Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Παραμένουν τα προνόμια για τους Βουλευτές !!









Λεφτά -και μάλιστα μαύρα- υπάρχουν για τους Ελληνες βουλευτές. Ειδικότερα, ακόμα αφορολόγητα παραμένουν ορισμένα από τα προνόμια των 300, όπως, για παράδειγμα, οι δαπάνες οργάνωσης γραφείου, η ταχυδρομική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης, δηλαδή ένα ποσό που μπορεί να αγγίξει τα 30.000 ευρώ τον χρόνο.
Με άλλα λόγια, από το συνολικό εισόδημα ενός βουλευτή περίπου το 30% έχει μηδενικό φόρο, με δεδομένο ότι περίπου το ποσό που έχουν λαμβάνειν φτάνει κατά μέσο όρο τα 100.000 ευρώ. Αντιθέτως, πλέον θα φορολογείται στο σύνολό της η ακαθάριστη βουλευτική αποζημίωση (5.705,6 ευρώ), ενώ προηγουμένως προβλεπόταν αφορολόγητο της τάξης του 25%. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα χρήματα που θα χάσουν αγγίζουν το 10% της συνολικής ακαθάριστη αποζημίωσης, δηλαδή περί τα 500 ευρώ τον μήνα.
Ομως οι παροχές στους 300 δεν εξαντλούνται σε αυτά, αλλά έχουν... προβλέψει για τους ίδιους αρκετά ακόμα! Δεν έχει περάσει αρκετό διάστημα από την κόντρα που είχε ξεσπάσει στον με αφορμή τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Ο πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι θα πρέπει να καταργηθεί αυτή η παροχή, όμως ουδείς συναίνεσε. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α΄, Β΄ Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα.
Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και μίσθωμα 1.200 ευρώ. Φυσικά, προβλέπονται και έξοδα κίνησης, τα οποία ξεκινούν από 298 ευρώ και φτάνουν τα 648 ευρώ, ανάλογα με την περιφέρεια όπου έχουν εκλεγεί (πίνακας 1), ενώ δωρεάν είναι οι μετακινήσεις τους με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα.
Επίσης, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται, οι βουλευτές λαμβάνουν από 738,88 έως 935,88 ευρώ για την οργάνωση του γραφείου τους, χρήματα για τα οποία δεν φορολογούνται. Από τη μακρά λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και η διαμονή των βουλευτών της περιφέρειας, καθώς προβλέπεται είτε η δωρεάν διαμονή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο είτε... ρευστό περίπου 1.000 ευρώ σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα. Οι ίδιοι, μάλιστα, έχουν στη διάθεσή τους 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο για να πηγαίνουν στις εκλογικές περιφέρειές τους. Με άλλα λόγια, 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Το σχετικό κονδύλι για τη Βουλή έχει προϋπολογιστεί σε 1.500.000 ευρώ για το 2015.
Επιπροσθέτως, οι 300 μπορούν άνευ κόστους να στελεχώσουν το πολιτικό γραφείο τους, καθώς ο ελληνικός λαός πληρώνει τους συνεργάτες τους. Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο, επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή. Το συνολικό κόστος, μάλιστα, για φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και αγγίζει τα 11.990.000 ευρώ έναντι 11.774.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, όταν ένας εξ αυτών βρεθεί σε... ανάγκη, μπορεί να λάβει άτοκο δάνειο από τη Βουλή. Να σημειωθεί ότι το ποσό δεν είναι απεριόριστο (είθισται να λαμβάνουν 10.000-15.000 ευρώ), εντούτοις η αποπληρωμή γίνεται σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης από τον μισθό τους. Αντιθέτως, εντελώς δωρεάν δύναται ένας βουλευτής να πάει το παιδί του στον παιδικό σταθμό του Κοινοβουλίου, σύμφωνα πάντα με το «πόθεν έσχες» του.
Πάντως η κυβέρνηση, για να χρυσώσει το χάπι, πρόκειται να φορολογήσει την αποζημίωση για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής, η οποία έχει καθοριστεί στα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση, ήτοι στην καλύτερη περίπτωση 300-400 τον μήνα ανά βουλευτή. Να σημειωθεί ότι ήδη αρκετές επιτροπές είναι αμισθί (μετά την πρωτοβουλία των μελών αυτών), όπως, για παράδειγμα, της εξεταστικής επιτροπής αλλά και της επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
Για να αποκτήσει κάποιος συνολική εικόνα των προνομίων των Ελλήνων βουλευτών, αρκεί μια απλή σύγκριση με τους ξένους ομολόγους τους. Για παράδειγμα, οι Πορτογάλοι παίρνουν βασικό μισθό 3.708 ευρώ, 2.000 ευρώ λιγότερα από τους δικούς μας εκπροσώπους. Οι ίδιοι δικαιούνται έξοδα παράστασης, το 10% της βασικής αμοιβής ανά μήνα, επίδομα μετακινήσεων προς και από εκλογική περιφέρεια, όχι όμως αυτοκίνητο ή δωρεάν διαμονή! Ακόμη λιγότερα έχουν λαμβάνειν οι Σλοβάκοι βουλευτές, καθώς ο μισθός τους είναι μόλις 1.961 ευρώ μηνιαίως, αν και είναι χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Μάλιστα, όπως αναφέρει η νομοθεσία τους, ο μισθός του βουλευτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το τριπλάσιο της μέσης αμοιβής ενός εργαζομένου, κάτι που θα μπορούσε να υιοθετηθεί και στη χώρα μας.
Ενδεικτικό είναι ότι οι Βρετανοί βουλευτές, αν και η οικονομία τους προφανώς είναι σε καλύτερη κατάσταση από τη δική μας, στον τραπεζικό λογαριασμό τους βλέπουν 300 ευρώ τον μήνα λιγότερα απ' ό,τι οι Ελληνες, ενώ υπόκεινται στην ίδια φορολογία και στις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές όπως όλοι οι μισθωτοί. Και βέβαια οι υπόλοιπες παροχές τους είναι μηδενικές σε σχέση με αυτές της (πτωχευμένης) Ελλάδας. Ούτε αυτοκίνητο δικαιούνται ούτε δωρεάν υπαλλήλους, παρά μόνο αστυνομική προστασία, τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια και κάλυψη δαπανών ταξιδιών.
Εν κατακλείδι, εάν εξαιρέσει κανείς τους Ιταλούς, ο μισθός των οποίων είναι στα 11.703 ευρώ, η (φτωχή) Ελλάδα συγκρίνεται με την (πλούσια) Γερμανία. Στην Bundestag μπορεί ο βασικός μισθός να έχει διαμορφωθεί στα 7.668 ευρώ, όμως οι υπόλοιπες παροχές είναι περίπου οι ίδιες: ένα επιπλωμένο γραφείο, δυνατότητα χρήσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου για μετακινήσεις μέσα στην πόλη του Βερολίνου, δωρεάν χρήση του σιδηροδρόμου στη Γερμανία, αποζημίωση για αεροπορικά εισιτήρια και μέτρα ασφαλείας, ενώ η Βουλή καταβάλλει μισθούς απευθείας στους συνεργάτες των βουλευτών.
Αλέξανδρος Διαμάντης
πηγή:dimmokratianews.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου