Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Πρωθυπουργός για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα - Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και ότι υποχωρούμε.


Ο Πρωθυπουργός  στην ομιλία του για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επανέλαβε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, επιδίωξή μας είναι να υπάρξει Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια σε μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο Κράτος, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις. Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο ότι υποχωρούμε. Το αντίθετο. Και ότι κάθε απειλή προς την Κύπρο, γίνεται απειλή για όλη την ΕΕ.

Στόχος της Αθήνας η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η ακινησία δεν παράγει κίνηση αντιθέτως εάν είμαστε σε κινητικότητα μπορεί να επέλθει λύση που είναι η επανένωση του νησιού. Υπάρχει μία σχετική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορούμε να συζητούμε χωρίς να συμφωνούμε.