισμα ανυπόστατη κανονιστική πράξη, η οποία εξεδόθη παρά τω νόμω, διατηρώντας την άνιση μεταχείριση σε μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικούς».

Αυτές μόνο οι τρεις δικαστικές αποφάσεις αφορούν από 250.000 έως 300.000 δικαιούχους.
Καταλήγοντας, ο κ. Αποστολίδης τονίζει στη νέα υπουργό: «Οι συνταξιούχοι δεν θα βάλουν έστω τα λίγα χρήματα που θα πάρουν στα σεντούκια, θα τα δώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου η αγοραστική δύναμη του Ελληνα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ζώνης του ευρώ και στην προτελευταία των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.».



πηγή:https://www.dimokratia.gr/politiki/579996/epistoli-kolafos-pros-tin-kerameos/

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Συντάξεις: Απαιτούμε την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Διεκδικούμε το 100% των δικαιουμένων και όχι τον εμπαιγμό και την αλχημεία της προηγούμενης κατά 50% μερικής αποκατάστασης


 1.  Με αφορμή: 

         
         α. Την δήλωση που έκανε ο ΥΕΘΑ , κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο ΥΠΕΘΑ, λέγοντας ότι: "  θέλω τέλος να σας ενημερώσω ότι οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση - και εγώ ως Υπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων μου - απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το μισθολογικό, θα ικανοποιηθούν. Είμαστε σε συνεννόηση αυτή τη στιγμή με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο και πιστεύω ότι μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε και επίσημα" 
        
          β.  Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά(!!) τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επαναφέροντας τους  μισθούς και τις συντάξεις, στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, καθώς και στην επιστροφή  των υπολοίπων αναδρομικών,  με την κοροϊδευτική  μέθοδο της  προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), καθόσον αναγνωρίζει πως, με τον ν. 4307/2014, μας  χορηγήθηκε, η μερική και κατά 50% αποκατάσταση των μισθών και  συντάξεων και των δικαιουμένων αναδρομικών.

    2. Υπενθυμίζουμε, στους σημερινούς κυβερνώντες πως:

         α. Ο  ν. 4093/2012, με τον οποίο επιβλήθηκαν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις  των ε.ε. και ε.α στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Ενστόλων,  κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματικός με τις 2192-2194 αποφάσεις από την ολομέλεια του ΣτΕ. 

         β. Ο ν. 4307/2014 με τον οποίο η προηγούμενη συγκυβέρνηση  προέβη στην μερική, κατά 50% αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων των ε.ε. και ε.α στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Ενστόλων, ακυρώθηκε από την   Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016 αποφάσεις της. 

         γ. Η μερική και κατά 50% αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, ήταν στην κυριολεξία ψίχουλα,  καθόσον ο ν. 4093/2012 όχι μόνο δεν ακυρώθηκε, όπως όφειλε να έχει πράξει η προηγούμενη Συγκυβέρνηση, αλλά συνέβη το αντίθετο, καθόσον  ο εν λόγω  νόμος παρέμεινε ενεργός στον υπολογισμό των συντάξεων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν περισσότερο οι μνημονιακές μειώσεις  και κρατήσεις !!


    3. Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα, δικαιώνουν στο 100% τους συναδέλφους που είχαν υποβάλει πρώτοι τις αγωγές και εφέσεις - αγωγές, με την διαφορά ότι το ποσό που επιδικάζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, φορολογείται και πάλι !! 

   4. Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε, από την κυβέρνηση, την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου
.

Η οργή των εν ενεργεία στελεχών των Ε.Δ., των Σ.Α. και των αποστράτων έγινε ψήφος και τιμωρεί - Σε λίγο καιρό θα μας ψάχνεται σαν το "Άγιο Δισκοπότηρο" αλλά ...


 Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, σε αυτές τις εκλογές, βρίσκεται η μεσαία τάξη, οι πολίτες που σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Πολίτες όπως ο δικηγόρος Νάσος Νικολόπουλος, που στην καρδιά της κρίσης, πήρε την παράτολμη απόφαση να ξεκινήσει, με δύο ακόμα συναδέλφους, τη δική του δικηγορική εταιρεία.
Απόφαση που τον δικαίωσε, γιατί διαφορετικά θα είχε χαθεί, όπως λέει χαρακτηριστικά:



Όταν ένας πελάτης έρχεται και χρεώνεται 1.000 ευρώ (εάν αφήσουμε το ζήτημα του Φ.Π.Α. και δεν πάει το κόστος στα 1.240 ευρώ), ένα 60% από το ποσό αυτό επιβαρύνεται με φόρους και εισφορές. Και αυτό δεν περιλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος διαβίωσης. Επί του καθαρού εισοδήματος, δηλαδή του φορολογητέου, μπαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές, που χονδρικά είναι στο 23% γιατί εμείς έχουμε και το επικουρικό ταμείο, η φορολογία εισοδήματος που μεσοσταθμικά είναι στο 29%, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος επιδητεύματος. Ο φόρος επιτηδεύματος είναι 650 ευρώ, δηλαδή όσο ένας κατώτατος μισθός.

Νάσος Νικολόπουλος 
Δικηγόρος
Γιος δασκάλων με προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακές στην Αγγλία, ο Νάσος είναι αντιπροσωπευτικό μέλος της ελληνικής μεσαίας τάξης, προ κρίσης.
Η καταιγίδα των Μνημονίων τον βρήκε στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Στάθηκε όρθιος, όμως, η αγωνία για το αύριο τον συνοδεύει συνεχώς.
Το μεγαλύτερο κόστος αυτής της κατάστασης για τον ελεύθερο επαγγελματία, αν είναι στα πόδια του, είναι ότι το καταφέρνει αυτό με άπειρες ώρες δουλειάς. Άπειρες ώρες δουλειάς. Αυτό προϋποθέτει ότι έχεις την υγεία σου, πνευματική και σωματική. Με τη δουλειά που κάνουμε τα εγκεφαλικά, οι ανακοπές και όλα τα υπόλοιπα, από την ηλικία μου και μετά, είναι επαγγελματική ασθένεια.

Νάσος Νικολόπουλος 
Δικηγόρος

Ποια είναι η μεσαία τάξη

Πόσο είναι το εισόδημα της μεσαίας τάξης αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Έλλειψη σχετικής στατιστικής επεξεργασίας και κρυμμένα εισοδήματα, κάνουν την ΕΛΣΤΑΤ να διαιρεί τον πληθυσμό της χώρας σε τέσσερα ίσα αριθμητικά μέρη (τεταρτημόρια).
Τα δύο μεσαία ορίζονται ως «μεσαία τάξη». Είναι η οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 14 ετών και το οικογενεικό εισόδημα κυμαίνεται από €10.700 έως €22.400 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα, η μεσαία τάξη αντιστοιχεί σε ατομικό εισόδημα από €7.894 έως €21.050 ετησίως και αποτελεί το 59% του πληθυσμού.

«Βάρκα σε επικίνδυνα νερά»

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η μεσαία τάξη μοιάζει με «βάρκα σε επικίνδυνα νερά». Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
Στην Ελλάδα, ήταν το μεγάλο θύμα της κρίσης, αφού έχανε σχεδόν 6% των εισοδημάτων της ετησίως, στα μέσα της δεκαετίας του 2010.
Στα ελληνικά νοικοκυριά της μεσαίας τάξης:
  • Το 95% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.
  • Το 70% καθυστερεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έκτακτες ανάγκες.
  • Πάνω από 50% ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει, είτε καταναλώνοντας έτοιμα εισοδήματα είτε δανειζόμενο.
  • Πάνω από 20% όσων βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα απειλείται με διολίσθηση στη φτώχεια.
  • Πάνω από το 70% των γονιών φοβούνται ότι τα παιδιά τους δε θα καταφέρουν να διατηρήσουν το επίπεδο άνεσης που έχουν οι ίδιοι.
  • Ένας στους πέντε εργαζόμενους της μεσαίας τάξης εργάζεται σε θέση με υψηλό κίνδυνο αυτοματισμού (δηλαδή να χαθεί η θέση εργασίας από τις τεχνολογικές εξελίξεις)
  • Την ώρα που τα εισοδήματα μειώνονται τα έξοδα αυξάνονται με πάνω από το 25% του εισοδήματος της μεσαίας τάξης να πηγαίνει στο ενοίκιο.

Τα βάρη που τη λύγισαν

Είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μισθωτοί οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης «μοιράζονται» με το κράτος μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους.
Η υπερφορολόγηση μεγιστοποιείται στη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που κατά τεκμήριο έχουν υψηλές δεξιότητες και καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στην αγορά εργασίας. Ως αποτέλεσμα οι πλέον παραγωγικοί συμπολίτες μας περιορίζονται συχνά σε επαγγελματικές σταδιοδρομίες με χαμηλότερα εισοδήματα ή μεταναστεύουν μαζικά.

ΣΕΒ 
Special Report: Υπερφορολόγηση








Η Ελλάδα φορολογεί υψηλά την εργασία και κυρίως πολύ προοδευτικά, αναφέρει η ειδική αναφορά του ΣΕΒ για την υπερφορολόγηση.
Για καθαρές ετήσιες αποδοχές €20.000το ελληνικό κράτος «αφαιρεί» από τους μισθωτούς, μέσω φόρων και εισφορών, κατά μέσο όρο το 44% από το ποσό που πληρώνει ο εργοδότης. Μόνο 6 ευρωπαϊκές χώρες αφαιρούν περισσότερο.
Για καθαρές αποδοχές €40.000 το χρόνο, «αφαιρείται» μέσω φόρων και εισφορών το 60% του ποσού που πληρώνει ο εργοδότης. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αφαιρεί περισσότερο.

Η οργή που γίνεται ψήφος

Σε μία από τις πολλές δημόσιες συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για τη μεσαία τάξη συναντήσαμε τη συγγραφέα Καρολίνα Μέρμηγκα.
Μίλησε για τις γειτονιές που άλλαξαν, τους φίλους και γνωστούς που αγωνίζονται, την πίκρα της ίδιας για το γιο που ζει πλέον στο εξωτερικό.
Μεσαία τάξη είναι αυτοί οι άνθρωπου που "σφίγγουν το ζωνάρι". Αυτό γίνεται σιωπηλά, αλλά πολλές φορές οδυνηρά. Όλοι μας έχουμε στις γειτονιές μας αυτή την αίσθηση ανθρώπων που έχει αλλάξει έντονα η ζωή τους, αλλά δεν το φωνάζουν. Είναι οι άνθρωποι που δε θα βγούνε στους δρόμους να τα σπάσουν, περιορίζουν τη ζωή τους, τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. Και συνήθως περιμένουν να έρθει η ώρα να ψηφίσουν.

Καρολίνα Μέρμηγκα 
Σύγγραφεας
Σε αυτές τις εκλογές η μεσαία τάξη έχει γίνει κάτι σαν "Άγιο Δισκοπότηρο". Όλοι την ψάχνουν. Υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι όποιος την κερδίσει, θα κερδίσει και τις εκλογές.














Πηγή:https://gr.euronews.com/2019/07/04/ellada-i-orgi-tis-mesaias-taxis?utm_source=newsletter&utm_medium=gr&utm_content=ellada-i-orgi-tis-mesaias-taxis&_ope=eyJndWlkIjoiNWUwMTg1YmQwYzgxYzgzMDAwMGI5ODZiM2RhMjI2MmEifQ%3D%3D

"Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!!" - Υπουργείο Οικονομικών: - "Κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές αλλά θα πληρώνετε κάτι παραπάνω.....!!!"



Κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Η μεταρρύθμιση που εισάγει το Υπουργείο Οικονομικών  αφορά στον εκσυγχρονισμό και στην απλούστευση ενός νομοθετικού πλαισίου που ισχύει εν πολλοίς από το 1931, στην πλήρη ψηφιοποίηση του και στην κατάργηση του - όπου απαιτείται-, ενώ αποτελεί δέσμευση της χώρας και ορόσημο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πιο αναλυτικά, με το σχέδιο νόμου που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προωθούνται αλλαγές, όπως:

  • Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου και αντικαθίσταται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής,
  • Καταργούνται οριστικά περισσότερες από 600 περιπτώσεις επιβολής του Τέλους Χαρτοσήμου,
  • Αναφέρονται ρητά οι συναλλαγές στις οποίες θα επιβάλλεται  το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, η δήλωση, ο υπολογισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη του οποίου θα γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ,
  • Αποκλείεται ρητώς η επιβολή του σε συναλλαγές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής άλλων έμμεσων φόρων,
  • Ορίζεται ότι το Τέλος επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από τον τύπο και τον τόπο κατάρτισης της συναλλαγής,

 Τι αλλάζει με το νέο πλαίσιο:

Πλέον, το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένουςΟι συναλλαγές αυτές: κατονομάζονται ρητώς στον νόμο, δεν υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.

Συνέβη σαν Σήμερα το 1822 - Η Μάχη του Πέτα Άρτας - Η οδυνηρή ήττα των Ελλήνων και Φιλελλήνων - Ποιος ήταν ο κύριος υπεύθυνος της ήττας



 

 Στις 4 Ιουλίου 1822 το εκστρατευτικό σώμα των Ελλήνων και φιλελλήνων υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο υπέστη δεινή ήττα στο Πέτα της Άρτας από τους Τουρκαλβανούς του Κιουταχή. Ήταν μία από τις καταστροφικότερες ήττες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η οποία προέκυψε από το έλλειμμα ηγεσίας, τα λάθη τακτικής, αλλά και από το υπέρτερο και το αξιόμαχο των δυνάμεων του εχθρού.

Η εκστρατεία Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο

Μετά την εξολόθρευση του αποστάτη Αλή Πασά, τον Ιανουάριο του 1822, ο Χουρσίτ Πασάς στράφηκε κατά των Σουλιωτών, που στο μεταξύ είχαν επιστρέψει στις πατρογονικές τους εστίες. Έχοντας στη διάθεσή του 14.000 Τουρκαλβανούς, ο απεσταλμένος του Σουλτάνου άρχισε να τους πολιορκεί στην Κιάφα, όπου οι αμυνόμενοι δεν ξεπερνούσαν τους 1.000 άνδρες.

Συμφέρον για τον Αγώνα ήταν η διατήρηση της επαναστατικής εστίας στην Ήπειρο, καθότι στην ξηρά η κατάσταση δεν ήταν ευχάριστη. Η επανάσταση είχε καταπνιγεί στη Μακεδονία, τον Όλυμπο και την Εύβοια, το δε ενδιαφέρον των Τούρκων στρεφόταν πλέον στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και στην Πελοπόννησο με την επικείμενη εκστρατεία του Δράμαλη.



Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τότε την αποστολή βοήθειας, την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτοπροσώπως ο πρόεδρος του Εκτελεστικού (πρωθυπουργός) Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος καίτοι ήταν άκαπνος και δεν διέθετε την παραμικρή πολεμική πείρα. Κύριος σύμβουλός του ήταν ο γερμανός φιλέλληνας στρατιωτικός Κάρολος Νόρμαν (Καρλ φον Νόρμαν-Έρενφελς).

Το εκστρατευτικό σώμα που συγκροτήθηκε αρχικά στην Κόρινθο αποτελείτο από 1.000 Πελοποννήσιους, 500 Μανιάτες υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, 300 Επτανήσιους υπό τον Σπύρο Πανά, 300 άνδρες του τακτικού στρατού υπό τον συνταγματάρχη Πιέτρο Ταρέλα (Πέτρος Ταρέλας για τους Έλληνες) και μία διλοχία φιλελλήνων υπό τον Ιταλό συνταγματάρχη Αντρέα Ντάνια (Ανδρέας Δάνιας για τους Έλληνες).


Το εκστρατευτικό σώμα διεκπεραιώθηκε από την Πελοπόννησο στο Μεσολόγγι κι εκεί ο Μαυροκορδάτος αποφάσισε λανθασμένα να διασπάσει τις ισχνές δυνάμεις του. Καταρχάς έστειλε τους Μανιάτες υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη στο Φανάρι (στο βόρειο τμήμα του Αμβρακικού) με σκοπό να βοηθήσουν τους πολιορκούμενους Σουλιώτες και για τον ίδιο λόγο τον Μάρκο Μπότσαρη μέσω των Πέντε Πηγαδίων.

Στις 4 Ιουνίου, ο Μαυροκορδάτος με το υπόλοιπο στράτευμα προέλασε βραδέως μέσω της κοιλάδας του Αχελώου για να δώσει καιρό τους στερεοελλαδίτες οπλαρχηγούς (Μπακόλας, Βαρνακιώτης, Ίσκος, Βλαχόπουλος κ.ά.) να οργανωθούν και να τον ακολουθήσουν. Στις 10 Ιουνίου, ο Νόρμαν σημείωσε μία απρόσμενη επιτυχία κατά του τουρκικού ιππικού στο Κομπότι της Άρτας, δημιουργώντας ελπίδες για την αίσια έκβαση της επιχείρησης. Στις 29 Ιουνίου, όμως, οι Τούρκοι νίκησαν τα ελληνικά σώματα στην Πλάκα και ο Μάρκος Μπότσαρης μόλις διασώθηκε.

Η Μάχη του Πέτα

Η κύρια δύναμη του εκστρατευτικού σώματος Μαυροκορδάτου, αποτελούμενη από 2.000 άνδρες και δύο κανόνια, κατευθύνθηκε προς το χωριό Πέτα, βορειοανατολικά της Άρτας. Η τοποθεσία ήταν κατάλληλη για την αντιμετώπιση του εχθρού, καθώς περιβαλλόταν από αλλεπάλληλες σειρές υψωμάτων. Η ελληνική παράταξη είχε την ακόλουθη διάταξη: Στην πρώτη γραμμή άμυνας, τον δεξιό τομέα κατείχαν οι Επτανήσιοι του Πανά, το κέντρο οι άνδρες του τακτικού στρατού υπό τον Ταρέλα και τον αριστερό η διλοχία των φιλελλήνων υπό τον Αντρέα Ντάνια. Στη δεύτερη σειρά άμυνας, τη δεξιά πλευρά κατείχε ο ανδρείος οπλαρχηγός Γώγος Μπακόλας, το κέντρο ο Γεώργιος Βαρνακιώτης και την αριστερά ο Μάρκος Μπότσαρης. Οι οπλαρχηγοί Ανδρέας Ίσκος και Αγγελής Γάτσος ήταν επικεφαλής των εφεδρικών δυνάμεων

Ο Μαυροκορδάτος στρατοπέδευσε στη Λαγκάδα του Μακρυνόρους, έχοντας ως φρουρά τους άνδρες των οπλαρχηγών Θεοδωράκη Γρίβα και Γιαννάκη Ράγκου. Στο μεταξύ το ελληνικό στράτευμα αντί να αυξάνει, μειωνόταν. Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης με τον Παναγιώτη Γιατράκο αποχώρησαν με τους Πελοποννήσιους, διαμαρτυρόμενοι για την απροθυμία των ντόπιων να ενταχθούν στο ελληνικό στρατόπεδο, όπως και αρκετοί από τους Μανιάτες του Μαυρομιχάλη, επειδή δεν τους καταβάλλονταν οι μισθοί.

Ιδιαίτερη αμυντική οργάνωση της τοποθεσίας δεν είχε γίνει. Οι φιλέλληνες στηριγμένοι στη στρατιωτική τους εμπειρία, δεν δέχτηκαν τις υποδείξεις των ελλήνων οπλαρχηγών για την κατασκευή ταμπουριών και γενικά τους αντιμετώπιζαν περιφρονητικά. Σύμφωνα με τον ιστορικό Σπυρίδωνα Τρικούπη, ο Ντάνια φέρεται να είπε στον Μπακόλα «Ημείς έχομεν τα στήθη μας για προμαχώνα» και ο Ταρέλα στον Αλεξάκη Βλαχόπουλο «Ηξεύρομεν και ημείς να πολεμώμεν».

Την αυγή της 4ης Ιουλίου 1822, ο Ρεσίτ Πασάς, γνωστότερος ως Κιουταχής, μαζί με τον πασά της Άρτας Ισμαήλ Πλιάσα με 6.000 έως 8.000 άνδρες επιτέθηκε κατά των Ελλήνων στο Πέτα. Οι πρώτες κατά μέτωπο επιθέσεις των Τουρκαλβανών αποκρούστηκαν από τους Έλληνες και τους φιλέλληνες της πρώτης γραμμής άμυνας μολονότι ήσαν λιγότεροι και πολεμούσαν χωρίς να είναι ταμπουρωμένοι. Οι επιτιθέμενοι όμως, καθώς διέθεταν υπέρτερες δυνάμεις, ενήργησαν κυκλωτική κίνηση σε όλες τις πλευρές της ελληνικής παράταξης. Ιδιαίτερα άστοχη θεωρήθηκε η κίνηση του Μπακόλα ν’ αφήσει να διέλθει μέσα από τις ελληνικές γραμμές η τουρκική εμπροσθοφυλακή, προκειμένου να την κυκλώσει και να την αφανίσει. Οι αμυνόμενοι αιφνιδιάστηκαν και προκλήθηκε σύγχυση και ταραχή, όταν κάποιοι άρχισαν να κραυγάζουν «Προδοσία! Προδοσία!». Οι Τούρκοι αναθάρρησαν, επιτέθηκαν με μεγαλύτερη ορμή και με την καθοριστική συμβολή του ιππικού κατόρθωσαν να συντρίψουν τους Έλληνες.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί η γενναιότητα των φιλελλήνων και του τακτικού στρατού. Αυτοί σχημάτισαν το περίφημο «τετράγωνο» της Ναπολεοντείου τακτικής («Bataillon Carré») και έπεσαν μέχρις ενός (Ντάνια, Ταρέλα, Μιρζέφσκι, Μινιάκ κ.ά.). Σοβαρά τραυματίστηκε ο Κάρολος Νόρμαν, ο οποίος ανήγγειλε τη μεγάλη συμφορά στον Μαυροκορδάτο με την περίφημο φράση «Πρίγκιψ!, τα πάντα απωλέσαμεν πλην της τιμής!». Συνολικά στη μάχη του Πέτα σκοτώθηκαν τα ⅔ των φιλελλήνων, οι μισοί Επτανήσιοι με τον αρχηγό τους Σπύρο Πανά ήμισυ και το ⅓ των τακτικών δυνάμεων. Μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων υπέστη απάνθρωπα βασανιστήρια στην Άρτα και όσοι επέζησαν εκτελέστηκαν. Οι νεκροί αριθμητικά ξεπέρασαν τους 400 για την ελληνική πλευρά και για τον εχθρό τους 600. Μπορεί να ήταν περισσότεροι οι νεκροί του εχθρού, αλλά ο Κιουταχής είχε πετύχει τον σκοπό του, να εκμηδενίσει τον στρατό του Μαυροκορδάτου.

Την ίδια ημέρα με τη μάχη του Πέτα, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης με τους λιγοστούς άνδρες του δέχθηκε επίθεση από 3.000 Τουρκαλβανούς στη Σπλάντζα Φαναρίου (σημερινή Αμμουδιά Πρεβέζης) κι έπεσε ηρωικά μαχόμενος.

Τα επακόλουθα της ήττας

Μετά την καταστροφή στο Πέτα χάθηκε κάθε ελπίδα για τους Σουλιώτες. Οι υπερασπιστές της Κιάφας αντέστησαν μέχρι τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, οπότε αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Ο Ομέρ Βρυώνης τους επέτρεψε να αναχωρήσουν με τις οικογένειές τους και να εγκατασταθούν στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα.

Μετά την πτώση του Σουλίου, μοναδικός προμαχώνας της Επανάστασης έμεινε το Μεσολόγγι, στο οποίο κατέφυγε ο Μαυροκορδάτος μετά του Μάρκου Μπότσαρη και των άλλων λειψάνων του Πέτα. Ο Κιουταχής και ο Ομέρ Βρυώνης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα πολιορκήσουν το Μεσολόγγι για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Ο Γώγος Μπακόλας κατηγορήθηκε από κάποιους κύκλους ως προδότης για τα τακτικά του λάθη κατά τη διάρκεια της μάχης του Πέτα, επειδή ήταν γνωστές οι σχέσεις του με τους Τούρκους, αλλά τόσο ο Μαυροκορδάτος όσο και ο Μακρυγιάννης αργότερα φρόντισαν να τον απαλλάξουν από κάθε υποψία. Κύριος υπεύθυνος για την ήττα στο Πέτα θεωρείται ο Αλέξανδρος Μευροκοδάτος.






Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1418?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sinevi_san_simera&utm_term=2023-07-04

© SanSimera.gr