Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Σάββας Καλεντερίδης: - Το Ύπουλο σχέδιο του Ερντογάν


 Η Άγκυρα έχει φτιάξει ένα δίκτυο με Τούρκους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και με πολίτες φιλικών προς την Τουρκία χωρών, και συγκεντρώνει ευαίσθητες πληροφορίες για τη χώρα μας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Είναι γνωστό σε όλους, εκτός εκείνων που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να το δουν, ότι εκτός από τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας, στόχος της είναι να ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα, με όποιον τρόπο είναι δυνατόν, για να διευκολυνθεί η πραγμάτωση των σχεδίων της στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Τα στρατιωτικά σχέδιά της τα επικαιροποιεί συνεχώς και τα δοκιμάζει κάθε δύο χρόνια με τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «Θαλασσόλυκος» και «Εφές». Αυτά, όσον αφορά τη σκληρή ισχύ.

Όσον αφορά την ήπια ισχύ, η Τουρκία χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί ορισμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα, τα οποία, είτε με τις τηλεοπτικές σειρές είτε με «δελτία ειδήσεων», προετοιμάζουν την ελληνική κοινή γνώμη και στρώνουν το χαλί για την πραγμάτωση των σχεδίων της. Υπάρχουν πληροφορίες που μιλούν για συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων μεταξύ Τούρκων επιχειρηματιών και διαχειριστών τουρκικού κρατικού χρήματος και Ελλήνων επιχειρηματιών, κυρίως στον χώρο των ΜΜΕ.

Επίσης, ένας χώρος στον οποίο η Τουρκία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ανάδειξη των «οθωμανικών μνημείων» στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί αντικείμενο της «θετικής ατζέντας» στο νέο εν εξελίξει εγχείρημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Σημειώνεται ότι, όταν έχεις επιθετικά σχέδια εναντίον μιας χώρας, πιο εύκολα μπορείς να τα στηρίξεις, όταν προηγουμένως έχουν αναδειχθεί τα μνημεία της προηγούμενης κατοχής αυτής της χώρας, και ο νοών νοείτω. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία βεβηλώνει ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην τουρκική επικράτεια. Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας είναι τα κορυφαία παραδείγματα, όμως υπάρχουν και χιλιάδες άλλα.

Ένας άλλος τρόπος τον οποίο χρησιμοποιεί η Τουρκία για να ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα είναι το επιχειρείν. Για όσους βιαστούν να διαφωνήσουν, είναι άλλο πράγμα να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ένας Έλληνας ή μια ελληνική εταιρία στην Τουρκία και άλλο ένας Τούρκος ή μια τουρκική εταιρία. Ο Έλληνας κινείται αποκλειστικά με επιχειρηματικά και οικονομικά κριτήρια. Δεν καθοδηγείται από το ελληνικό κράτος, αφού δεν υπάρχει ανάλογος εθνικός σχεδιασμός για να τον εξυπηρετήσει με την επιχειρηματική παρουσία του στην Τουρκία. Μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Τούρκο επιχειρηματία, δεδομένων των «συνόρων της καρδιάς» του Ερντογάν, που εκτείνονται πέρα από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και μέχρι τη Θεσσαλονίκη;

Αν και ο επιχειρηματικός τομέας, που εντάσσεται κι αυτός στη θετική ατζέντα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, δεν είναι εύκολο να κατηγορηθεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, έρχεται το τουρκικό ΓΕΕΘΑ να μας ανοίξει τα μάτια. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της Διεύθυνσης Πληροφοριών του τουρκικού γενικού επιτελείου, που δημοσίευσε το Nordic Monitor, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών από τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται να συγκεντρώσει πληροφορίες που σχετίζονται με τους εξής τομείς: στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, πληροφορίες που σχετίζονται με επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Ποιο είναι το δίκτυο που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να συλλέξει πληροφορίες που σχετίζονται με τους ως άνω τομείς. Όλοι οι Τούρκοι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και πολίτες φιλικών προς την Τουρκία χωρών.

Εμείς απλώς να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα μέχρι πριν από λίγα χρόνια κατέφευγαν πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας για να αποφύγουν βασανιστήρια και άδικες φυλακίσεις. Τα άτομα αυτά ήταν είτε αριστεροί είτε Κούρδοι, που ακριβώς επειδή είχαν τη συγκεκριμένη σχέση με το τουρκικό κράτος, θεωρητικά ήταν ακατάλληλοι γι’ αυτό που ζητά το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν έλθει στην Ελλάδα χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας, που δηλώνουν μέλη του δικτύου Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Χωρίς να θέλουμε να αφήσουμε καμία αιχμή για τα άτομα αυτά, παρότι ένας που δηλώνει ότι ανήκει σ’ αυτήν την ομάδα συνελήφθη για εμπρησμό στο όρος Αιγάλεω, όπου υπάρχει κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση, να επισημάνουμε ότι τα μέλη του δικτύου Γκιουλέν δεν έχουν πρόβλημα με το τουρκικό κράτος, με τον Ερντογάν και το ερντογανικό σύστημα εξουσίας έχουν.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και ζητούν ή έχουν πάρει άσυλο είναι και επιφανή μέλη της τουρκικής μαφίας, η οποία έχει άριστες σχέσεις με το τουρκικό κράτος.

Όσο για το πώς καταφέρνουν να εξασφαλίζουν άσυλο, ε, αυτό ας το βρουν οι αρμόδιοι. Ευκολάκι.




πηγή:https://www.antinews.gr/54981/politiki/ypoylo-schedio-tis-toyrkias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου