ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   
ΣΜΧΟY (Ο)   ΒΑΣΙΛΕΙΟY ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ  
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΣΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΤΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017

ΘΕΜΑ 1ο  : Φορολογικές δηλωσεις  2016  Επισημάνσεις                          
ΘΕΜΑ 2ο :  Ε1 : Σημεία δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής 
ΘΕΜΑ 3ο: Ε1 : Μη έκδοση βεβαίωσης Αποδοχών
ΘΕΜΑ 4Ο :Ε1 : Πώς φορολογείται η διαφορά αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης
ΘΕΜΑ 5Ο: Φορολογικές Δηλώσεις 2016 : Τα 60 σημεία που πρέπει να προσέξετε
                   Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
ΘΕΜΑ 6Ο:  Άμεση διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων
ΘΕΜΑ 7Ο : Πώς να μη φορολογηθείτε για τα ανείσπρακτα ενοίκια                                       
ΘΕΜΑ 8Ο Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για να γλιτώσετε από έξτρα φόρους
ΘΕΜΑ 9Ο: Υποχρεωτικά POS για 15 κλάδους έως το τέλος Ιουνίου
ΘΕΜΑ 10Ο:Μέσω του νέου ιστότοπου www.aade.gr οι δηλώσεις                                                           ΘΕΜΑ 11Ο:Μαζική επίθεση της εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις
                       – Τι να κάνετε αν σας τον   δεσμεύσουν                                                                             ΘΕΜΑ 12Ο: Η φορολόγηση του εισοδήματος των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα
                        για το 2016                                                                                                                         ΘΕΜΑ 13Ο:Φορολογικές Δηλώσεις : Πότε οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ;
ΘΕΜΑ 14Ο :Ποιοι θα πληρώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος
ΘΕΜΑ 15Ο:Εφαρμογή: βρείτε όλα τα διαθέσιμα ραντεβού με γιατρούς ΕΟΠΥΥ



Επιπλέον γνωρίζεται ότι στις Βεβαιώσεις αποδοχών  ετους 2016 εμφαίνονται αναδρομικά ποσά και φέτος  και θα πρέπει να μπούμε και φέτος σε ταλαιπωρία υποβολής χειρόγραφης τροποποιητικής δήλωσης στην εφορία για αυτό το έτος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΘΕΜΑ 1ο  : Φορολογικές δηλωσεις  2016  Επισημάνσεις
Επισημάνσεις για τα έντυπα των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2016
ξεκινήσε η περίοδος υποβολής των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2016  και ισχυει μεχριι 30 Ιουνίου   η υποβολη των  Φορολογικων  Δηλώσεως τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Ήδη με τις Πολ.1034, 1043 και 1047/2017 κοινοποιήθηκαν τα έντυπα και δόθηκαν οι οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων.
 Στο σημείωμα αυτό θα ασχοληθούμε με τις βασικότερες επισημάνσεις, όσον αφορά τα νέα έντυπα και με σημεία που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.
  1. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού θα συναντήσουν φέτος πριν εισέλθουνστην εφαρμογή, στη φόρμα επιβεβαίωσης των στοιχείων τους ένα νέο δεδομένο. Συγκεκριμένα θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τη χώρα της φορολογικής τους κατοικίας, όπως αυτή είναι καταχωρημένη στα Στοιχεία Μητρώου/Φυσικού Προσώπου. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τη χώρα φορολογικής κατοικίας που εμφανίζεται στην επιβεβαίωση στοιχείων ή το πεδίο της χώρας φορολογικής κατοικίας είναι συμπληρωμένο με <999>, θα πρέπει να τροποποιήσει το σχετικό πεδίο. Οι παραπάνω φορολογούμενοι υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση, εφόσον κληθούν, να προσκομίσουν το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (tax residence certificate) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να αποδείξουν τη Χώρα της φορολογικής τους κατοικίας. Η επιβεβαίωση της φορολογικής κατοικίας θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας φορολογικής κατοικίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
     
  2. Στον πίνακα 2 του Ε1 θα συναντήσουμε κάποιους νέους κωδικούς. Αυτοί είναι:

Ο κωδ. 320 που συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.

Ο κωδ. 037-038 στον οποίο δηλώνεται εάν ο ασκών αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης σύμφωνα με την επίσημη ταυτοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κωδ. 021-022 που συμπληρώνεται όταν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και ο φορολογούμενος είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Οι συμπλήρωση των δύο κωδικών είναι απαραίτητη προκειμένου να κριθεί κατά πόσο ο φορολογούμενος δικαιούται της μείωσης του φόρου.
  1. Στα εισοδήματα από κεφάλαιο, όπως και σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων είναι υποχρεωτική, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, η συμπλήρωση και των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και ανεξάρτητα από το αν τα χρηματικά ποσά παρέμειναν στην αλλοδαπή. Φέτος είναι πιστοποιημένη η δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των εισοδημάτων αυτών από τη φορολογική διοίκηση. Κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιμελείς στην ορθή συμπλήρωση των σχετικών ποσών.
     
  2. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης διαφοράς τεκμηρίων μέσω επιστροφής καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων κ.λπ. μπορεί να συμπληρωθεί ο κωδικός 781(782) μόνο εφόσον κατά το έτος που χορηγήθηκαν τα ποσά, υπάγονταν σε τεκμήριο. Συγκεκριμένα, μπορεί να δηλωθεί επιστροφή εταιρικού ή μετοχικού κεφαλαίου ή χρηματικού ποσού δανείου που επιστρέφεται από τον δανειολήπτη, μόνο εφόσον τα έτη που χορηγήθηκαν αυτά τα ποσά (ως καταβεβλημένο κεφάλαιο για αγορά επιχείρησης, σύσταση ή συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου, για αγορά χρεογράφων, για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε), αποτελούσαν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και είχαν δηλωθεί ορθά και συνεπώς είχαν ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε ποσό που καταβλήθηκε μειώνει τα ποσά αυτά και αναγράφεται μόνο η τυχόν διαφορά που προκύπτει.
     
  3. Στο Ε3 θα πρέπει να προσεχθεί ο τρόπος συμπλήρωσης των αγροτικών επιδοτήσεων, ενισχύσεων κλπ. Σύμφωνα με τις οδηγίες κάθε περίπτωση αγροτικής επιδότησης/ενίσχυσης φέρει υποχρέωση αναγραφής στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3, αρχικά, για πληροφοριακούς σκοπούς (Πίνακας Ε', κωδικοί 901, 902, 903, 907, 908, 910, 911, 912, 913 και 914). Το ποσό της βασικής ενίσχυσης (κωδ.901) από το πρώτο ευρώ καθώς και το άθροισμα των πράσινων (κωδ.902) και συνδεδεμένων ενισχύσεων (κωδ.903) για το μέρος άνω των 12.000 ευρώ, μεταφέρεται στη δεύτερη σελίδα του εντύπου για να προσμετρηθούν στη διαμόρφωση του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (Πίνακας ΣΤ' κωδικός 644). Σημειώνεται ότι οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν εισοδηματικές ενισχύσεις ενώ όλες οι περιπτώσεις των επενδυτικών επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) καθώς και οι λοιπές περιπτώσεις των εισοδηματικών ενισχύσεων (κωδικοί 908, 911 και 914) δεν λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (σχετικό το 175019/01.12.2016 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ). Οι υπόλοιπες κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων (λοιπές περιπτώσεις επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κωδικοί 908, 911 και 914) καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμένων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αθροιζόμενες δηλαδή μέχρι τις 12.000 ευρώ), δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια, κατ' εφαρμογή της ΠΟΛ.1116/10.6.2015 εγκυκλίου. Για αυτό τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφονται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τα ποσά των επενδυτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) τα οποία συμπληρώνονται για πληροφοριακούς λόγους. Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδικός 912), αν και δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια και ως εκ τούτου αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1. Κατ' ανάλογη εφαρμογή με όσα ισχύουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικά, οι αγροτικές αποζημιώσεις (κωδικός 909) δεν δύνανται να καλύπτουν τεκμήριο (σχετ. η Πολ. 1116/10.6.2015).
  1. Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
Στο φετινό σχεδιασμό του εντύπου Ε3 λήφθηκε υπόψη ο τρόπος λειτουργίας των καταστάσεων των ΕΛΠ και των διαφορών λογιστικής  - φορολογικής βάσης και από τις ατομικές επιχειρήσεις. Έτσι ο τρόπος απεικόνισης θα είναι ο εξής: 
6.Α. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ 
Οι μόνιμες διαφορές λογιστικής – φορολογικής βάσης θα απεικονίζονται στους κωδικούς 564 έως 567 (μεταφορά από την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης). Τυχόν αφορολόγητα έσοδα που έχουν περιληφθεί στις λογιστικές καταστάσεις θα απεικονίζονται και θα αφαιρούνται στους κωδικούς 572 έως 575. 
Οι προσωρινές διαφορές λογιστικής – φορολογικής βάσης (π.χ. λόγω μη καταβλημένων ασφαλιστικών εισφορών ή ασφαλιστικών εισφορών προηγουμένων χρήσεων που καταβλήθηκαν μέσα στη χρήση κλπ.) θα καταχωρούνται κατ’ αρχήν στον πίνακα Κ στους κωδικούς 771-779-772-780. Η τελική διαφορά η οποία θα απεικονίζεται στον κωδικό 797 ή 798 κατά περίπτωση θα μεταφέρεται στον πίνακα Ζ.
Συγκεκριμένα οι θετικές διαφορές του κωδικού 797 του Πίνακα Κ' θα μεταφέρονται στον κωδικό 320 και θα προστίθενται στα λογιστικά κέρδη ενώ οι αρνητικές διαφορές του κωδικού 798 του Πίνακα Κ' θα μεταφέρονται στον κωδικό 321 και θα αφαιρούνται από τα καθαρά κέρδη που έχουν προσδιοριστεί λογιστικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφώνει τα φορολογητέα καθαρά αποτελέσματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (κωδ. 346).
6.Β. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Οι ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία που συμπληρώνουν τον πίνακα Θ επίσης διαχωρίζουν τις μόνιμες διαφορές λογιστικής  - φορολογικής βάσης, που απεικονίζονται στον κωδικό 196 από τις προσωρινές διαφορές που μεταφέρονται στους κωδικούς 489 και 490 από τον Πίνακα Κ' όπου έχουν καταχωρηθεί αναλυτικά. Οι θετικές διαφορές του κωδικού 797 του Πίνακα Κ' θα μεταφέρονται στον κωδικό 489 και θα προστίθενται στα λογιστικά κέρδη ενώ οι αρνητικές διαφορές του κωδικού 798 του Πίνακα Κ' θα μεταφέρονται στον κωδικό 490 και θα αφαιρούνται από τα καθαρά κέρδη που έχουν προσδιοριστεί λογιστικά. Το τελικό αποτέλεσμα θα μεταφέρεται στον κωδικό 481 (καθαρά κέρδη που φορολογούνται), αφού συμπεριληφθεί το ποσό του κωδικού 196 που αφορά στη φορολογική αναμόρφωση και στο τέλος θα μεταφερθεί στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1). 
Ασφαλώς στα έντυπα των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2016 θα συναντήσουμε και άλλες επιμέρους αλλαγές. Στο σημείωμα αυτό παρουσιάσαμε τις σημαντικότερες από αυτές. Ασφαλώς το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από τις σελίδες του περιοδικού και τις σχετικές εκδόσεις μας, να προβούμε σε μία αναλυτικότερη παρουσίαση τόσο του τρόπου συμπλήρωσης των δηλώσεων, όσο και των επιπτώσεων στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος και του φόρου.
Θεμα 2ο :  Ε1 : Σημεία δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής
Συμπληρώστε χωρίς λάθη το Ε1  
Υπάρχουν μερικοί κωδικοί στο Ε1 που είτε μας μπερδεύουν,  είτε απαιτούν ειδικό χειρισμό και έγγραφα τεκμηρίωσης για να συμπληρωθούν.                                                                                                                           Πιο κάτω θα προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε και να αποσαφηνίσουμε μερικούς από αυτούς ώστε να είναι πιο κατανοητό σε όλους μας το έντυπο Ε1.                                                                                                         Κωδικός 781-782   Στους κωδικούς 781-782, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως   πίνακας για την ανάλυσή τους. 
Πώλησηακινήτου
Εφάπαξ ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμώνΔιάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων
Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής
Δάνεια
Κληρονομιές
Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών(δωρεοδόχος)
Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.
Επίδομα αλλοδαπής (περίπτ. γ παρ. 1 άρθρ. 14 ΚΦΕ)
Αποζημίωση για ηθική βλάβη
Υποτροφίες
Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων/δανείων                                                                                                       
Λοιπές περιπτώσεις (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης και τέτοια μπορεί να είναι οικονομικές ενισχύσεις – βοηθήματα που καταβάλλονται έκτακτα, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) Επιστροφή καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων κ.λπ. μπορεί να συμπληρωθεί μόνο όταν το έτος που χορηγήθηκαν τα ποσά, υπάγονταν σε τεκμήριο. Συγκεκριμένα, μπορεί να δηλωθεί επιστροφή εταιρικού ή μετοχικού κεφαλαίου ή χρηματικού ποσού δανείου που επιστρέφεται από τον δανειολήπτη, μόνο εφόσον τα έτη που χορηγήθηκαν αυτά τα ποσά (ως καταβεβλημένο κεφάλαιο για αγορά επιχείρησης, σύσταση ή συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου, για αγορά χρεογράφων, για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε), αποτελούσαν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και είχαν δηλωθεί ορθά και συνεπώς είχαν ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε ποσό που καταβλήθηκε μειώνει τα ποσά αυτά και αναγράφεται μόνο ή τυχόν διαφορά που προκύπτει. 
Κωδικοί 783-784   Δηλώνεται μόνο το τυχόν υπόλοιπο αχρησιμοποίητο μέρος των ποσών που είχαν ενταχθεί στις διατάξεις του άρθ. 88 του ν. 3259/2004 και άρθ. 18 του ν. 3842/2010, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά το 2016. Οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ποσά στους κωδικούς αυτούς, δύνανται να οδηγηθούν στις Δ.Ο.Υ. για έλεγχο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά από επαναπατριζόμενα κεφάλαια μπορούν να διατεθούν μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων που ορίζονται στο άρθρο 32 του ν.4172/2013. 
Κωδικοί 787-788  Συμπληρώνεται το ποσό του κεφαλαίου που σχηματίσατε από αποταμιεύσεις προηγούμενων (συνεχόμενων) χρόνων, τα οποία ξοδέψατε το φορολογικό έτος 2016, εφόσον αποδεικνύετε ότι γι’ αυτά φορολογηθήκατε ή απαλλαχτήκατε από τον φόρο νόμιμα. Ο τρόπος σχηματισμού των κεφαλαίων προηγούμενων ετών προσδιορίζεται αναλυτικά από τις διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν.2238/1994, όπως ίσχυαν κατά τα οικεία έτη και την περ.ζ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν.4172/2013, για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2014 και μετά. Για τα εισοδήματα ή ποσά που ήδη φορολογήθηκαν ή απαλλάχτηκαν από τον φόρο νόμιμα, απαιτούνται βεβαιώσεις των αρμόδιων φορέων γενικά ή των αρμόδιων υπηρεσιών από τις οποίες να προκύπτουν τα ποσά αυτά.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου κάθε έτους και πιο συγκεκριμένα κατά την ανάλωση κεφαλαίου που πραγματοποιείται από 1.1.2010 και μετά, θα εκπίπτουν οι δαπάνες που ορίζονται από τα άρθρα 16 και 17, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται της εφαρμογής του τεκμηρίου. Προκειμένου όμως για τις χρήσεις 2008 και 2009, οι δαπάνες των άρθρων 16 και 17 (ν.2238/1994) θα αφαιρούνται κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου των ετών αυτών μόνο εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις εφαρμογής του τεκμηρίου.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ επίσης, ότι οι διατάξεις του άρθρου 10 του ν.2019/1992 με τις οποίες είχε θεσπισθεί η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε6 (δήλωση κινητών περιουσιακών στοιχείων που είχατε στην κατοχή σας την 1.1.1991) το οποίο είχατε επισυνάψει στη δήλωση οικον. έτους 1992, δεν έχουν εφαρμογή για τα ποσά των πραγματικών και τεκμαρτών δαπανών που πραγματοποιείτε από 1.1.1994 και μετά. Τα χρηματικά ποσά όμως που είχατε επικαλεσθεί από την ανάλωση ή πώληση των στοιχείων αυτών, κατά τα ποσά που λήφθηκαν υπόψη για μείωση της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίου οικον. ετών 1992 μέχρι και 1994, μειώνουν τα ποσά των κεφαλαίων των αντίστοιχων ετών, που μπορείτε να επικαλεσθείτε για τη μείωση του τεκμηρίου σας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα χρηματικά ποσά που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 και 787-788, εφόσον προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί μετά την 1.1.1988 πρέπει να είναι μειωμένα με κάθε ποσό που είχε καταβληθεί για την απόκτησή τους, εκτός εάν πρόκειται για ποσά που έχουν ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κεφαλαίου του έτους που καταβλήθηκαν, την ανάλωση του οποίου ο φορολογούμενος επικαλείται με τη δήλωση του φορολογικού έτους 2014. Το ίδιο ισχύει και για τα ποσά που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από τη φορολογία.
Κωδικοί 655-656 Οι ανωτέρω κωδικοί είναι ανενεργοί και ενεργοποιούνται από την Δ.Ο.Υ. όταν ο φορολογούμενος υποβάλλει εμπρόθεσμα αίτηση (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) για μείωση προκαταβολής σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 70 του ν.4172/2013, εφόσον βέβαια συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων. Οι κωδικοί αυτοί θα συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης.
Κωδικοί 389-390 Συμπληρώνεται το καθαρό ποσό από μισθούς, συντάξεις κ.λπ. αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης και συνεπώς επιβάλλει φόρο με βάση τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε.
Κωδικοί 651-652 Συμπληρώνεται το ποσό του φόρου που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για το εισόδημα που συμπληρώνεται στους κωδικούς 389-390 (εισόδημα από μισθούς , συντάξεις κ.λπ. αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά έγγραφα που ορίστηκαν στην ΠΟΛ. 1026/22.01.2014 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 170Β΄). Σημειώνεται ότι προκειμένου για εισοδήματα από τις Η.Π.Α. στις οικείες ενδείξεις θα συμπληρώνεται μόνο το ποσό του ομοσπονδιακού φόρου των Η.Π.Α. και όχι και ο πολιτειακός φόρος.
Κωδικοί 391-392 Συμπληρώνεται το καθαρό ποσό από μισθούς, συντάξεις κ.λπ. αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα, βάσει Σ.Α.Δ.Φ., έχει αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιείται πίστωση φόρου που τυχόν καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.
Κωδικοί 307-308  Συμπληρώνεται το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών) που αποκτήσατε από παροχή υπηρεσίας προς πελάτες σας (φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες) στην ημεδαπή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
α) να έχετε έγγραφη σύμβαση με τους πελάτες σας οι οποίοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας, και 
β) οι πελάτες σας οι οποίοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας να μην υπερβαίνουν τους τρεις (3) ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματός σας από επιχειρηματική δραστηριότητα να προέρχεται από έναν (1) από τους πελάτες σας οι οποίοι λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας.
γ) να μην έχετε την εμπορική ιδιότητα και                                                                                                           
δ) η επαγγελματική σας έδρα να είναι ίδια με την κατοικία σας. 
Κωδικός 331  Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", αν υποβάλλετε τη δήλωση ως κληρονόμος του φορολογουμένου που απεβίωσε.
Κωδικοί 013-014  Επιλέξτε "X" πάνω στη λέξη "ΝΑΙ", εάν εσείς ή και η σύζυγός σας είστε συνταξιούχοι και έχετε γεννηθεί μέχρι 31-12-1951.
 Κωδικοί 017-018  Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1-1-2014 και μετά.
 Κωδικοί 001-002  Επιλέξτε «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν εσείς ή/και η σύζυγός σας παρουσιάζετε αναπηρία τουλάχιστον 67%. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνυποβάλλετε τις προβλεπόμενες γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών, από τις οποίες να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και η χρονική της διάρκεια. Για να συμπληρωθεί αυτός ο κωδικός απαιτείται απαραίτητα γνωμάτευση υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανωτάτης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε). Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί ελλιπείς γνωματεύσεις ή γνωματεύσεις από αναρμόδιες, βάσει του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, υγειονομικές επιτροπές δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές για την αναγνώριση φορολογικών ελαφρύνσεων. Οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών ή περιφερειών, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης επ' αόριστον, αν πρόκειται για επ' αόριστον κρίση ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους. Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της εν λόγω φορολογικής ελάφρυνσης. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.
Κωδικοί 403-404   Αναγράφονται τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούνται από φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, δηλαδή μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων με βάση τα Ε.Λ.Π. (ν.4308/2014) όπως π.χ. εισοδήματα εισηγητών σεμιναρίων, εισοδήματα αποκτηθέντα με τίτλο κτήσης κ.λπ. εφόσον οι δικαιούχοι των εισοδημάτων αυτών δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται εξ’ ολοκλήρου, χωρίς την αφαίρεση επιχειρηματικών δαπανών και κράτησης τελών χαρτοσήμου.
ΘΕΜΑ 3ο: Ε1 : Μη έκδοση βεβαίωσης Αποδοχών
Τι ισχύει
Μαζί με τη δήλωση πρέπει να συνυποβάλετε βεβαίωση του εργοδότη, από την οποία να προκύπτει το είδος των αποδοχών ή συντάξεων, το ακαθάριστο και καθαρό ποσό, οι κρατήσεις, ο φόρος που αναλογεί και παρακρατήθηκε καθώς και το ποσό που παρακρατήθηκε έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011 και του άρθρου 43Α του ν.4172/2013.
Ειδικά, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2016 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή λόγω πτώχευσής του εργοδότη ή από λόγους ανώτερης βίας (π.χ. κατάληψη) θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να περιλάβουν σε αυτήν τις αποδοχές τους αυτές, αλλά θα πρέπει να συνυποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος, για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών (σημειώνεται, ότι μόνο στις περιπτώσεις αυτές δικαιολογείται για τους εργοδότες η μη χορήγηση βεβαιώσεων αποδοχών). 
Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2016 είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, είτε επειδή έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές συμπληρώνονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
ΘΕΜΑ 4Ο Ε1 : Πώς φορολογείται η διαφορά αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ με την κλίμακα των μισθωτών
Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογείται με την κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του ΚΦΕ με τις μειώσεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ, μόνο στις εξής περιπτώσεις:                                                                               
 όταν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή συντάξεις,                                                               
όταν το μεγαλύτερο εισόδημά του προέρχεται από μισθωτή εργασία ή συντάξεις,
όταν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. ανεξαρτήτως εισοδήματος,
 όταν δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία (πραγματικό εισόδημα)
όταν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από τόκους ή/και ενοίκια ή/και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.500 ευρώ.
ΘΕΜΑ 5Ο Φορολογικές Δηλώσεις 2016 : Τα 60 σημεία που πρέπει να προσέξετε
Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
Αναλυτικό φορολογικό οδηγό που περιλαμβάνει 60 σημαντικές διευκρινίσεις και επισημάνσεις της ΓΓΔΕ για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων παρουσιάζουν σήμερα τα dikaiologitika.gr 
Η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet για τη συμπλήρωση και υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Απριλίου και να υποδεχθεί περίπου 6,1 εκατ. δηλώσεις από ισάριθμους φορολογούμενους. 
Οι φορολογούμενοι, πριν και κατά την συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε1, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα 60 ακόλουθα σημεία: 
Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
1. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2016 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει, ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)!
2. Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2016. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2016 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων.
3. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση. 
4. Κοινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν όχι μόνο οι έγγαμοι αλλά και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Εφόσον τα ζευγάρια αυτά θέλουν να υποβάλουν κοινή δήλωση οφείλουν να ενημερώσουν το Τμήμα-Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής.
5. Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.
6. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
7. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (εφεξής Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
8. Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να εισέλθει, μέσω του διαδικτύου, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό που έχει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ιστοσελίδα της Δ.ΗΛΕ.Δ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται η πληκτρολόγηση των κωδικών πρόσβασης.
9. Κατά την υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, θα πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1). Η σειρά καταχώρισης των συνυποβαλλόμενων Εντύπων Ε2 και Ε3 επιλέγεται από το φορολογούμενο
Εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή φόρου
10. Η Δ.ΗΛΕ.Δ. θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φορολογουμένων φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα (τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, με τις οποίες συνιστάται και βεβαιώνεται η οφειλή ή η απαίτηση των φορολογουμένων) και θα τα κοινοποιήσει στους φορολογούμενους ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι, θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.                                                     
11. Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.        
12. Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των οποίων η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος θα είναι μόνο αυτά που αφορούν τον λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσης του και όχι όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν το σύνολο της δήλωσης.                                                                                                              
13. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 31η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 28η Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30η  Νοεμβρίου. 
14. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.
15. Δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. 
Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 
16. Στον πίνακα 1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (του εντύπου Ε1) έχει  προσυμπληρωθεί και φέτος ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του υπόχρεου και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση πρέπει να συμπληρώσουν μόνoι τους τον A.M.K.A. Από την υποχρέωση αναγραφής Α.Μ.Κ.Α. στη φορολογική δήλωση εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν Α.Μ.Κ.Α., ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου. 
17. Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2016). Για τα εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.
18. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
19. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. 
20. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, καθώς επίσης και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από την πώληση των ακόλουθων τίτλων:
α) μετοχών που ανήκουν σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής.
γ) μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες,
δ) κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων,

ε) παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ως παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα νοούνται τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συμβάσεις ανταλλαγής (swaps), και οι προθεσμιακές συμβάσεις (forwards) που σχετίζονται με υποκείμενους τίτλους και ιδίως με κινητές αξίες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια ή αποδόσεις, χρηματοπιστωτικούς δείκτες ή άλλα χρηματοπιστωτικά μεγέθη, εμπορεύματα, ναύλους, πιστωτική διαβάθμιση ή γεγονός, ποσοστά πληθωρισμού ή άλλες επίσημες οικονομικές στατιστικές, κλιματικές μεταβλητές, εκπομπές ρύπων, μεταβολές στην τιμή οποιουδήποτε οικονομικού, φυσικού, περιβαλλοντολογικού, στατιστικού ή άλλου μεγέθους ή γεγονότος (πλην αθλητικών γεγονότων), ή άλλα παράγωγα μέσα.
Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
21. Στη δήλωση του τρέχοντος έτους πρέπει επίσης ο κάθε φορολογούμενος να αναγράψει όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε μέσα στο 2016 για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Τα ποσά αυτά θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.                                          
22. Στο κεντρικό μενού επιλογών που αντικρίζει ο φορολογούμενος μόλις εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής της φορολογικής δήλωσης, τού παρέχεται η δυνατότητα να ενημερωθεί ηλεκτρονικά για το περιεχόμενο όλων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων που έχουν εκδοθεί γι’ αυτόν. Εκεί μπορεί να δει τους εργοδότες του ή όποιον άλλον έχει βεβαιώσει πως του κατέβαλε εισόδημα. Τα ποσά των εισοδημάτων αυτών και των φόρων που παρακρατήθηκαν έχουν προσυμπληρωθεί στους αντίστοιχους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Προϋπόθεση βεβαίως για να έχει ο φορολογούμενος μια πλήρη εικόνα των εισοδημάτων του αυτών και να έχουν τα εισοδήματα αυτά προσυμπληρωθεί στη φορολογική του δήλωση είναι να έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τα στοιχεία όλων των βεβαιώσεων από όλους τους εργοδότες και τους λοιπούς φορείς που κατέβαλαν τα συγκεκριμένα εισοδήματα.
Προσυμπληρωμένοι κωδικοί 
23. Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης σε πορτοκαλί πλαίσιο και θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από το φορολογούμενο. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τους κωδικούς που αφορούν παρακράτηση φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα. 
Οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί θα είναι, συγκεκριμένα, οι εξής:
* 301-302, 303-304, 321-322, 325-326, 309-310, 313-314, 315-316, 333-334, 393-394  του πίνακα 4Α 
* 255-256, 257-258 του πίνακα 4Β 
* 403-404, 601-602,605-606 του πίνακα 4Γ2
* 619-620, 617-618, 613-614, 335-336 (πίνακας 6)
Η προσυμπλήρωση θα έχει γίνει με βάση τα αρχεία της Δ.ΗΛΕ.Δ. που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς.
24. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει λάβει έντυπη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών και τα στοιχεία της δεν έχουν προσυμπληρωθεί στη δήλωση, θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
α) Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα, δαπάνες κ.τ.λ.)
β) Να αποθηκεύσει προσωρινά τη δήλωση Ε1
γ) Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή τον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να ενημερωθεί αν αυτός υπέβαλε το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ή πότε θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ηλεκτρονικής υποβολής της με βάση την ΠΟΛ 1051/19.2.2016.
δ) Εφόσον ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά τη βεβαίωση και ενημερωθούν τα αρχεία της Δ.ΗΛΕ.Δ θα εμφανιστούν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία της βεβαίωσης και ο φορολογούμενος θα μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της δήλωσης.
ε) Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση (Στην περίπτωση αυτή μπορεί να κληθεί να αποστείλει στη Δ.ΗΛΕ.Δ. τις σχετικές βεβαιώσεις).
25. Σε περίπτωση που τα στοιχεία της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, είναι διαφορετικά από αυτά που είναι προσυμπληρωμένα, ο φορολογούμενος πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες 
α) Να συμπληρώσει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πρέπει να δηλώσει (όπως αυτοκίνητα, δαπάνες κ.τ.λ.) 
β) Να κάνει προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης Ε1.
γ) Να επικοινωνήσει με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι έγινε λανθασμένη υποβολή στοιχείων, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης 
δ) Σε διαφορετική περίπτωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συναλλασσομένων μέσω e-mail ή στο τηλέφωνο 213-1621000 (ώρες: 7:00-17:00).
26. Εάν συμπληρωθούν κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Δ.ΗΛΕ.Δ., οι φορολογούμενοι είναι πιθανό να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους 
27. Στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης υπάρχουν πεδία διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα. Πατώντας στα διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα πεδία είτε θα εμφανίζονται σε πίνακες ήδη προσυμπληρωμένα στοιχεία τα οποία ο φορολογούμενος θα καλείται απλά να επιβεβαιώσει, όπως στις περιπτώσεις των κατοικιών ή των αυτοκινήτων που χρησιμοποίησε το 2016 (και είχε συμπεριλάβει και στις προηγούμενες φορολογικές του δηλώσεις) είτε θα εμφανίζονται πίνακες στους οποίους ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει αναλυτικά τα στοιχεία που του ζητούνται, όπως στις περιπτώσεις των ανηλίκων τέκνων που τον βαρύνουν. Με τη ολοκλήρωση της συμπλήρωσης κάθε εμφανιζόμενου πίνακα, ο φορολογούμενος πρέπει να «κλικάρει» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση», προκειμένου τα στοιχεία που ανέγραψε να μεταφερθούν αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης.
28. Για να δηλώσει ο φορολογούμενος τους τόκους που πιστώθηκαν το 2016 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης. Μόλις «κλικάρει» πάνω στη λέξη αυτή τότε θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2016 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του. Αναγράφεται επίσης το άθροισμα όλων των ποσών τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο, καθώς και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους λογαριασμών. Επιπλέον, αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.
Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
29. Στην περίπτωση αμοιβών ή φόρων που έχουν καταβληθεί στην αλλοδαπή σε άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ (π.χ. σε δολάρια Η.Π.Α.), για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του ξένου νομίσματος, όπως αυτή προκύπτει κατά την ημερομηνία καταβολής αυτών στην αλλοδαπή. Σε περίπτωση, όμως, αμοιβών ή φόρων που καταβάλλονται περιοδικά, η μετατροπή θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση ετήσια ισοτιμία, όπως αυτή καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
30. Οι κωδικοί 023, 024 του πίνακα 2 και 049 του πίνακα 7, που αφορούν τις αποδείξεις δαπανών είναι ανενεργοί και δεν συμπληρώνονται, διότι για το φορολογικό έτος 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν είχαν υποχρέωση συλλογής αποδείξεων. Το αφορολόγητο όριο των 8.636 - 9.545 ευρώ κατοχυρώνεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς να χρειαστεί να καλυφθεί με αποδείξεις.
Πίνακας 4Α-Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. 
31. Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 307-308 με αμοιβές από «μπλοκάκια», απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους τρεις (3), πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων. Οι αμοιβές αυτές φορολογούνται ως εισοδήματα από μισθωτή εργασία, δηλαδή με την φορολογική κλίμακα των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 - 9.545 ευρώ.
32. Όταν αναγράφονται εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δηλαδή όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 343-344 (χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών −ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών.
33. Οι κωδικοί 351−352 συμπληρώνονται από το φορολογούμενο και αφορούν ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης όπως χρόνου στρατιωτικής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. Στους ίδιους κωδικούς συμπληρώνονται και οι εισφορές που αποδίδουν τα ίδια τα μέλη Δ.Σ. εξαιτίας υποχρεωτικής ασφάλισης και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αυτοί αποκτούν (περ.δ΄ παρ.2 άρθ.12 ν.4172/2013). Οι εισφορές αυτές αποδεικνύονται βάσει αποδεικτικών εγγράφων ή σχετικών δικαιολογητικών που οι φορολογούμενοι προσκομίζουν στη Φορολογική Διοίκηση. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να δηλώνεται ο ΑΦΜ του φορέα στον οποίο καταβλήθηκαν.
34. Οι κωδικοί 651-652 συμπληρώνονται από το φορολογούμενο με το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για εισόδημα από μισθούς−συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης στο οποίο η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης. Δεν συμπληρώνεται τυχόν ποσό φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για εισόδημα από μισθούς - συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα, βάσει ΣΑΔΦ, έχει αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης 
35. Οι κωδικοί 393-394 έχουν συμπληρωθεί από τη Φορολογική Διοίκηση βάσει του αρχείου βεβαιώσεων που αποστέλλουν ηλεκτρονικά οι εκκαθαριστές και αφορούν αποδοχές που καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες για μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και οι οποίες δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου στην Ελλάδα. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται προκειμένου να συμψηφιστούν ποσά φόρου που εκ παραδρομής παρακρατήθηκαν στην Ελλάδα.
Πίνακας 4Β-Εισόδημα αξιωματικών και κατωτέρω πληρώματος Ε.Ν.
36. Το εισόδημα που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετούν σε πλοία του εμπορικού ναυτικού φορολογείται με φορολογικό συντελεστή 15% και 10% αντίστοιχα και εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση.
Πίνακας 4Γ1-Εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα
37. Το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα θεωρείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 22% - 45%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος που έχει αποκτήσει καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης δικαιούται αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται, πλέον, με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων ή όχι. Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλοπρόσφορο μέσο.
38. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2016 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3. Το Ε3 πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί πριν το Ε1.
39. Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται, εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν 12.000 ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις που αφορούν στο έτος 2016 θα φέρουν ακριβή χαρακτηρισμό για τον ορθό φορολογικό χειρισμό τους.
Ειδικότερα, η βασική ενίσχυση φορολογείται από το πρώτο ευρώ ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένες φορολογούνται μόνο κατά το μέρος που, αθροιζόμενες, υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Ωστόσο κάθε περίπτωση αγροτικής επιδότησης/ενίσχυσης πρέπει να αναγραφεί υποχρεωτικά στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3, αρχικά, για πληροφοριακούς σκοπούς (Πίνακας Ε', κωδικοί 901, 902, 903, 907, 908, 910, 911, 912, 913 και 914). Το ποσό της βασικής ενίσχυσης (κωδ.901) από το πρώτο ευρώ καθώς και το άθροισμα των πράσινων (κωδ.902) και συνδεδεμένων ενισχύσεων (κωδ.903) για το μέρος άνω των 12.000 ευρώ, μεταφέρονται στη δεύτερη σελίδα του εντύπου Ε3 για να προσμετρηθούν στη διαμόρφωση του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (Πίνακας ΣΤ' κωδικός 644). Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν εισοδηματικές ενισχύσεις ενώ όλες οι περιπτώσεις των επενδυτικών επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) καθώς και οι λοιπές περιπτώσεις των εισοδηματικών ενισχύσεων (κωδικοί 908, 911 και 914) δεν λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων (λοιπές περιπτώσεις επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κωδικοί 908, 911 και 914 εντύπου Ε3) καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμένων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αθροιζόμενες δηλαδή μέχρι τις 12.000 ευρώ), δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια και υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για αυτό τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφονται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα ποσά των επενδυτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) τα οποία συμπληρώνονται για πληροφοριακούς λόγους.
Οι αγροτικές αποζημιώσεις (κωδικός 909 εντύπου Ε3) δεν δύνανται να καλύπτουν τεκμήριο και, συνεπώς, δεν δηλώνονται στο Ε1.
Πίνακας 4Γ2-Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
40. Στον υποπίνακα Γ2 του ΠΙΝΑΚΑ 4, δηλώνονται τα ακαθάριστα έσοδα, καθαρά κέρδη/ζημίες και οι παρακρατηθέντες προκαταβλητέοι φόροι των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τους επιτηδευματίες που είτε τηρούν βιβλία με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.) είτε είναι απαλλασσόμενοι/μη υπόχρεοι σε βιβλία με βάση τα Ε.Λ.Π. (κωδ.: 401−402, 425−426, 413−414, 415−416, 601−602, 605−606). Στους φορολογούμενους που θεωρούνται ότι αποκτούν εισοδήματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (πρώην Ζ΄ πηγή άρθρου 48 του ν.2238/1994), οι οποίοι πλέον χαρακτηρίζονται ως ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά μη έχοντες την εμπορική ιδιότητα.
41. Στον υποπίνακα Γ2 περιλαμβάνονται εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ημεδαπής (κωδ.401−402) και αλλοδαπής προέλευσης, (κωδ.: 411−412). Επίσης, γίνεται διάκριση του εισοδήματος που δηλώνεται από τους μη επιτηδευματίες και μη υποβάλλοντες Ε3. (κωδ.: 403−404).
 42. Το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα όσων έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία, ανεξάρτητα της τήρησης απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων προκύπτει με λογιστικό προσδιορισμό (με τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε3), ενώ για τους μη επιτηδευματίες φορολογείται εξ' ολοκλήρου, καθόσον δεν αναγνωρίζονται δαπάνες.
43. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από επιτηδευματία είναι να συμπληρωθεί και να υποβληθεί πρώτα το έντυπο Ε3.
Πίνακα 4Δ1-Εισοδήματα από κεφάλαιο 
44. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία, αποτελούν εισόδημα από κεφάλαιο. Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται σε ξεχωριστό υποπίνακα του πίνακα 4 του έντυπου Ε1, στον υποπίνακα Δ1. Στον υποπίνακα αυτό δηλώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2016, αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν, ή ο φόρος που αυτοαποδόθηκε, ή ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή εφόσον η αλλοδαπή είχε δικαίωμα φορολόγησης.
Στις περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση έχει ηλεκτρονική πληροφόρηση γι’ αυτά τα εισοδήματα, όπως για τους τόκους καταθέσεων ημεδαπών τραπεζών, τα μερίσματα εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετοχών κλπ, θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στους φορολογούμενους.
45. Στον Πίνακα 4Δ1 δηλώνονται και τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρίες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιριών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Ομοίως δηλώνονται και οι τόκοι που εισπράττονται, από κάθε αιτία. 
Πίνακας 4Δ2-Εισόδημα από ακίνητη περιουσία 
46. Στον υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης δηλώνεται το εισόδημα σε χρήμα ή σε είδος που προκύπτει από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση, δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν σε ιδιοκτήτες διηρημένων ιδιοκτησιών, από αποζημίωση λόγω πρόωρης λύσης εμπορικής μίσθωσης καταβληθείσα από τον μισθωτή. Στα ποσά που δηλώνονται στον υποπίνακα αυτό περιλαμβάνονται τα ενοίκια, πραγματικά ή τεκμαρτά, καθώς και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, κατά κατηγορία ακινήτων όπως εμφανίζονται στην δήλωση. Τα πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν στους βασικούς κωδικούς 101-108, 111-114, 129-134 και 141-150 του υποπίνακα Δ2 έχουν ροζ χρώμα. Τα συγκεκριμένα ποσά μεταφέρονται και συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα ΤΑΧΙSnet στους συγκεκριμένους κωδικούς, αμέσως μόλις ο φορολογούμενος ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2 «αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας», η οποία πρέπει να προηγηθεί της υποβολής της δήλωσης Ε1.
47. Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές κατά την 31/12/2016. 
48. Για όσους ασκούν ατομική αγροτική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής.
49. Αναγνωρίζεται ποσοστό 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος ως δαπάνες επισκευής συντήρησης ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών.
50. Οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης (κωδ. 159-160), εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών.
51. Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή (κωδ. 163-164) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, καθώς και του ποσού για τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης, τα δικαιολογητικά εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Ε.Λ.Π. όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.
52. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογούμενου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο 
Ανείσπρακτα ενοίκια 
53. Tα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2016 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό καί στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα. Η ξεχωριστή αναγραφή των ποσών αυτών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και γι' αυτά. Ωστόσο, για να δηλωθούν τα ποσά αυτά φέτος σε ξεχωριστούς κωδικούς και να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).
Πίνακας 4Ε-Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου 
Στον υποπίνακα Ε του πίνακα 4 του εντύπου Ε1:
54. Στους κωδικούς 829-830, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ στους κωδικούς 865-866, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή επιχείρηση.
55. Στους κωδικούς 867-868, συμπληρώνεται ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε για μεταβίβαση τίτλων στο εξωτερικό, σε χώρα που είχε δικαίωμα φορολόγησης.
56. Στους κωδικούς 871-872, συμπληρώνεται η ζημιά από την πώληση τίτλων, η οποία δύναται να μεταφέρεται για 5 έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία. 
Πίνακας 6 (Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία)
57. Στους κωδικούς 659-660 συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευση τους. Συγκεκριμένα, στους κωδικούς αυτούς δηλώνονται τα εξής ποσά:
- Εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κλπ.
- Διατροφή συζύγου και τέκνων.
- Συντάξεις αναπήρων πολέμου ή θυμάτων πολέμου ή αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
- Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά  του εισοδήματος όπως περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης.
- Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.                                                                                                                                                                
- Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων
- Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κατά ποσοστό 65%
- Κέρδη από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενεργείας μέχρι 10 KW.
- Τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου.
- Κέρδη πώλησης εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.

- Κέρδη μεταβίβασης εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1/1/2009).
- Εισοδήματα αλλοδαπής που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή βάσει Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.).
- Αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.- Απαλλασσόμενα μερίσματα ημεδαπών ή αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών.
- Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
- Κέρδος μεταβίβασης τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.).
- Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.
- Πράσινες και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις.
- Λοιπές αγροτικές ενισχύσεις.
 - Κέρδος από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων του ν. 3156/2003, καθώς και εταιρικών ομολόγων εταιριών ΕΕ και ΕΟΧ/ΕΖΕΖ.
 58. Στους κωδικούς 657−658 συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευσή τους. Συγκεκριμένα, στους κωδικούς αυτούς δηλώνονται τα εξής ποσά:
- Μισθοί, συντάξεις κλπ ολικώς τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.
- Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης
- Αμοιβές υπαλλήλων της Ε.Ε. (Διατάξεις Προνομίων Ασυλιών της Ε.Ε.)
- Αμοιβές των εργαζόμενων στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου.
 (Διατάξεις του άρθρου 52 της Ιδρυτικής της Συμφωνίας της Τράπεζας).
 - Αποδοχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στους υπαλλήλους του.
 - Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
- Ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων.
- Εκλογική αποζημίωση (παρ. 1.αρ. 108 Π.Δ.26/2012).
- Μερίσματα των εταιρειών της παρ.5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013.
 59. Στους κωδικούς 781-782, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους. Τα ποσά αυτά είναι τα εξής:
 - Έσοδα από την πώληση ακινήτων.
 - Εφάπαξ ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών.
- Έσοδα από τη διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
- Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν και πρώην κατοίκους αλλοδαπής.
- Δάνεια.- Κληρονομιές.
- Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος).
- Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κλπ.
- Επίδομα αλλοδαπής.
- Αποζημίωση για ηθική βλάβη.
- Υποτροφίες.
 - Ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, όπως οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται έκτακτα, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 60. Στους κωδικούς 783−784 δηλώνεται μόνο το τυχόν υπόλοιπο αχρησιμοποίητο μέρος των ποσών που είχαν ενταχθεί στις διατάξεις του άρθρου 88 του ν. 3259/2004 και άρθρου 18 του ν. 3842/2010, για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, εφόσον το υπόλοιπο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά το 2016. Οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ποσά στους κωδικούς αυτούς, δύνανται να οδηγηθούν στις Δ.Ο.Υ. για έλεγχο.
ΘΕΜΑ 6Ο:  Άμεση διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων
Με το νέο λογισμικό, η συλλογή των στοιχείων μπορεί να γίνεται σε λίγα λεπτά, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα από τους ελεγκτές μπορούν να εξαχθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Τις καταθέσεις 1,27 εκατ. φορολογουμένων για την περίοδο 2002-2014 έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τις κινήσεις των λογαριασμών τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς τις τράπεζες του εξωτερικού.

Με το νέο σύστημα που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και του διοικητή της Αρχής Γ. Πιτσιλή θα διαχωρίζονται οι πρωτογενείς καταθέσεις από λοιπές κινήσεις μέσα σε μερικά λεπτά και αμέσως μετά θα αναλαμβάνουν οι ελεγκτές, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν. Σύμφωνα με τον διοικητή, για το 2017 έχουν προγραμματιστεί 23.300 έλεγχοι οι οποίοι θα προκύψουν από τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων.
Οι σημαντικότερες υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή.
Περιγράφοντας τη λειτουργία του νέου λογισμικού, το οποίο δημιουργήθηκε εσωτερικά από στελέχη της Αρχής, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η διαδικασία της διασταύρωσης στοιχείων για έναν μόνο φορολογούμενο με τα ελεγκτικά εργαλεία τα οποία υπήρχαν μέχρι τώρα στη διάθεση των αρμοδίων, απαιτούσε από έξι μήνες έως και ένα χρόνο.
Με το νέο λογισμικό, η συλλογή των στοιχείων μπορεί να γίνεται σε λίγα λεπτά, ενώ τα πρώτα συμπεράσματα από τους ελεγκτές μπορούν να εξαχθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Οπως σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, το λογισμικό επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, εξαιρώντας μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να παντρέψει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής.
Το σύστημα όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών. Επί της ουσίας το νέο σύστημα:
• Επιταχύνει τον φορολογικό έλεγχο.
• Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής δεδομένων.                                                                                                                       
• Απομονώνει τις τραπεζικές κινήσεις, που παρουσιάζουν  κατ’ αρχάς φορολογικό ενδιαφέρον (δηλαδή κινήσεις που παρουσιάζουν ενδείξεις νέου χρήματος).
Ωστόσο, ένα ζήτημα το οποίο ουσιαστικά θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό εάν οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει κινούνται επί ορθής βάσης, δηλαδή αν οι πρακτικές της φορολογικής διοίκησης συνάδουν προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, την απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου. Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πώς θα αντιμετωπιστεί από το ΣτΕ η προσθήκη συμπληρωματικών στοιχείων από τον ελεγκτικό μηχανισμό.
Εάν οι τραπεζικές καταθέσεις κυρίως του εξωτερικού αποτελέσουν νέο στοιχείο, τότε του δικαίωμα του Δημοσίου αυτομάτως επεκτείνεται στη δεκαετία. Βέβαια, τόσο για τα στοιχεία των καταθέσεων στην Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, οι ελεγκτές και οι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν πρόσβαση είτε με αίτημα στα πιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής είτε με τη διοικητική συνδρομή του κράτους στο οποίο υπήρχαν λογαριασμοί.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για παράταση των χρόνων παραγραφής των εκκρεμών υποθέσεων τόσο του ΣΔΟΕ όσο και αυτών που μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ (όσες έληγαν στις 31-12-206 έως το τέλος του 2017, όσες μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ για τρία χρόνια), θέλοντας να δείξει ότι θα ελεγχθούν όλες.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση στην οποία μετέχει έχει ζορίσει τη μεσαία τάξη, σημειώνοντας ότι οι πόροι από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και για την άμβλυνση αυτής της κατάστασης.
ΘΕΜΑ 7Ο : Πώς να μη φορολογηθείτε για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Τη δυνατότητα να μην πληρώσουν φόρο και μάλιστα με συντελεστή 15% από το πρώτο ευρώ για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2016 έχουν και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι.
Προκειμένου να μη φορολογηθούν για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση:
• Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
 • Να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
 Στην περίπτωση μάλιστα που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η Εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.
 Ετσι, οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να λάβουν από τώρα τα... μέτρα τους για να γλιτώσουν φόρο.
 Τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο Ε2 «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.
Ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση/υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας.
Οι αποζημιώσεις    Δεν δηλώνονται ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου, καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση, διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα κ.λπ.). 
ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ.
ΘΕΜΑ 8Ο :Αυτά είναι τα δικαιολογητικά για να γλιτώσετε από έξτρα φόρους
 Έως 44 δικαιολογητικά μπορεί να χρειαστεί να μαζέψει φέτος  ένας φορολογούμενος για να αποδείξει ότι δικαιούται φοροαπαλλαγών, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμπλήρωσης και υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα όσα αναγράφονται στην φορολογική δήλωση πρέπει να συγκεντρώνονται και να φυλάσσονται από τον φορολογούμενο σπίτι του.
Πρέπει δε να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΥΟ σε περίπτωση ελέγχου της δήλωσής του.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόδειξη ειλικρίνειας των στοιχείων που αναγράφονται στη δήλωση είναι τα εξής:
– Σε περίπτωση δήλωσης στο Ε2 ακινήτου κενού για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, φωτοαντίγραφα των λογαριασμών ΔΕΗ ή ύδρευσης ή κονόχρηστων, κ.λπ.
– Για απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
– Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή διαζευκτήριο σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται ως προστατευόμενα μέλη του τέκνα, αδερφούς και ανήλικους συγγενείς του μέχρι τρίτου βαθμού.
– Βεβαίωσης σχολής ή ΙΕΚ από την οποία προκύπτει ότι τα ενήλικα τέκνα σπουδάζουν, εφόσον έχουν ηλικία έως 25 ετών και θεωρείται ότι αυτά βαραίνουν τον φορολογούμενο.
– Στοιχεία που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, την ηλικία και τον βαθμό συγγένειας προσώπων τα οποία ο φορολογούμενος επικαλείται ότι τον βαρύνουν.
– Για την απόδειξη διάστασης των συζύγων, απαιτείται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή για διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τη χωριστή διαβίωση των συζύγων.
– Για την απόδειξη καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε Ταμεία ασφάλισης του υποχρέου απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα.
– Για την μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του ανάπηρο κατά 67% γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
– Για τη μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ για φορολογούμενο ή εξαρτώμενο μέλος της οικογενείας του που είναι ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή θύμα πολέμου, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
– Για αξιωματικούς οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας που τους χορηγεί τις αποδοχές τους.
– Για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, βεβαίωση από τον οικείο συνταξιοδοτικό φορέα ότι ο φορολογούμενος έχει αναγνωριστεί ως θύμα τρομοκρατικής ενέργειας και συνταξιοδοτείται για το λόγο αυτό.
– Για την απόδειξη εξόδων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις απόδειξη λιανικών συναλλαγών εκδοθείσα από τον ιατρό ή φυσικοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή, κ.λπ.
– Για την απόδειξη ακινησίας αυτοκινήτου ή δίτροχου χρειάζεται βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ.
– Για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας.
– Για τη μη εφαρμογή τεκμηρίου διαβίωσης σε αυτοκίνητο-αντίκα που δεν φέρει συμβατικές πινακίδες, απαιτείται πιστοποιητικό αυθεντικότητας.
– Για την απόδειξη της καταβολής των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής.
– Για την αγορά μετοχών μη εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, τα ιδιωτικά συμφωνητικά αγοράς.
– Για την ετήσια δαπάνη που καταβλήθηκε για την εξόφληση δανείων ή πιστώσεων, βεβαίωση του δανειοδότη για το συνολικό ετήσιο ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων που πληρώθηκαν μέσα στο 2016
ΘΕΜΑ 9Ο: Υποχρεωτικά POS για 15 κλάδους έως το τέλος Ιουνίου
Περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες
Χωρίς τον επαγγελματικό λογαριασμό που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν όλοι οι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.) στον οποίο θα εισρέουν οι εισπράξεις από πλαστικό χρήμα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει σήμερα, εκτός απρόοπτου τους επαγγελματικούς κλάδους που θα πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά τερματικά POS μέχρι το τέλος Ιουνίου. Περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομίας θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες. 
 Στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, και τυχερά παιχνίδια.                    
       Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν 15 κλάδοι και κατηγορίες επαγγελμάτων, ενώ το 2018 η λίστα με τους υπόχρεους θα διευρυνθεί.
Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν αν θα πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «πλαστικό» χρήμα. 
Πιο συγκεκριμένα, οι κλάδοι και οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να δέχονται υποχρεωτικά συναλλαγές με κάρτες είναι: 
• Ενέργεια: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης
• Υδροδότηση 
• Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις 
• Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων καθώς και των ανταλλακτικών τους
• Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία
• Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά)
• Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
• Τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός)
• Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι)
• Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί
• Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση ακόμη και σχολές οδηγών
• Τυχερά παιχνίδια 
• Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βίντεοκλαμπ, είδη αναψυχής 
• Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους 
• Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι 
Οι υπουργικές αποφάσεις για τον επαγγελματικό λογαριασμό αλλά και τη λοταρία των αποδείξεων θα καθυστερήσουν. Η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί προβλήματα στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου ενώ ανατρέπει τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την «αυτόματη» απεικόνιση των δαπανών με πλαστικό χρήμα στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018.
Για παράδειγμα, η πληρωμή ενός γιατρού μέσω e-banking σε τραπεζικό λογαριασμό του, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί από την εφορία, καθώς ο λογαριασμός αυτός δεν είναι δηλωμένος σήμερα ως επαγγελματικός.
Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, εξετάζεται να είναι «ανοιχτός» ο κωδικός της φορολογικής δήλωσης που θα δηλώνονται οι δαπάνες των φορολογούμενων προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει μέσω καρτών, e-banking κ.λ.π.
Οι τράπεζες θα αποστείλουν στους φορολογούμενους αναλυτική κατάσταση με τις κινήσεις που πραγματοποίησαν το 2017 και όσες από αυτές δεν έχουν «περάσει» αυτόματα στον κωδικό των αποδείξεων θα μπορούν να τις προσθέσουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει φέτος να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ. 
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω
Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.
ΘΕΜΑ 10ο:Μέσω του νέου ιστότοπου www.aade.gr οι δηλώσεις
 H ΑΑΔΕ αντικατέστησε την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στις αρχές του 2017
Tα αποκαλυπτήρια του νέου ιστότοπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή του Ε1, έκανε σήμερα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. 
Πλέον η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) θα γίνεται μέσω του νέου ιστότοπου www.aade.gr.
 Για το 2017 η διαδικασία ξεκινήσε και θα λήξει στις 15 Ιουλίου.
Μάλιστα, μέσα στα πρωτα 5 λεπτά υποβλήθηκαν και 100 δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ αντικατέστησε την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στις αρχές του 2017. Στόχοι της νέας υπηρεσίας, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο 2017 - 2020, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, η διευκόλυνση του επιχειρείν και του εμπορίου, η εξωστρεφής αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση με σεβασμό προς τον πολίτη, καθώς και η προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Προτεραιότητες για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι μεταξύ άλλων:
- το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και ο εκσυγχρονισμός των τελωνειακών υπηρεσιών,
- η επένδυση στην αξιοκρατική στελέχωση των υπηρεσιών,
- η βελτίωση των διαδικασιών οικειοθελούς συμμόρφωσης της οικονομίας, αλλά και των μεθόδων αναγκαστικής είσπραξης,
- η πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιτσιλή, «το σχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα και μέσω των μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμιστικών έργων, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποδοτικού Οργανισμού».
 ΘΕΜΑ 11Ο:Μαζική επίθεση της εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις – Τι να κάνετε αν σας τον δεσμεύσουν
Κάθε μήνα, περισσότεροι από 10-15.000 οφειλέτες πέφτουν «θύματα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ
Πάρτι κάνουν οι εφορίες με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Κάθε μήνα, περισσότεροι από 10-15.000 οφειλέτες πέφτουν «θύματα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων -νυν Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων- και η οποία επιτρέπει στις εφορίες να «μπλοκάρουν» μαζικά τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 Συνολικά, μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, είχαν ληφθεί μέτρα εις βάρος 851.818 οφειλετών ενώ αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός μέσα στην επόμενη διετία θα έχει μπλοκαριστεί το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτουν οι οφειλέτες του δημοσίου.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, είχαν δεσμευτεί 695.074 λογαριασμοί κάτι που σημαίνει ότι σε μόλις ένα 12μηνο, έχουν βγει… εκτός παιχνιδιού περίπου 156.000 άτομα ή 13.000 ανά μήνα.
 Οι «υποψήφιοι» για δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού, φτάνουν αυτή τη στιγμή στο 1.672.500 άτομα παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση και συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2016 οπότε ήταν 1.647.771 άτομα αλλά και συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2015 οπότε ήταν 1.553.005 άτομα.
 Το φαινόμενο των δεσμεύσεων τραπεζικών καταθέσεων έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» για την αγορά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Τις περισσότερες φορές, οι φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται εκ των υστέρων ότι έχει δεσμευτεί ο τραπεζικός τους λογαριασμός.
 Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποστέλλει στους οφειλέτες την «ατομική ειδοποίηση υπερημερίας» -η αποστολή μπορεί να γίνει και μέσω email- ενώ με τη συμπλήρωση 30 ημερών από την αποστολή αυτής της ειδοποίησης, το Δημόσιο αποκτά το δικαίωμα να προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων μεταξύ των οποίων είναι και η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού. Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οφειλετών του δημοσίου που αντιλήφθηκαν τη δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού ακόμη και στο… ταμείο του supermarket όταν και προσπάθησαν να πληρώσουν τον λογαριασμό με τη χρεωστική τους κάρτα. Σε πολύ χειρότερη κατάσταση, κινδυνεύουν να βρεθούν οι επιχειρήσεις καθώς η δέσμευση ισχύει για ολόκληρο το ποσό κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μπλοκαριστεί η πληρωμή των προμηθευτών, ακόμη και της μισθοδοσίας. Η διαδικασία αυτόματου συμψηφισμού των οφειλών με τις απαιτήσεις που ενδεχομένως έχει ένας οφειλέτης από την εφορία δεν έχει προχωρήσει. Έτσι, είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα, επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφών από το δημόσιο (κυρίως λόγω ΦΠΑ) να βρίσκονται με μπλοκαρισμένες καταθέσεις επειδή είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του δημοσίου.Για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση –η οποία εύλογα προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων- πολλές φορές απαιτούνται ακόμη και εβδομάδες.
 Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις δεσμεύσεις των καταθέσεων; Μετά τις αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων το 2010, το 2014 και το 2016, το δημόσιο –το οποίο περιλαμβάνει την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και τους δήμους- πρακτικά μπορεί να κάνει ότι θέλει με την κατάθεση του οφειλέτη.
  • Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού για απαιτήσεις του δημοσίου μόνο αν το υπόλοιπό του, υπολείπεται των …50 ευρώ. Ενώ ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα αναγκαστικά μέτρα (όπως κατασχέσεις ακινήτων ή κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) για χρέη κάτω των 500 ευρώ, ειδικά για τις καταθέσεις υπάρχει εξαίρεση (άρθρο 30 Α του ΚΕΔΕ) και το ποσό μη ενεργοποίησης των οφειλών κατεβαίνει στα 50 ευρώ.
  • Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα του Taxis, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός. Προσοχή διότι χωρίς γνωστοποίηση μέσω της εφαρμογής του Taxis, δεν υπάρχει ούτε η προστασία των 1250 ευρώ.
Το θέμα για τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με τη «δέσμευση» του τραπεζικού τους λογαριασμού, είναι το τι γίνεται μετά. Γεγονός είναι ότι ο νόμος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης οπότε είναι προτιμότερο για τον οφειλέτη να ενεργοποιηθεί πριν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση.
Η πρώτη επιβεβλημένη κίνηση είναι να ενταχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ρύθμιση των 12 δόσεων ώστε να σταματήσει η διαδικασία λήψης και άλλων μέτρων. Κανονικά, η αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού προϋποθέτει την πλήρη εξόφληση της οφειλής. 
Ωστόσο, είναι στη διακριτική ευχέρεια των φορολογικών αρχών (του προϊσταμένου της εφορίας ή του επικεφαλής του τμήματος δικαστικού που κάνει και τις κατασχέσεις) να προχωρήσει σε μερική αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού αν πειστεί ότι συντρέχει πάρα πολύ σοβαρός λόγος (π.χ η πληρωμή της μισθοδοσίας από έναν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό ή η καταβολή αμοιβών για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας ενός ιδιώτη). 
Μερική αποδέσμευση σημαίνει ότι ο καταθέτης μπορεί  να ανακτήσει πρόσβαση σε ένα μέρος του λογαριασμού αν και αυτό δύσκολα επιτυγχάνεται καθώς οι υπάλληλοι των εφοριών είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου.Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το δημόσιο προχωρεί στη δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού το υπόλοιπο του οποίου ξεπερνά το ύψος της οφειλής. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο, αφού εξοφληθεί η οφειλή, ο φορολογούμενος να ζητήσει βεβαίωση αποδέσμευσης από το δικαστικό τμήμα της Δ.Ο.Υ προκειμένου να το μεταφέρει ο ίδιος στην τράπεζα.
 Αν ακολουθηθεί η υπηρεσιακή διαδικασία, μπορεί αν υπάρξουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις  και εν τω μεταξύ να έχουν βεβαιωθεί καινούργιες οφειλές που θα υποχρεώσουν το τμήμα δικαστικού να αναβάλει την άρση της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού. 
ΘΕΜΑ 12Ο: Η φορολόγηση του εισοδήματος των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα για το 2016
Σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΚΦΕ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 112 παρ. 5 του N 4387/2016, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (περιλαμβάνονται και οι λεγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες), φορολογούνται µε την κλίµακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ΚΦΕ (Ν 4172/2013), αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήµατα από µισθούς και συντάξεις. Πάντως, ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι µειώσεις του επόμενου άρθρου 16. Δεν ισχύει δηλαδή το λεγόμενο αφορολόγητο για αυτή την κατηγορία εισοδήματος.  Οι ως άνω διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται για τα εισοδήµατα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και εφεξής, σύμφωνα με την παρ. 11 του ίδιου ως άνω άρθρου και νόμου, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από το άρθρο 44 παρ. 4 του Ν 4389/2016.
                      Η φορολογική κλίμακα του άρθρου 15 του ΚΦΕ είναι:
Εισόδημα  από  Επιχειρηματική Δραστηριότητα                               Φορολογικός συντελεστής %
                                     (σε ευρώ)
          0,00 - 20.000,00……………………………………………………22%
20.001,00 - 30.000,00……………………………………………………29%
30.001,00 - 40.000,00……………………………………………………37%
40.001,00 – και πάνω……………………………………………………45%
Υπενθυμίζεται ότι οι υπαγόμενοι στην περ. στ’ της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, «βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.», για τους οποίους θεωρείται ότι για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος, εξομοιώνονται με μισθωτούς, ισχύει μεν το άρθρο 16 (μείωση φόρου, αφορολόγητο), πλην όμως, το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους προκύπτει με την αφαίρεση μόνο των ασφαλιστικών τους εισφορών και όχι και των λοιπών δαπανών τους. Επισημαίνεται επίσης, ότι γενικώς, ως προς τα εισοδήματα του 2016, θα αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όπως έχουν καταβληθεί σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, πριν από τον Ν 4387/2016.  Συνεπώς, το 2017, η εκκαθάριση των δηλώσεων των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα ελεύθερων επαγγελματιών, θα γίνει με την (κοινή) κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων του άρθρου 15, χωρίς όμως να δικαιούνται το αφορολόγητο (μείωση του φόρου).
Εννοείται ότι οι ως άνω φορολογούμενοι εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ ( άρθρο 31, Ν 3986/2011) και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η τελευταία με κλίμακα από 2,2% έως και 10%, (άρθρο 43Α ΚΦΕ, Ν 4172/2013) για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.Τα εισοδήματα του 2015 είχαν φορολογηθεί με κλίμακα δύο συντελεστών (26% μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό εισοδήματος).Έστω ασκών επιχειρηματική δραστηριότητα με ακαθάριστα έσοδα 50.000 ευρώ και δαπάνες που εκπίπτουν συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών συνολικού ποσού 15.000 ευρώ. Υποθέτουμε ότι δεν έχουμε λογιστικές διαφορές, άρα το φορολογητέο εισόδημά του είναι 35.000 ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει είναι:
                                    20.000,00 χ 22% = 4.400,00
                                      10.000,00 χ 29% = 2.900,00
                                        5.000,00 χ 37% = 1.850,00
                                      35.000,00………...9.150,00
Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, θα υπολογιστεί ως εξής:
                                     12.000,00 χ 0% =          0,00
                                       8.000,00 χ 2,2% =   176,00
                                     10.000,00 χ 5,0% =   500,00
                                       5.000,00 χ 6,5% =   325,00
                                     35.000,00………...1.001,00
Συνολική επιβάρυνση, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος:
                           9.150,00 + 1.001,00 + 650,00 = 10.801,00
Το 2015 η επιβάρυνση ήταν:
[35.000,00 χ 26% = 9.100,00] + [35.000,00 χ 2% = 700,00] + 650,00 = 10.450,00 
Διαφορά 351 ευρώ. Το όριο «ασφαλείας» του εισοδήματος είναι περίπου οι 32.000 ευρώ. Μέχρι το ύψος αυτό θα υπάρξουν ελαφρύνσεις, σε σχέση με το 2015, ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα του ως άνω ορίου, θα προκύψουν επιβαρύνσεις. Σε φορολογητέο εισόδημα πχ 20.000 ευρώ, προκύπτει ελάφρυνση 764 ευρώ (σε σχέση με το 2015), ενώ για φορολογητέο εισόδημα 40.000 ευρώ, προκύπτει επιβάρυνση 1.126 ευρώ. 
Ωστόσο, ένα μέρος των ελαφρύνσεων θα «χαθεί», λόγω της επιβάρυνσης που θα προκαλέσει ο υπολογισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος με συντελεστή αυξημένο από 75% σε 100% επί του κύριου φόρου (άρθρο 69 του ΚΦΕ).
Τυχόν παρακρατήσεις φόρου στην πηγή, «βοηθούν» στο υπολογισμό μειωμένης προκαταβολής, αναλόγως δε με το ύψος των παρακρατήσεων, ενδέχεται να μην προκύπτει προκαταβολή φόρου.
ΘΕΜΑ 13Ο:Φορολογικές Δηλώσεις : Πότε οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις ;
Τι ισχύει
Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.
ΘΕΜΑ 14Ο :Ποιοι θα πληρώσουν και φέτος το τέλος επιτηδεύματος
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500-650 ευρώ, μαζί με το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Επιπλέον, χιλιάδες εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν και τη φετινή χρονιά να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών, ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2016.
Τι ισχύει    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:
1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
* 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,                                                                          * 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
* 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,                                                         * 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:                                                                                                                                                  * 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους                                                                                                                                                                 * 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
2. Εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
3. Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.
4. Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.
ΘΕΜΑ 15Ο:Εφαρμογή: βρείτε όλα τα διαθέσιμα ραντεβού με γιατρούς ΕΟΠΥΥ
Σε περίπτωση που πολίτης εντοπίσει αναντιστοιχία ανάμεσα στα αναφερόμενα ως διαθέσιμα ραντεβού και τα πραγματικά διαθέσιμα, έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την παρατυπία.
Συχνά ακούμε ιστορίες πολιτών και ασφαλισμένων οι οποίοι πασχίζουν να βρουν έναν διαθέσιμο συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΙ. Είναι σύνηθες φαινόμενο να καλούν οι ασφαλισμένοι έναν γιατρό ακόμα και στις αρχές του μήνα, αλλά αυτός να ισχυρίζεται ότι έχει εξαντλήσει το όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων.  
Σύμφωνα με καταγγελίες, η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών οδήγησε πολλούς ιατρούς να εκμεταλλευτούν το γεγονός και συχνά να κλείνουν ραντεβού επί πληρωμή, ενώ έχουν στην πραγματικότητα αρκετά κενά στις δωρεάν επισκέψεις τους. 
Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σε έγγραφο που εστάλη στους συμβεβλημένους ιατρούς τον περασμένο Μάιο, το 90% των καταγγελιών που είχαν έως τότε κατατεθεί στον Οργανισμό, αφορούσαν την εξάντληση του μηνιαίου πλαφόν επισκέψεων.  
Οι εξηγήσεις των ιατρών κρίθηκαν τότε, " μη επαρκείς", καθώς η πλειοψηφία αυτών έκανε λόγο για "έλλειψη χρόνου", αν και είναι ξεκάθαρο ότι κάθε συμβεβλημένος ιατρός έχει υποχρέωση να ενημερώνει το σχετικό σύστημα ραντεβού με τις προγραμματισμένες του επισκέψεις. Η μη ορθή καταχώρηση εκ μέρους του γιατρού δίνει στον ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΙ τη δυνατότητα διακοπής συνεργασίας.
Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει online εφαρμογή, στην οποία μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τα διαθέσιμα ραντεβού κάθε συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΙ ιατρού. Μπορείτε να τη βρείτε, στο : https://apps.ika.gr/eFindDoctor/faces/index.xhtml
 
* Ενημερώνεστε καθημερινά για τα διαθέσιμα ραντεβού κάθε γιατρού, καθώς έχουν ήδη αφαιρεθεί τα προγραμματισμένα και τα εκτελεσμένα ραντεβού από το προβλεπόμενο όριο.Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Στην εφαρμογή, οι πολίτες μπορούν να δουν ποιοι γιατροί, ανά ειδικότητα και ανά περιοχή, έχουν διαθέσιμα ραντεβού και πόσα είναι αυτά, καθώς και άλλες πληροφορίες, όπως το τηλέφωνο και η διεύθυνσή τους (με προβολή σε χάρτη, για ευκολότερο εντοπισμό).
 Σε περίπτωση που πολίτης εντοπίσει αναντιστοιχία ανάμεσα στα αναφερόμενα ως διαθέσιμα ραντεβού και τα πραγματικά διαθέσιμα, έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την παρατυπία.

                                                                            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
                                                                 Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΣΑΣ
                                                                                ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  Β ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                                                ΤΗΛ 6983502502 & 6946862098

Παρέχονται πληροφορίες διευκρινήσεις  και ότι άλλο επί φορολογικών θεμάτων η  γενικών θεμάτων που μπορώ να βοηθήσω .


_____________________________________


ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 23 ΑΠΡ 2013
( Για να σταλούν στον Δικηγόρο και να κατατεθούν εμπρόθεσμα.


ΕΑΑΣ, 8 Απρ 2013

_________________________________________________________________________________
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΒΟΕΑ - 20-02-2013 
Τα δικαιούχα του ΒΟΕΑ τέκνα, τα οποία έχουν υποβάλλει στο ΜΤΣ τις σχετικές αιτήσεις τους για τη λήψη της εν λόγω παροχής από την 1η Φεβρουαρίου 2009 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2009 και δεν έχουν αποστείλει μέχρι σήμερα στο Ταμείο Φορολογική Ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων, παρακαλούνται όπως ανταποκριθούν άμεσα, καθόσον δεν θα πιστωθούν οι Τραπεζικοί τους Λογαριασμοί.


ΑΠΟ

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

_________________________________________________________________________________

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΤΣ - ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19-02-13 

1. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ανακοινώνει στα τέκνα των στελεχών που έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το ΜΤΣ, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτηση τους μήνες Νοέμβριο του έτους 2009 έως και Απρίλιο του έτους 2010, τα παρακάτω:

α. Να προσκομίσουν ή να αποστείλουν (ταχυαποστολή – courier) στο ΜΤΣ Φορολογική Ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων στο όνομά τους, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2013.

β. Να προβούν άμεσα στον έλεγχο των λογαριασμών τους (Γενική ή Αγροτική Τράπεζες), προκειμένου να τους ενεργοποιήσουν εάν είναι ανενεργοί και σε περίπτωση που απαιτηθεί αλλαγή λογαριασμού, χωρίς καμία καθυστέρηση, να αποστείλουν τον νέο λογαριασμό στο ΜΤΣ.

2. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι τα δικαιούχα τέκνα που έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις τους από το μήνα Μάιο του έτους 2010 μέχρι και το μήνα Αύγουστο του έτους 2010 να είναι σ’ ετοιμότητα, ώστε όταν τους ζητηθούν τα παραπάνω, με νεότερη ανακοίνωση του Ταμείου, να ανταποκριθούν άμεσα.

3. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των αναφερομένων στην εν λόγω ανακοίνωση, θέτοντας υπόψη σας ότι λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος τόσο η τηλεφωνική, όσο και η αυτοπρόσωπη επικοινωνία σας με τα αρμόδια όργανα του Ταμείου είναι πολύ δύσκολη.

4. Το Ταμείο θα σας ενημερώνει για κάθε περαιτέρω εξέλιξη, με σχετικές ανακοινώσεις του.

5. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας και παρακαλούμε για τη συμπαράστασή σας στο δύσκολο έργο μας.

- Αποστολή Στοιχείων στη Διεύθυνση: 
Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Κολοκοτρώνη 13
Τ.Κ. 10562 - Αθήνα
(Υπόψη Κας Μπασουκέα Σταυρούλας).

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

_________________________________________________________________________________

ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΣ ΑΛΛΙΕΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΤΣ)

1. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ανακοινώνει στα τέκνα των στελεχών που έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το ΜΤΣ, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτηση τους μήνες Ιανουάριο έως και Οκτώβριο του έτους 2009, τα παρακάτω:

α. Να προσκομίσουν ή να αποστείλουν (ταχυαποστολή – courier) στο ΜΤΣ Φορολογική Ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων στο όνομά τους.

β. Να προβούν άμεσα στον έλεγχο των λογαριασμών τους (Γενική ή Αγροτική Τράπεζες), προκειμένου να τους ενεργοποιήσουν εάν είναι ανενεργοί και σε περίπτωση που απαιτηθεί αλλαγή λογαριασμού, χωρίς καμία καθυστέρηση, να αποστείλουν τον νέο λογαριασμό στο ΜΤΣ.

2. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι τα δικαιούχα τέκνα που έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις τους από το μήνα Νοέμβριο του έτους 2009 μέχρι και το μήνα Μάρτιο του έτους 2010 να είναι σ’ ετοιμότητα, ώστε όταν τους ζητηθούν τα παραπάνω, με νεότερη ανακοίνωση του Ταμείου, να ανταποκριθούν άμεσα.

3. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των αναφερομένων στην εν λόγω ανακοίνωση, θέτοντας υπόψη σας ότι λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος τόσο η τηλεφωνική, όσο και η αυτοπρόσωπη επικοινωνία σας με τα αρμόδια όργανα του Ταμείου είναι πολύ δύσκολη.

4. Το Ταμείο θα σας ενημερώνει για κάθε περαιτέρω εξέλιξη, με σχετικές ανακοινώσεις του.

5. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας και παρακαλούμε για τη συμπαράστασή σας στο δύσκολο έργο μας.

- Αποστολή Στοιχείων στη Διεύθυνση: 
Μετοχικό Ταμείο Στρατού
Κολοκοτρώνη 13
Τ.Κ. 10562 - Αθήνα
(Υπόψη Κας Μπασουκέα).


ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ





Τχης (ΔΒ) ε.α. Καλογήρου Δημήτριος          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου