Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ο Σκρέκας καθαιρέθηκε Η ακρίβεια μένει και ο ΦΠΑ δεν κατεβαίνει!!


 "Ανασχηματισμός Σκρέκα", θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η κίνηση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, λίγες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού ήταν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, στον οποίο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωσε την αποτυχία της κυβέρνησης να ρίξει τον πληθωρισμό, να ελέγξει το πρόβλημα της ακρίβειας. Και με απόφαση του ο βουλευτής από τα Τρίκαλα απομακρύνθηκε από το υπουργείο.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν ήταν ερήμην του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα η σύγκρουση με τις πολυεθνικές, η επιβολή προστίμων σε μεγάλες εταιρείες, οι αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών, το πλαφόν στα μικτά κέρδη εταιρειών σε κλάδους με βασικά καταναλωτικά αγαθά κλπ δηλαδή ευθείες ή έμμεσες παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά αλλά και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, απαιτούσαν την έγκριση του πρωθυπουργού. Και ο κ. Μητσοτάκης την έδωσε. Κι επιπλέον φρόντιζε ανά τακτά διαστήματα να διαφημίζει και να επικοινωνεί αυτές τις παρεμβάσεις.

Η απομάκρυνση Σκρέκα, είναι προφανές ότι αποφασίστηκε, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει όσους αποδοκίμασαν την κυβερνητική πολιτική στις εκλογές πώς έλαβε το μήνυμα και ό,τι κάτι θα κάνει…

Οι αλλαγές προσώπων σε μία κυβέρνηση σπάνια έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Εκτός αν πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις.

Αυτό που οι πολίτες επικροτούν ή αποδοκιμάζουν είναι οι πολιτικές.

Και η κυβέρνηση στο θέμα της ακρίβειας δεν δείχνει να αλλάζει στρατηγική. Το δείχνει κι ο πληθωρισμός με τις ανατιμήσεις να συνεχίζουν να τρέχουν και με την αγορά να προβλέπει πώς οι τιμές δεν θα αποκλιμακωθούν γρήγορα.

Άλλο ένα σημείο που φανερώνει την επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αναποτελεσματική πολιτική της είναι η άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα ήταν κάθετος στη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα τρόφιμα. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την αδυναμία ή ανυπαρξία του φορολογικού μηχανισμού να ελέγξει τη μετακύλιση της μείωσης στα ράφια. Και παρά το γεγονός πώς αυτή η στρέβλωση θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο μεταρρυθμιστικής πολιτικής, εντούτοις ο πρωθυπουργός προτιμά να αναλώνεται στη «θυσία Σκρέκα» παρά στο να κάνει σοβαρή και ουσιαστική δουλειά…






πηγή:https://www.ot.gr/2024/06/14/apopseis/opinion/o-skrekas-feygei-i-akriveia-menei-kai-o-fpa-den-katevainei/