Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Πρωθυπουργός: Οι πολίτες απείχαν συνειδητά από τις Ευρωεκλογές, γιατί θέλουν να πατάξουμε την ακρίβεια!! - Οι πολίτες μας είπαν: "Σας εμπιστευόμαστε, αλλά με έναν αστερίσκο!!!"






 Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου


Νίκος Χατζηνικολάου: Έρχομαι στον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Η αντιπολίτευση τον αντιμετώπισε επικριτικά. Η αίσθηση που υπήρξε ήταν ότι δεν επρόκειτο για έναν ευρύ, για έναν δομικό ανασχηματισμό, ότι επρόκειτο για διορθωτικές κινήσεις. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, ποιο ήταν το σκεπτικό με το οποίο κάνατε τον ανασχηματισμό αυτόν και τι προσδοκάτε από τις αλλαγές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο. Καταρχάς, αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Εγώ δεν κρύφτηκα πίσω από το δάχτυλό μου. Δεν πετύχαμε τον στόχο τον οποίο θέσαμε και σίγουρα οι πολίτες επέλεξαν μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών να μας στείλουν ένα μήνυμα, είτε ψηφίζοντας άλλα κόμματα είτε και απέχοντας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κυρίως απέχοντας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και η αποχή με τον τρόπο της είναι ένα μήνυμα. Σίγουρα υπήρξαν πολίτες οι οποίοι απείχαν από αδράνεια, αλλά υπήρξαν και πολίτες που απείχαν συνειδητά, οι οποίοι μας είπαν: «δεν θέλουμε να ψηφίσουμε κάποιον άλλον, σας δίνουμε, δηλαδή, μια δεύτερη ευκαιρία». Δεν μας έχει κερδίσει κάποιος άλλος και σίγουρα δεν μας κέρδισε ούτε το δεύτερο ούτε το τρίτο κόμμα. «Έχουμε κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε: την ακρίβεια, σημειακά προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με…».

Νίκος Χατζηνικολάου: Υγεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα θέματα της υγείας. Τα θέματα…

Νίκος Χατζηνικολάου: Εσείς είχατε πει προεκλογικά ότι με την ακρίβεια και την υγεία θα ασχοληθείτε και προσωπικά πλέον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και σας διαβεβαιώνω ότι ασχολούμαι πολύ, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη εύκολο να δούμε αποτελέσματα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Μας είπαν, λοιπόν, «σας εμπιστευόμαστε, αλλά με έναν αστερίσκο. Φροντίστε να τρέξετε πιο γρήγορα, να είστε πιο αποτελεσματικοί». Και οι αλλαγές προσώπων αυτό σηματοδοτούν: την εκτίμησή μου ότι κάποιος νέος Υπουργός μπορεί να φέρει εις πέρας με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χωρίς να υποτιμώ καθόλου το έργο το οποίο έχει γίνει από τους προκατόχους, αλλά γι’ αυτό κάνουμε αλλαγές προσώπων.

Παραδείγματος χάρη, κάναμε μια αλλαγή στο Υπουργείο Εσωτερικών και το πρώτο πράγμα το οποίο ζήτησα από το νέο Υπουργό -έχουμε ήδη κάνει μια σύσκεψη για το ζήτημα αυτό- είναι επιτάχυνση στις διαδικασίες προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αφόρητη γραφειοκρατία η οποία μπορεί να απλοποιηθεί.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, εκεί είπατε τη λέξη ΑΣΕΠ και πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στους μισούς περίπου Διοικητές νοσοκομείων οι οποίοι βγήκαν μετεξεταστέοι από τη διαδικασία αυτή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να ζητάμε από το κράτος να βάλει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και μετά να παραπονιόμαστε γιατί αυτά τα κριτήρια αξιολόγησης φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Είπαμε, λοιπόν, και σωστά, ότι βάζουμε ένα τεστ δεξιοτήτων με ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί. Είναι μια τομή αυτό το οποίο κάνουμε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως, το ότι πέρασαν οι μισοί Διοικητές κάτω από τον πήχη κάτι σημαίνει για τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι επιλογές μέχρι τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην έχουμε αμφιβολίες ότι υπήρχαν και πολιτικά κριτήρια. Αυτό πάμε να αλλάξουμε. Το αναγνωρίζουμε. Δεν θα αλλάζαμε το σύστημα αν θεωρούσαμε ότι πρέπει να διορίζονται οι διοικήσεις των νοσοκομείων αμιγώς με πολιτικά κριτήρια. Είπαμε ότι θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Όλα αυτά δημιουργούν συγκρούσεις και αντιστάσεις. Ξέρετε, η αδράνεια πολλές φορές κυριαρχεί, ειδικά στη δημόσια διοίκηση. Και στο ΑΣΕΠ μπορούμε με πολύ απλές κινήσεις να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να επιταχύνουμε τη διαδικασία της πρόσληψης.

Διότι αυτό το οποίο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, κ. Χατζηνικολάου, είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από τη στιγμή που κάποιος εκδηλώνει το ενδιαφέρον του, από τη στιγμή που βγαίνει ένας προσωρινός ή ένας οριστικός πίνακας, έως ότου αυτός ο άνθρωπος πάει και καθίσει και προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Παραδείγματος χάρη, έχουμε τώρα έτοιμους 1.200 δημόσιους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι οποίοι πρέπει να πάνε να αναλάβουν το συντομότερο δυνατόν. Ακολουθούν 4.000 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Έχουμε δηλαδή μεγάλες «δεξαμενές» νέων εργαζόμενων στη δημόσια διοίκηση που θα ανακουφίσουν τη λειτουργία του κράτους. Ξέρουμε ότι τους θέλουμε, τους έχουμε επιλέξει με αντικειμενικά κριτήρια και λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν να αναλάβουν δουλειά. Αυτό θα το αλλάξουμε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, θέλω τα σχόλια σας για τον τρόπο με τον οποίο έχει ανοίξει η συζήτηση στην κεντροαριστερά για την ανασύνθεση του χώρου και για το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί εκεί ένας νέος πόλος, εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.