Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Τον ηττημένο, πρέπει να τον σέβεσαι. - Τον πεσμένο να σταματήσεις να τον χτυπάς - Ποια είναι η μεγάλη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα στην Πατρίδα


 Τον ηττημένο, λένε, πως πρέπει να τον σέβεσαι. Τον πεσμένο να σταματήσεις να τον χτυπάς.

. Αυτή είναι η μία άποψη. Υπάρχει και η άλλη άποψη, που λαμβάνει υπόψη το πώς θα συμπεριφερόταν ο ηττημένος αν ήταν αυτός ο νικητής. Και αναλόγως τον αντιμετωπίζεις στην πτώση του. Διαλέγουμε και παίρνουμε. Αντιμετωπίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα πάντα με πολιτικά κριτήρια –αν και ο ίδιος επέτρεψε ή ανέχθηκε τα χτυπήματα κάτω από τη μέση κατά των αντιπάλων του– και προφανώς από τη δική μου οπτική γωνία, θεωρώ πως έκανε ένα μεγάλο καλό στον τόπο. Προσέφερε μια μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα μας. Απομυθοποίησε πλήρως τα ιδεολογήματα της Αριστεράς που κυριαρχούσαν από τη Μεταπολίτευση και μετά. Πενήντα τέσσερις μήνες εξουσίας φάνηκαν αρκετοί για να καταρρεύσουν όλοι οι αριστεροί μύθοι. Σήμερα, η Αριστερά δεν έχει ηττηθεί μόνον πολιτικά. Ηττήθηκε κυρίως στη μάχη των ιδεών. Γιατί η πολιτική επικράτηση είναι μετέωρη και υπό διαρκή αμφισβήτηση, χωρίς την ιδεολογική κυριαρχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι ιδέες του άντεξαν στη μεγάλη και αναγκαστική υποχώρηση του καλοκαιριού του 2015. Απόδειξη, πως κέρδισε τις εκλογές που διεξήχθησαν αμέσως μετά. Εχασε μετά τέσσερα χρόνια, αρχικά γιατί στην κυβερνητική του θητεία διέπραξε σοβαρά και ασυγχώρητα λάθη και ακολούθως συνετρίβη, όταν τα δικά του πεπραγμένα συγκρίθηκαν με τα πεπραγμένα Μητσοτάκη. Εκεί κατέρρευσε όλο το οικοδόμημα που, επί πολλές δεκαετίες, έκτιζαν οι αριστεροί διανοούμενοι. Στη σύγκριση των δύο αντιλήψεων, στη σύγκρουση των δύο κόσμων, επί του κυβερνητικού πεδίου. Διότι, σε τελική ανάλυση, η πολιτική είναι μια διαρκής σύγκρουση εντός των πλαισίων του δημο-κρατικού πολιτεύματος.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του πως ήταν ωραίο το ταξίδι. Ομως στην πολιτική δεν μετράει το ταξίδι. Αυτό που μετράει είναι ο προορισμός· η κατάληξη του ταξιδιού. Τους πολίτες τούς ενδιαφέρει προς τα πού τους οδηγεί ο ηγέτης και τον κρίνουν αναλόγως. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν ρομαντικές πομφόλυγες που φτιασιδώνουν την ήττα.

Συμπερασματικά, ο Αλ. Τσίπρας, διά της αποτυχίας του, προσέφερε στον τόπο μια σημαντική υπηρεσία, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη φαίνονται.

 Έκανε συντρίμμια το όραμα της κυβερνώσας Αριστεράς.




πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/562499218/i-megali-symvoli-toy-alexi-tsipra/