Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Συνταξιούχοι: - Αφού τους πτώχευσαν τώρα τους επιβάλλουν να εργάζονται, για να μην πεινάνε - Φανερώθηκαν… 180.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι


 

Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, έως τις 4 Ιουλίου 2024 είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα περισσότεροι από 182.000

Η μεγαλύτερη απόδειξη πως το ύψος των συντάξεων δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των συνταξιούχων είναι τα πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με αυτά, ως τις 4 Ιουλίου 2024 είχαν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα περισσότεροι από 182.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους (31 Δεκεμβρίου 2023) οι συνταξιούχοι που επέλεγαν να εργαστούν έχαναν το 30% της σύνταξής τους ως ποινή. Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, παρότι η περικοπή κατά 30% που είχε προβλεφθεί από τον νόμο Βρούτση ήταν ευνοϊκότερη από την περικοπή κατά 60% του νόμου Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι ήταν συγκρατημένοι, καθώς είχαν «φανερωθεί» μόλις 36.000.

Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο 5078/2023 από 1ης Ιανουαρίου 2024 οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν να εργάζονται λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Εφόσον εργαστούν ως μισθωτοί καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 10% από τον μισθό τους και, εφόσον επιλέξουν να δηλωθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καταβάλλουν επιπλέον 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.

Οπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί πολιτική ενεργούς γήρανσης και είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους συνταξιούχους, καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους και τη μελλοντική σύνταξή τους. Ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης, μετά τη λήξη της απασχόλησης, με νέα αίτηση του συνταξιούχου θα προσμετράται στον συντάξιμο χρόνο και θα οδηγεί σε αύξηση της σύνταξης. Επιπλέον, η ευνοϊκή διάταξη λειτουργεί καταλυτικά στην εξάλειψη της μαύρης εργασίας που υπήρχε γύρω από την απασχόληση των συνταξιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις επιπλέον αυτές εισφορές, που δεν είχε προϋπολογίσει ο ΕΦΚΑ στα έσοδά του, αναμένεται να μπουν στα ταμεία του περί τα 250.000.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Ετσι, ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση συνταξιούχου που απασχολείται παράνομα (χωρίς δήλωση) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις, ενώ, αν δηλώνεται η απασχόληση, αλλά δεν πληρώνονται εισφορές, γίνεται παρακράτηση των οφειλόμενων εισφορών από τη σύνταξη, ακόμη και αν χρειαστεί να παρακρατηθεί όλη η σύνταξη. Μέχρι στιγμής ποινές έχουν επιβληθεί σε 1.700 συνταξιούχους. Εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και από την πρόσθετη κράτηση οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση, και οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκομίζουν ετήσιο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.



πηγή:https://www.dimokratia.gr/oikonomia/580063/fanerothikan-180-000-ergazomenoi-syntaxioychoi/