Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μετά τις εκλογές θυμήθηκαν τα αναδρομικά - 2,1 δις ευρώ, σε 3 δόσεις, το σχέδιο που έχουν καταρτίσει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας


 Σχέδιο για καταβολή σε τρεις δόσεις, σε περίπτωση δικαίωσης των 350.000 συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τη χορήγηση αναδροµικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, έχουν καταρτίσει τα Υπουργεία Οικονοµικών και Εργασίας

Η απόφαση που αναµένεται µέσα στο καλοκαίρι αφορά συνολικά την επιστροφή ποσού 2,1 δισ. ευρώ, µε κόστος 600-800 ευρώ ανά δικαιούχο, για τις επικουρικές συντάξεις που αφορούν την οριζόντια περικοπή, καθώς και τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και καλοκαιριού για το 11µηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, όπως αντίστοιχα έγινε µε τις κύριες συντάξεις.

Η προσφυγή έγινε από 360.000 συνταξιούχους που κέρδισαν µε διάφορες αποφάσεις, σε πρώτο και δεύτερο βαθµό, γεγονός που ανοίγει τον δρόµο για την επέκτασή τους σε όλους. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι έχουν προσφύγει µε αγωγές στα δικαστήρια θα πάρουν τα αναδροµικά που διεκδικούν, εφόσον δικαιωθούν. 

Το θέµα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό ∆ικαστήριο µετά τις διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόµενες αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συµβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάµηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και όχι το συνολικό διάστηµα, για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε οµόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τοµέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδοµα αδείας για το 11µηνο από το 2015 έως το 2016 είναι συνταγµατικές. Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεµάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δηµοσίου συµφέροντος, καθώς σχετίζονται µε την οικονοµική διάσωση της χώρας. 

Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγµατικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδοµα αδείας που έγιναν µε βάση τους νόµους για τη δηµοσιονοµική προσαρµογή το 2012, αλλά και για το 11µηνο ανάµεσα στο 2015 και το 2016. 

Υπογραµµίζεται ότι τα δώρα έφτασαν στο Ειδικό ∆ικαστήριο από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε µε τις αποφάσεις του Συµβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγµατική. Υπενθυµίζεται επίσης ότι το ΣτΕ µε µια νέα απόφασή του (τη 1342/2023) έκρινε ότι τα δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ µετά τον νόµο Κατρούγκαλου.

Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν ακυρώνει τα αναδροµικά δώρων του 11µήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και κυρίως δεν εµπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, µέχρι που έγινε η παραποµπή των δώρων από τον Άρειο Πάγο στο Ειδικό ∆ικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων. Ο λόγος που ο Άρειος Πάγος µε τη 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση µε την Ολοµέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισµό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των δώρων από το 2013 και µετά (συνολικό ποσό 16.162 ευρώ).

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου