Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ο "Κουμπούρας" και ο "Προφέσορας" - Ισπανός πρωθυπουργός παρατείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα - Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ΟΧΙ στη μείωση του ΦΠΑ και ΟΧΙ στην φορολόγηση των τραπεζών


 Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα πέραν της 30ης Ιουνίου, επειδή οι τιμές τους είναι ακόμα υψηλές: «Θέλουμε να το κάνουμε, αυτή είναι η βούλησή μας», τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη Μαδρίτη.

"Η εξέλιξη των τιμών των τροφίμων εξακολουθεί να είναι υψηλή και ως εκ τούτου πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια, που είναι ένα τεράστιο θέμα και για τα δημόσια ταμεία. Σκέφτομαι φυσικά το υπουργείο Οικονομικών, αλλά νομίζω ότι η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ είναι απαραίτητη για τα νοικοκυριά  μας", είπε ο Σάντσεθ, μιλώντας στην ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Σάντσεθ είχε παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου τον μηδενικό ΦΠΑ για ορισμένα βασικά τρόφιμα, όπως γάλα, ψωμί, αυγά, τυριά φρούτα, όσπρια, δημητριακά, λαχανικά και ελαιόλαδο, καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ από 10% έως 5% στα ζυμαρικά.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της βουλής, γιατί αφορά και τα δημόσια ταμεία, αλλά το μέτρο "είναι αναγκαίο".

Οι προβλέψεις που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ισπανίας δείχνουν ότι "τα επόμενα τρίμηνα η πορεία συγκράτησης του πληθωρισμού των τροφίμων και του υποκείμενου πληθωρισμού θα παραταθεί".

Η Τράπεζα της Ισπανίας  εκτιμά ότι καθυστερεί η πτώση των τιμών, με τον πληθωρισμό να παραμένει στο 3% το 2024, λόγω των υπηρεσιών και της ενέργειας

Το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί εφέτος κατά 2,3% χάρη στην αύξηση του τουρισμού και της κατανάλωσης. "Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες έχει υποχωρήσει μόλις 0,2 μονάδες μέχρι στιγμής φέτος και αυτή «η υψηλότερη  εμμονή από την αναμενόμενη» οφείλεται στην εστίαση και τον τουρισμό , τα δύο στοιχεία που εξηγούν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πυρήνα του πληθωρισμού.







πηγή:https://www.naftemporiki.gr/finance/world/1685890/ispania-o-santseth-parateinei-ti-meiosi-toy-fpa-sta-trofima/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου