Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Σαν Σήμερα : - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τα αναδρομικά: - "Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους συνταξιούχους" - "Δεν χρειάζεται ν’ ασκούν προσφυγές" - "Δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους"


 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ 

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020


Απόσπασμα συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου τύπου


Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνονται:

– Η έμπρακτη στήριξη των ανέργων για την επανανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθά ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Αμέσως μετά, όποιοι δεν βρουν δουλειά να καλούνται σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και στη συνέχεια να προωθούνται για πρακτική άσκηση σε θέσεις που θα βρίσκει το κέντρο κατάρτισης.
– Η χορήγηση φορολογικών κινήτρων στα νοικοκυριά για να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.
– Η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.
– Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, με τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε να υπάρχουν αποφάσεις το αργότερο σε 12 μήνες.



Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε συνέχεια, κύριε Εκπρόσωπε, με την ερώτηση του συναδέλφου, θα ήθελα το σχόλιό σας για το εάν επρόκειτο να μεταφερθεί με ελικόπτερο ο κ. Ερντογάν -αυτά μας είπε ο κ. Αποστολάκης χθες- καθώς επίσης και την αξιολόγηση του εάν θα υπήρχε η δυνατότητα πριν επιληφθεί η Δικαιοσύνη, να μεταφερθούν πίσω οι Τούρκοι αξιωματικοί; Κατάλαβα ότι στο δεύτερο ερώτημα απαντήσατε. Και ένα τρίτο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε: Υπάρχει σχεδιασμός επιστροφής των αναδρομικών και σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, γι’ αυτό;


ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο σας ερώτημα, απάντησα ήδη, ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Για όσους λένε, αυτά που λένε, ας κληθούν οι ίδιοι ν’ απαντήσουν.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, έχουμε πει πολλές φορές ότι η Κυβέρνηση φυσικά και τις σέβεται τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Το ίδιο θα πράξει και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όμως, πρώτον, χρειάζεται να γίνει μελέτη, του τι ακριβώς προβλέπει η απόφαση αυτή, δεύτερον, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησής της, πάντα σε συνάρτηση με τις οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, και τρίτον, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται ν’ ασκούν προσφυγές. Δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους. Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγη υπομονή, καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής. Να περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες θα γίνουν μετά από προσεκτική μελέτη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.