Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: - Αναγνωρίζεται η πρόοδος της χώρας μας στην καταπολέμηση της διαφθοράς!! - Προσπαθούμε για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης


 Καλό μεσημέρι,

Εξαιρετικά θετική είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανταπόκριση της χώρας μας σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της. Επίσης χαιρετίζει την εμβληματική νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της.

Μάλιστα, στα συμπεράσματα της φετινής Έκθεσης:

Αναγνωρίζονται τα βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ταχύτητα απονομής της, για παράδειγμα μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας.

– Υπογραμμίζεται η προτεραιότητα που έχει δώσει η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αναγνωρίζεται η περαιτέρω πρόοδος της χώρας μας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.

– Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς ότι επισημαίνονται από την Επιτροπή τα βήματα προόδου στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης που αφορούν στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς καθώς και στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τις κακόβουλες αγωγές, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης από τον Ποινικό Κώδικα.

– Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος που καταγράφεται στη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας.

– Τέλος, υπογραμμίζονται τα περαιτέρω θετικά βήματα που σημειώθηκαν στη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Έκθεση καταγράφει σειρά συστάσεων αλλά και παρατηρήσεων, οι οποίες αποτελούν έναν οδικό χάρτη προτεραιοποίησης παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Η ανταπόκριση της χώρας μας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ως προς τις φετινές συστάσεις, δικαιώνει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία του κράτους, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτελούν την καλύτερη και πιο ηχηρή απάντηση σε όσους συστηματικά επιχειρούν με fake news να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε σταθερά να βελτιώνουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της.

—-

Αναθεωρήθηκε ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Με αυτή τη μεταρρύθμιση, σταματά επιτέλους η πρακτική, να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση συμπολίτες μας που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, ενώ, μειώνεται και το διοικητικό βάρος για τα ΚΕΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό οι πάσχοντες εξασφαλίζουν εφ΄ όρου ζωής τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία επιδόματα και παροχές.

Η αναθεώρηση του πίνακα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτελεί πάγιο αίτημα οργανώσεων και πολιτών και επιτέλους γίνεται πράξη.

Υπενθυμίζουμε, επιπλέον, πως έχουν προστεθεί 700 νέοι γιατροί οι οποίοι απασχολούνται στη στελέχωση των επιτροπών των ΚΕΠΑ, με τον αριθμό τους να υπερδιπλασιάζεται από 500 σε 1200, ενώ, παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι αποδοχές τους κατά 50%.

Η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, η διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους με απλές αλλά σημαντικές κινήσεις όπως η επαναξιολόγηση των μη αναστρέψιμων ασθενειών και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, αποτελούν για την Κυβέρνηση ένα σημαντικό καθήκον και μια ιερή αποστολή.

—-



Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλησπέρα κ. Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός θα προτείνει μόνο ένα πρόσωπο για Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό σε αντίθεση με την διάθεση της κ. φον ντερ Λάϊεν να υπάρξουν προτάσεις , ενός άντρα και μιας γυναίκας και αυτό λόγω της ισχύος που φέρεται να έχει μετά το ρόλο του ως διαπραγματευτή και υποστηρικτή εκ μέρους του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα και την επανεκλογή της κ. Φον ντερ Λάϊεν και αν ναι, ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζουμε το πρόσωπο, όταν υπάρξει αυτή η απόφαση από τον Πρωθυπουργό, νομίζω θα ανακοινωθεί άμεσα και τα κριτήρια και το συντομότερο δυνατό και το χαρτοφυλάκιο. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα ως μια χώρα, η οποία ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, από εκεί που ήταν το πρόβλημα της Ευρώπης, πλέον κάθεται στο τραπέζι που προσπαθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα της Ευρώπης. Πολύ πρόσφατα, στην ομιλία μετά την επανεκλογή της, η κ. φον ντερ Λάϊεν επεσήμανε μια σειρά από εθνικές προτάσεις, ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι η Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση από τον Πρωθυπουργό θα προτείνει το πρόσωπο που θεωρεί καταλληλότερο, άνδρα ή γυναίκα, για τη θέση αυτή. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχω ως αίσθηση, είναι ότι θα είναι ξεκάθαρη η επιλογή του προσώπου. Μένει να δούμε όμως, τις τελικές αποφάσεις, καλό είναι να μην τις προδικάζουμε, καλό είναι να κάνουμε λίγη υπομονή για να μην ενισχύεται η παραφιλολογία με διάφορες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν αξία μέχρι την τελική απόφαση.


Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F35 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κύριος Δένδιας. Ήθελα να σας ρωτήσω, τι σημαίνει αυτό και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως ακριβώς δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο κύριος Δένδιας, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Μεταφέρω αυτά τα οποία είδα κι εγώ, πριν έρθω, από την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Άμυνας. Είπε, όπως σας παραθέτω: «Η Ελλάδα ‘‘χτίζει’’ πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο». Είναι σε συνέχεια της έγκρισης που δόθηκε από το ΚΥΣΕΑ, το τελευταίο ΚΥΣΕΑ, στις 16/7 και είναι άλλη μία από τις πολλές απαντήσεις που δίνει με πράξεις ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση σε αυτούς οι οποίοι «ανησυχούν» και προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση ακόμα και στη χώρα, ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές που για μένα είναι η ενότητά μας, η ομοψυχία μας στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι, νομίζω, ακόμα μια σημαντική εξέλιξη και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το πιο ισχυρό πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας, αμυντικής θωράκισης της χώρας, που μπορεί να θυμηθεί κανείς τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, ολόκληρες δεκαετίες, και υλοποιείται επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, η Ελλάδα αμυντικά, διπλωματικά, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, είναι πιο ισχυρή από ποτέ, είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβάνεται το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, είναι κάτι το οποίο έχει γίνει αντιληπτό και εκτός Ελλάδος, όσο κι αν, δυστυχώς, στενοχωρεί κάποιους, κυρίως, θα έλεγα εγώ, λίγους, πολύ λίγους, εντός συνόρων.


.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ζητήσω ένα σχόλιο, επειδή είπατε πως αυτή η έκθεση διαφημίζει την Ελλάδα. Μάθαμε πριν από δύο ημέρες πως στη δίκη Καραϊβάζ, δίσκος με στοιχεία από επικοινωνίες του δολοφονημένου δημοσιογράφου με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, τον πρώην επικεφαλής της Ε.Υ.Π. καταστράφηκαν με συρραπτικό. Αυτή είναι μια είδηση, η οποία διαφημίζει ή ντροπιάζει την Ελλάδα; Γιατί ασχολούνται και διεθνώς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε, αφορά μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση δικαστική υπόθεση, που μάλιστα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο στο ακροατήριο. Δεν νομίζω ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τα δικαστήρια δικάζουν σοβαρές υποθέσεις και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που όλοι θέλουμε να έχουμε άμεση διαλεύκανση και την απόφαση που θα επιλέξει να πάρει η Δικαιοσύνη. Μπορεί και σε άλλη χώρα να υπάρχει μια συζήτηση ότι πρέπει να απολογείται η Κυβέρνηση για μια εν εξελίξει υπόθεση με λάσπη στον ανεμιστήρα. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να σχολιάσουμε, όσο κι αν κάποιοι το θέλουν, μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση και μάλιστα σε φάση κύριας διαδικασίας στο ακροατήριο, δικαστική υπόθεση. Έτσι κάνουν τα σοβαρά κράτη. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εξετάζεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, όπως όλες οι αντίστοιχες υποθέσεις, η υπόθεση αυτή από τη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα λάβει τις δικές της αποφάσεις. Άρα, ουδέν σχόλιο.