Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Υπτγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης: - Σταυρόλεξα που σταυρώνουν…


 Tου Υπτγου ε.α. Χρήστου Μπολώση

Είναι γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν. Αυτό βέβαια αν παραδοθούν στη μοίρα τους και περιμένουν το μοιραίο. Μακάβρια όλα αυτά, αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Έχουμε κατ’ επανάληψη συστήσει το «φάρμακο» και το ξαναλέμε. Ψάξιμο για να βρούμε απασχολήσεις που μας γεμίζουν. Μεταξύ των πολλών είναι και η απασχόληση με τους διαφόρους συνδέσμους συλλόγους, σωματεία κ.λπ. Όπως γίνεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, άλλοι παίρνουν το συνιστώμενο φάρμακο και άλλοι το αγνοούν. Δικαίωμά τους αναφαίρετο. Αυτοί που το αγνοούν, φυσικά και βρίσκουν διαφόρους τρόπους να γεμίσουν τις ώρες τους. Ένας από τους προσφιλέστερους και πλέον συνηθισμένους είναι και η λύση σταυρολέξων.

Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με το σταυρόλεξο.

Κάθε έντυπο που σέβεται τον εαυτό του, φιλοξενεί στις σελίδες του τουλάχιστον ένα σταυρόλεξο.

Οι έχοντες προ πολλού διαβεί την πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη και βάλε νεότητα, κάπου έχουν διαβάσει ότι τα σταυρόλεξα ακονίζουν και εξορκίζουν με τον απήγανο (φυτό που διώχνει τη γρουσουζιά…) τον κύριο Αλτσχάϊμερ. Το έδεσαν κόμπο λοιπόν και δώστου σταυρόλεξα να αναστενάξουν τα μολύβια.

Παίρνεις λοιπόν φρέσκια φρέσκα την εφημερίδα σου παραγγέλνεις στο στεφάνι σου, αν δεν την έχεις εκπαιδεύσει να σου τον φέρνει άμα τη εμφανίσει σου, τον ερατεινό (αξιαγάπητο πα να πει, αλλά  υπό την ευρύτερη έννοια, είθισται να νοείται ο καφές) με δύο κουφετάκια ζαχαρίνη, ρίχνεις μία γρήγορη ματιά στους τίτλους της εφημερίδας,  που αν μεν είναι φιλοκυβερνητική όλα τα βλέπει άσπρα, ενώ αντιθέτως, αν είναι αντιπολιτευόμενη όλα μαύρα και φτάνεις στο σταυρόλεξο.

Και αρχίζεις.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ

1α:  Δυσκόλεψε τον Δημοσθένη. Καλά αρχίσαμε «ΡΟ» – 

1β:  Δομινικανός μοναχός που έζησε σε μοναστήρι της βορειοδυτικής  Σενεγάλης. Άστο αυτό, το βλέπουμε αργότερα να βγει και κάνα γράμμα ενδιάμεσα.

2α: Λίμνη του δυτικού Παμίρ. Άστο κι΄ αυτό 

– 2β: ουρά στο πιάνο. Ευκολάκι: «ΕΡΑΡ» 

– 2γ: Το 4.568 με γράμματα. Άστο κι αυτό γι’ αργότερα.

3α: Κινέζος Νομάρχης του 5ου Αιώνα. Κάτι σκέφτεσαι, αλλά δεν το λες φωναχτά, καθ’ όσον είναι ακατάλληλο ακόμα και για ενηλίκους και πας πάρα κάτω.

4α: Ιτς…. Η Ακροναυπλία. Άσε μας ρε φίλε: «ΚΑΛΕ» 

– 4β: Η τέταρτη ερωμένη του 6ου Δούκα της Βουργουνδίας. Βρε άει….

5α: Ηγέτης (προσοχή ποτέ δικτάτορας…) της Κίνας. Εύκολο: «ΜΑΟ» – 

5β: Είδος φαγητού των Ινδουιστών του Περού που το έτρωγαν την προκολομβιανή εποχή. Τέλος πάντων…

6α: Ανθυπολοχαγός στον στρατό του Ζουμπουρζούτ Χαν, διευθυντής του 1ου  Γραφείου που μετά ανέλαβε και το 4ο. Αρχίζεις να εκνευρίζεσαι ελαφρώς προς το παρόν τουλάχιστον. 

– 6β: Η νικήτρια των πρώτων καλλιστείων, το 1915, του Ισημερινού. Κι είχα μια σκασίλα.

7α: Παλιά Αραβικά. Τέτοια δώσε μου: «ΗΑΔ». 

– 7β: Λογιστής του Ναβουχοδονόσορα, που αλλοίωσε το Πόθεν Έσχες του. Άντε να μη σου… Κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά.

8α: Διάσημη χήρα. Καλά τώρα: «ΟΝΟ» 

– 8β: Κμηφουργκα. Κακοτυπωμένο!…

9α: Τη σκοτώνουμε ατιμώρητα. Άσε μας καημένε:  «ΩΡΑ» 

– 9β: …. Πασάς: Μας παρέδωσε τα Γιάννενα. Σοβινιστικό λίγο, αλλά όπως και να το κάνεις είναι: «ΕΣΑΤ».

10α: Παραγουανός θεολόγος του 3ου π.Χ. αιώνα. Εσύ και η Παραγουάη σου… – 

10β: Αργεντινός δικτάτορας. Ξανακοιτάς το 5α και μουρμουράς «πίσω μου σ’ έχω σατανά». Πάντως εύκολο: «ΒΙΝΤΕΛΑ».

Οι επιδόσεις σου στα «Οριζοντίως» δεν είναι και για χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και ελπίζεις  ότι με τα «Καθέτως», θα ισορροπήσεις τα πράγματα. Ίδωμεν.

ΚΑΘΕΤΩΣ

1α: Νιγηριανός χημικός του 6ου αιώνα  που ανακάλυψε την Αβιτοσκουρμουλίνη C. Αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι, τουλάχιστον για σήμερα, ο  χερ Αλτσχάϊμερ, παίζει χωρίς αντίπαλο. 

– 1β: Ονούφριος …..: Ιδιωτικός ερευνητής. Ρε δε  μας παρατάς λέω ‘γω;…

2α: Εκεί έγινε ένα θαύμα του Ιησού. Περιχαρής γράφεις : «ΚΑΝΑ», αλλά το ορθόν είναι «ΝΑΙΝ»…

 – 2β: Εδώ λίγο κομπλάρεις. Το ξαναδιαβάζεις και αναγνωρίζοντας την αδυναμία σου (κάπου κάπου πρέπει να γίνεται κι΄ αυτό), καταφεύγεις στο στεφάνι σου: «Ρε γυναίκα, ξέρεις κανένα βιολόγο από την Τανγκανίκα, που να έχει μελετήσει τον τρόπο αναπαραγωγής των αμοιβάδων του Αμαζονείου;». Κάτι απαντάει η γυναίκα σου που είναι όμως κι’ αυτό ακατάλληλο και δι’ ανηλίκους, αλλά και  για το ύφος και το επίπεδο του Antinews και πάμε για φρέσκα.

Πώς όμως να πας για φρέσκα ψάχνοντας να βρεις Θιβετιανούς μοναχούς που ασκήτευσαν στην έρημο Καλαχάρι, Πακιστανούς δικολάβους που υπερασπίστηκαν τον Φύλαρχο Χασάν Αχμετιντάμ στο ειρηνοδικείο της Λαχώρης το 1345 και Ούγγρους θαλασσοπόρους, που πολέμησαν στο πλευρό του Ταμερλάνου;

Το παίρνεις απόφαση, ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ανακρούσεις πρύμνα και ν’ αφήσεις το πεδίο ελεύθερο για τον μίστερ Αλτσχάϊμερ.

Τούτων δοθέντων σκέπτεσαι ν’ απευθυνθείς  στην εφημερίδα και να ζητήσεις το τηλέφωνο του σταυρολεξοσυντάκτου, για τα περαιτέρω.

Πριν αφήσεις την εφημερίδα και πιάσεις το τηλέφωνο, παίρνει το μάτι σου το Καθέτως 

10α: Και μ’ αυτόν εκδικούμεθα. Πανεύκολο: «ΦΟΝΟΣ»…

Άμα να σου πω…

Υστερόγραφο

Ο φίλος ο Θανάσης  ο Λ., μου έστειλε το παρακάτω κείμενο, το οποίο το μοιράζομαι μαζί σας. Ελπίζω να είναι ανέκδοτο και όχι πραγματικότητα !!!…

Στή γειτονιά μου έχει ανοίξει μιά ταβέρνα με κανιβαλικές γεύσεις.

Την επισκέφθηκα με μερικούς μου καλούς φίλους τις προάλλες για να γευθώ και εγώ ανθρώπινες λιχουδιές και γεύσεις (σας ζητώ συγγνώμη για το μακάβριο της διήγησης) και ζήτησα τον κατάλογο των εδεσμάτων.

Ο σερβιτόρος μου τον προσκόμισε.

Ήταν καλαίσθητος με τον λογότυπο μιας υποσαχάριας περιοχής, όπου και η έδρα της μητρικής αλυσίδας των ομοειδών ταβερνών.

Περιεχόμενο:

– Ιεραπόστολοι, η μερίδα 14 ευρώ.

– Τουρίστες, η μερίδα 13 ευρώ.

– Γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, επαγγελματίες, οικοδόμοι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ένα σωρό άλλα επαγγέλματα, με τιμή μερίδας 13 – 15 ευρώ.

Στην τελευταία γραμμή έγραφε, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ/ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ  500 ευρώ. 

Εξέφρασα την απορία μου για την χαώδη διαφορά των τιμών αλλά και την διαμαρτυρία μου καθ’ όσον επιθυμούσα να γευθώ πολιτικό ή δημοσιογράφο  μιας και αποφάσισα να ανθρωποφάγω…

Ο σερβιτόρος έδειξε να συμφωνεί μαζί μου και κάλεσε τον σεφ της κανιβαλοταβέρνας για τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Την απορία μου, άμεσα και κατηγορηματικά, επίλυσε ο σεφ:

– Άν η τιμή σας φαίνεται μεγάλη κύριε ελάτε στην κουζίνα να δείτε μόνος σας τον κόπο που καταβάλουμε και τον χρόνο που αναλώνουμε για να τους ξεβρομίσουμε και τότε κάνετε μόνος σας την τιμολόγηση. 

Αυτά και γράμματα γνωρίζω…

Εγώ: Καλή σας όρεξη

Και κάτι για να γελάσουμε (ή να κλάψουμε). Τα τρία τελευταία ευτράπελα, είναι προσφορά του Μακεδόνα (ο όρος «Μακεδόνας», χρησιμοποιείται κατόπιν αδείας της προέδρου της «σκέτο Μακεδονίας» κας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα…) φίλου Γιώργου Χ. και το τελευταίο του Αγίου Παϊσίου.

 

Και όταν λέει κότες ποιους εννοεί;

Άνευ σχολίων (το καλύτερο σβήστηκε…)

 





πηγή:https://www.antinews.gr/55400/antitheseis/stayrolexa-poy-stayronoyn/