Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Μέσα στ’ Απρίλη τη γιορτή, το μέλλον χτίζει η νιότη, αγγαλιασμένοΙ, δυνατοί, μ’ εργάτη, αγρότη, φοιτητή και πρώτο τον στρατιώτη. [...] - Ο Αντιστασιακός Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού και ο ύμνος της "τρισκατάρατης" χούντας!! - ΒΙΝΤΕΟ



 
Μια ημέρα σαν σήμερα, Μπιθικώτσης και Μοσχολιού τραγουδούν, στο νυχτερινό κέντρο Δειλινά, στη Γλυφάδα, τον ύμνο της χούντας και προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις.

Μέσα στ’ Απρίλη τη γιορτή, το μέλλον χτίζει η νιότη, αγγαλιασμένοι – δυνατοί, μ’ εργάτη, αγρότη, φοιτητή και πρώτο τον στρατιώτη. [...]

Τραγούδι αγάπης αντηχεί, γελούν όλα τα χείλη, Και σμίγουν μέσα στην ψυχή, του είκοσι-ένα η εποχή, κι η είκοσι-μια τ’ Απρίλη». Cringe που θα έλεγαν οι νέοι σήμερα. Ετεροντροπή θα έλεγε κάποιος μεγαλύτερος. 

Ό,τι χαρακτηρισμό και να του δώσει κανείς ο ύμνος της χούντας, που μιλούσε για... αγάπη με τα ξερονήσια και τις φυλακές γεμάτα αγωνιστές, προκάλεσε στην εποχή του μέγα σάλο και αυτό γιατί οι πραξικοπηματίες επεδίωκαν και τελικά πέτυχαν να τραγουδηθεί από «μεγάλα ονόματα» του ελληνικού πενταγράμμου.

Και αν για τη Βίκυ Μοσχολιού ο συμβολισμός δεν ήταν τόσο ισχυρός, για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, το... πρωτοπαλίκαρο του Μίκη Θεοδωράκη, ο συμβολισμός αυτός ήταν πανίσχυρος και έκανε τους πραξικοπηματίες να τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους.

"Ο ύμνος της Επαναστάσεως"

Με την Ελλάδα ακόμα μουδιασμένη και φοβισμένη, με τις φυλακές γεμάτες από αγωνιστές αλλά και δημοκράτες πολιτικούς όλου του φάσματος, η χούντα που είχε επιβληθεί περίπου τρεις μήνες νωρίτερα, είχε «όρεξη» αλλά και ανάγκη από γιορτές και τραγούδια.

Μια ημέρα σαν σήμερα, λοιπόν, στις 13 Ιουλίου του 1967 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων διοργανώνει μια καλλιτεχνική βραδιά στο φημισμένο νυχτερινό κέντρο της Γλυφάδας, «Δειλινά».

Ο στόχος διπλός. Αφενός να φανεί πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι οι κακοί στρατιωτικοί που έβαλαν την Ελλάδα «εις τον γύψον» αλλά είναι και αυτοί κανονικοί άνθρωποι που διασκεδάζουν με τις οικογένειές τους, ενισχύοντας έτσι το φιλολαϊκό προφίλ που ήθελαν να «περάσουν» προς τα έξω.

Αφετέρου, να τραγουδηθεί ο «ύμνος της Επαναστάσεως» από καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας προκειμένου να φανεί στον κόσμο πως οι αγαπημένοι τους τραγουδιστές και τραγουδίστριες στηρίζουν έμπρακτα την «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».

Οι στίχοι του ύμνου γράφτηκαν από τον Γιώργο Οικονομίδη, τον γνωστό κονφερασιέ, τραγουδιστή, σεναριογράφο και εκφωνητή ραδιοφώνου. Ο ίδιος άνθρωπος με την τεράστια καριέρα στα καλλιτεχνικά πράγματα της χώρας είχε γράψει τους στίχους για το εμβληματικό «Κορόιδο Μουσολίνι» αλλά και τον ύμνο του Παναθηναϊκού!

Ο Οικονομίδης, πάντως, έλεγε πως πιέστηκε από τους ανθρώπους της χούντας για να το κάνει και πως ήθελε να προστατέψει τους δικού τους ανθρώπους που μπορεί να έμπαιναν σε κίνδυνο, αν εκείνος αρνιόταν να υπηρετήσει το δικτατορικό καθεστώς.

Σε ό,τι αφορά τη μουσική φαίνεται πως αυτή οφείλεται στην έμπνευση του Γιώργου Κατσαρού αλλά εκείνος το αρνείται τονίζοντας πως πρόκειται για παρεξήγηση αφού απλά συμμετείχε – όπως και άλλοι συνθέτες της εποχής – σε κάτι που θύμιζε «ανοιχτό διαγωνισμό» και τον οποίο διοργάνωνε η χούντα για να «ντύσει» τους στίχους του Οικονομίδη.

Ο Κατσαρός δεν έπαψε να ισχυρίζεται πως η μουσική δεν ήταν δική του αλλά του «χρεώθηκε», χωρίς να μάθει ποιος το έκανε αυτό.

Η πρώτη εκτέλεση του ύμνου (αυτή, δηλαδή, που ηχογραφημένη έφτασε μέχρι και τις ημέρες μας) έγινε από τον τραγουδιστή Φώτη Δήμα ο οποίος με τη χαρακτηριστική «βαρυτονάλε» φωνή του την εποχή εκείνη ήταν στο πικ της καριέρας του.

Μια καριέρα, ωστόσο, που «βυθίστηκε» στην αφάνεια μετά από την επιλογή να τραγουδήσει τον ύμνο της χούντας. Ο ίδιος, βέβαια, δήλωνε πάντα υπερήφανος για το ότι τραγούδησε τον ύμνο της χούντας και υποστήριζε πως ο ίδιος ήταν που εγκατέλειψε την καριέρα στο τραγούδι, υπερασπιζόμενος την πολιτική επιλογή του.

Αυτό, όμως, δεν αρκούσε στη χούντα που ήθελε να κάνει «πάταγο» με τον συγκεκριμένο ύμνο. Για τον λόγο αυτό διοργάνωσε και την εκδήλωση στα «Δειλινά» όπου τραγούδησαν ο Μπιθικώτσης και η Μοσχολιού.

Ο ύμνος που λίγο έλειψε να διαλύσει τη φιλία Θεοδωράκη - Μπιθικώτση

Μπιθικώτσης και Θεοδωράκης συναντήθηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στη Μακρόνησο. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ήταν στρατιώτης. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πολιτικός κρατούμενος! Η σχέση τους ήταν σχεδόν πατρική.

Η σχέση τους, ωστόσο, θα περάσει μια τεράστια κρίση όταν ο Μπιθικώτσης θα δεχθεί να ερμηνεύσει τον «Ύμνο της Επαναστάσεως» μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού. Ο Θεοδωράκης το μαθαίνει και προσπαθεί να τον αποτρέψει. Λίγες ημέρες πριν από εκείνη την εμφάνιση στα «Δειλινά» ο αξέχαστος μουσικοσυνθέτης γράφει στον Μπιθικώτση:

«Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα ''Δειλινά'' τον ''Υμνο της Επαναστάσεως''. Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος, για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις…

Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μην γκρεμίζεις, με μια κλωτσιά, αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια.

Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στον βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα.

Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν' αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει.

Γιατί αν εσύ, ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας, τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα, θα πρέπει να ξέρεις, ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης, που γέννησε ο Λαός μας.

Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά», του έγραψε.

Ο τραγουδιστής της «Ρωμιοσύνης» και του «Αξιον Εστί», ωστόσο, το έκανε. Εκτός από Ρίτσο και Ελύτη τραγούδησε και τον ύμνο της χούντας έτσι η σχέση του με τον Θεοδωράκη σχεδόν καταστράφηκε. Του απάντησε πως δε θα άντεχε να βρεθεί στην εξορία σε μια περίοδο που η ζωή του είχε στρώσει, μετά από δεκαετίες γεμάτες βάσανα.

«Μη μου βαστάς κακία Μίκη μου. Τι ξέρω εγώ από αυτά; Όταν μου ζήτησαν να πάω να τραγουδήσω, σκέφτηκα ότι εγώ παπάς είμαι και όπου μου πουν να ψάλλω… ψέλνω» του είπε χρόνια αργότερα και ο Μίκης γελώντας του συγχώρεσε εκείνο το σφάλμα.

Για όλα αυτά σχετικά με τον ύμνο της χούντας είχε μιλήσει και ο αρχιπραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός σε μια συνέντευξη που είχε δώσει το 2013, περίπου τρία χρόνια πριν πεθάνει.

«Η Βίκυ Μοσχολιού μας αγαπούσε πολύ και είχε συγγένεια με τον Ιωάννη Λαδά. Ήτο κουμπάροι. Κάθε χρόνο τραγουδούσε τον ύμνο της 21ης Απριλίου, τώρα λένε ότι δεν το τραγουδούσε. Πόσο μικρόψυχοι είναι! Ουδέποτε το έκρυψε και μετά το 1975 μας επισκεπτότανε και στη φυλακή.

«Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, που τον παρουσιάζουνε σήμερα ότι είναι κομμουνιστής, ήτο φίλος του Γεωργίου Παπαδοπούλου και στην πρώτη επέτειο της 21ης Απριλίου το 1968 συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις. Ουδείς τους επίεσε να έρθουν με το ζόρι. Συμμετείχαν επειδή το θέλανε...

Εδώ παιδί μου λένε ότι η Σοφία Βέμπο υπήρξε κομμουνίστρια, θα τους γλύτωνε από το βούρκο και τα ψεύδη της Μεταπολιτεύσεως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης;

 «Έχουνε διαστρεβλώσει τα πάντα μετά το 1974. Ψέμα, ψέμα, ψέμα, ψέμα, ε πόσο ψέμα, φτάνει πια! Η Σοφία Βέμπο η οποία εθαύμαζε τον Ιωάννη Μεταξά, λένε τώρα ότι υπήρξε κομμουνίστρια! Λοιπόν, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ναι, είναι αλήθεια αυτό που λέτε, ότι είχε πικραθεί ο Μίκης μαζί του, τραγουδούσε τον ύμνο της Επαναστάσεως και σε κάθε εκδήλωση της 21ης Απριλίου τραγουδούσε όλα τα τραγούδια.

Ο Μπιθικώτσης τραγουδούσε σε ρυθμό εμβατηρίου το παρακάτω τραγούδι που έγινε ο ημιεπίσημος ύμνος της Επαναστάσεως μας» είχε πει ο αρχιπραξικοπηματίας που είχε αποφυλακιστεί από τον Σεπτέμβριο του 1990 «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως αν και ο Παττακός έδειχνε, σε εκείνη τη συνέντευξη που έδωσε, να θυμάται τα πάντα σχετικά με τον ύμνο της χούντας, δεν έκανε καμία αναφορά στον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό.




πηγή::https://www.reader.gr/san-simera/o-grigoris-mpithikotsis-i-biky-mosholioy-kai-o-ymnos-tis-hoyntas/566686