Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Mειώσεις στις υψηλές κύριες συντάξεις







Νέο γύρο μειώσεων στις υψηλές κύριες συντάξεις αναμένεται να φέρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη συνολική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει την κατάργηση κοινωνικών πόρων 850 εκατ. ευρώ που πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία με ενδεχόμενο να μπει "ψαλίδι" σε συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, εάν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Εξετάζεται ακόμη η θέσπιση μείωσης του ύψους των ανωτάτων συντάξεων που σήμερα είναι στα 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία επανήλθε με το νέο μνημόνιο, η ηγεσία του υπουργείου αναζητεί ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην μειωθούν ξανά οι επικουρικές συντάξεις, όπως είπε υφυπουργός εργασίας Παύλος Χαϊκάλης μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος από τη μη εφαρμογή της πλησιάζει τα 380 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα ετοιμάζονται οι υπουργικές αποφάσεις για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Η αρχή θα γίνει με την ενοποίηση στο ΕΤΕΑ οκτώ μικρότερων επικουρικών, όπως για παράδειγμα εθνικής τράπεζας - βενζινοπωλών - αρτοποιών και στη συνέχεια θα προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης
Οι συγχωνεύσεις Ταμείων θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2017.
Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι τα τρία "καυτά" θέματα των συλλογικών συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου να αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο και οι αλλαγές να θεσμοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
πηγή:megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου