Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Πρωθυπουργός: - Δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής - Ας κρατήσουμε όμως τις θετικές ενδείξεις!! -Η συνεργασία με την Τουρκία, εξακολουθεί να λειτουργεί καλά!!


Νίκος Χατζηνικολάου: Έρχομαι στα εθνικά θέματα, έχω βέβαια πολλά μηνύματα ακόμη για την ακρίβεια, οπότε θα κάνω στο κλείσιμο άλλο ένα ερώτημα, αλλά θέλω να πάω λίγο στα εθνικά θέματα.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση, κ. Πρόεδρε, ότι τους τελευταίους μήνες οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία έχουν πάλι αρχίσει να μεγαλώνουν, να αυξάνονται. Θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε την αίσθηση ότι όσο απομακρυνόμαστε από τη Διακήρυξη των Αθηνών, που έγινε κατά την επίσκεψη Erdoğan εδώ, τόσο και η Τουρκία επιστρέφει σταδιακά στις παλαιότερες μεθόδους και πρακτικές της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είναι ακριβές αυτό. Είχαμε μια μεγάλη αύξηση των ροών πέρυσι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο. Είναι σημαντικά μειωμένες από τότε. Οι διακινητές αλλάζουν συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο…

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως διάβαζα χθες στην «Καθημερινή» ότι το αντίστοιχο τρίμηνο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι τόσο ακριβής η σύγκριση, διότι, όπως σας είπα, είχαμε μια μεγάλη έκρηξη μετά, η οποία μας δημιούργησε όντως κάποια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολύ χώρο στις δομές μας, διαχειριζόμαστε αυτές τις ροές που καταφέρνουν να φτάνουν στα ελληνικά νησιά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εξακολουθούμε και κάνουμε πολύ ισχυρή ενεργή αποτροπή στις θάλασσές μας, πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Και οι διακινητές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο, θα έλεγα, προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματά τους, από αυτό το άθλιο εμπόριο στο οποίο επιδίδονται. Άρα, και εμείς πρέπει να είμαστε μονίμως ένα βήμα μπροστά τους, για να βλέπουμε και τις καινούργιες τακτικές τους και να τις αντιμετωπίζουμε.

Πάντως η συνεργασία με την Τουρκία, γιατί υπάρχει συνεργασία, εξακολουθεί να λειτουργεί καλά. Δεν έχω κάποια ένδειξη, δηλαδή, ότι υπάρχει από την Τουρκία, από την Τουρκική Κυβέρνηση, κάποια απόφαση να χαλαρώσει την προσπάθεια επιτήρησης της δικής της ακτογραμμής.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως, κ. Πρόεδρε, οι ρητορικές, οι φραστικές προκλήσεις δεν έχουν πάψει. Εξακολουθούν να μιλούν για τη «γαλάζια πατρίδα», την εντάσσουν και στα σχολεία ως μάθημα. Η ρητορική των προκλήσεων δεν αλλάζει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι αφελής. Δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μια στιγμή στην άλλη. Ας κρατήσουμε όμως τις θετικές ενδείξεις: το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, μία πολύ καλή συμφωνία που κάναμε για τα νησιά του Αιγαίου -μπορεί να μας ακούν και σήμερα-, με Τούρκους επισκέπτες που έρχονται και παίρνουν βίζα-εξπρές, μία καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε κινητικότητα για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης -δεν είχαμε τόσο καιρό-, ένα θέμα το οποίο θέταμε. Το σημειώνω, δεν ξέρω πού θα καταλήξει, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μία πιο θετική αντίδραση από πλευράς Τουρκίας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Βέβαια, προηγήθηκε η Μονή της Χώρας, για την οποία αντιδράσατε κι εσείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, αντιδράσαμε έντονα και περιμένουμε να δούμε και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε στην πράξη αυτό το θέμα. Άρα, η πολιτική μας εξακολουθεί να είναι μία πολιτική αυτοπεποίθησης, με καλή διάθεση, συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά χωρίς καμία δόση αφέλειας.