Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Υπτγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης: - Περί ιστορίας γενικώς - Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών;

 


Ο κ. Ερμόλαος, ήταν συνταξιούχος του υπουργείου Κοινωνικής Ανασυγκροτήσεως και Φροντίδος,  απ΄ το οποίο αφυπηρέτησε ευδοκίμως, έχοντας «εξαντλήσει την  ιεραρχία», όπως τον πληροφορούσε το σχετικό έγγραφο που του ενεχείρισαν, μαζί με τις ευχές τους για… καλό υπόλοιπο, ένθα λέγοντας «υπόλοιπο», ο καθείς αντιλαμβάνεται τι ακριβώς υπονοείται.

  • Του Υπτγου ε.α. Χρήστου Μπολώση

Ο κ. Ερμόλαος, ήταν ένας άνθρωπος, που μελετούσε με πάθος την ιστορία και δεν ήταν διατεθειμένος να ανοίγει το στόμα του και να χάβει ό,τι του σερβίριζαν η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικές σελίδες και οι εφημερίδες.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν, βρέθηκε στο ταβερνάκι της γειτονιάς του και αφού ο μικρός έφερε ένα «καθαρό», άρχισε να … γκρινιάζει για όλα.

Αφού αγανάκτησε λοιπόν με τους προοδευτικάριους που κοντεύουν να βγάλουν  τον Κολοκοτρώνη … ΛΟΑΤΚΙ+ και για άλλα τινά, ρώτησε:

  • Κύριοι ξέρετε τι έχει πει ο Σαντιγιάνα;

Ουδείς εγνώριζε τι έχει πει ο ισπανός φιλόσοφος Τζωρτζ Σαντιγιάνα, γι΄ αυτό ο κ. Ερμόλαος συνέχισε, αφού κούνησε το κεφάλι του πάνω κάτω, σημάδι ότι μια απογοήτευση από το ακροατήριό του την είχε λάβει

  • Ο Ισπανός φιλόσοφος Τζωρτζ Σανταγιάνα λοιπόν, έχει πει:  «Όποιος ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει». 

Σούσουρο ακούστηκε από το ακροατήριο, φως φανάρι ότι το άκουγαν για πρώτη φορά και θαύμαζαν.  

Ο κ. Ερμόλαος αφού κατάλαβε ότι ρούμπωσε το φιλομαθές κοινόν, θέλησε να τους παιδέψει λίγο με κάνα δυό σπαζοκεφαλιές, ήγουν κουίζ.

  • Για πέστε μου κύριοι, ξέρετε ποιος υπέγραψε στις  8 Μαΐου 1897, δηλαδή μετά τον ατυχή, ή κατ’ άλλους ευτυχή, Πόλεμο του  1897, το Πρωτόκολλο Ανακωχής; 

Και επειδή εκ του ακροατηρίου ουδείς φυσικά εγνώριζε ο κ. Ερμόλαος συνέχισε. 

  • Ο Λοχαγός Μηχανικού Παναγιώτης Κοντογιάννης. Ένας απλός Λοχαγός υπογράφει Πρωτόκολλο Ανακωχής. 
  • Το ίδιο θα συμβεί και με το Πρωτόκολλο παραδόσεως της Θεσσαλονίκης το 1912, το οποίο υπογράφει άλλος ένας Λοχαγός. Ο Ιωάννης Μεταξάς. Μόνο που αυτός δεν ήταν απλός, αλλά μέγας. Ποιος τα έχει πει αυτά; Ουδείς. Ακόμη, πρέπει να ξλερουμε  ότι στο Πρωτόκολλο του 1897, οι Τούρκοι δεν αποκαλούνται «Τούρκοι», αλλά «Μωαμεθανοί». Το όνομα «Τούρκος» επεβλήθη πολύ αργότερα από τον Κεμάλ και μετά την επικράτηση του Κινήματος των Νεοτούρκων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ερμόλαος σταμάτησε την αφήγησή του και καμάκωσε ένα κεφτεδάκι. Μετά σήκωσε το ποτήρι του, τσούγκρισε με την παρέα του, ήπιε μια γουλιά ρετσίνα και συνέχισε:

  • Για να μου πει κάποιος από σας ρε φίλοι τι ήταν ο «Πατριωτικός σύνδεσμος»;
  • Να πω εγώ, πετάχτηκε ο Σήφης ο Αγγιναρομελιτζανάκης και αφού του έγνεψε «ναι» ο κ. Ερμόλαος, ο Σήφης εξεθίασε την δράση του «Πατριωτικού Συνδέσμου» και του Αρχηγού του συνταγματάρχου Ζορμπά, με αποκορύφωμα, όπως τόνισε, με μάτια βουρκωμένα, το Κίνημα που έφερε στην εξουσία τον Λευτέρη τον Βενιζέλο!
  • Ώπα ώπα Σήφη, γιατί πολύ φόρα πήρες. Δεν μου λες έχεις διαβάσει το Καταστατικό του Συνδέσμου; Και επειδή είμαι σίγουρος πως όχι, άκου τι αναφέρει, μεταξύ των άλλων: «το πρόγραμμά του «επιβληθήσεται εις τας Κυβερνήσεις  και την Βασιλείαν, εν ανάγκη δια της βίας». Άρα πολύ λίγο «δημοκράτης» ο Σύνδεσμος. Ακόμη είπες ότι έκανε «Κίνημα». Μήπως ήθελες να πεις «Πραξικόπημα»; Διότι κάθε συνταγματική εκτροπή είναι «Πραξικόπημα». Ή άλλοτε είναι «Κίνημα» ή «Επανάσταση» και άλλοτε «Πραξικόπημα» και «Χούντα»; Και με την ευκαιρία, είχε πάρει φόρα πλέον ο κ. Ερμόλαος και δεν κρατιόταν, θα πρέπει κάποτε  να μας πουν, πότε μία κίνηση του Στρατού είναι Πραξικόπημα, πότε Κίνημα, πότε Δικτατορία και πότε καλώς καμωμένη. Διότι έχουμε πλέον τις κακές και αιμοσταγείς δικτατορίες από την μια  και τα καλά κινήματα ή επαναστάσεις από την άλλη. Μερικά καλά κινήματα είναι το προαναφερθέν του 1909 στο Γουδή. 
  • Τι μας λες κύριε Ερμόλαε; Τούτα τα πράματα πρώτη φορά τα ακούμε, είπε ο Νικόλας, παλιός υπάλληλος του Δήμου. Για συνέχισε σε παρακαλώ

– Χαίρομαι, που βοηθάω να δείτε την αλήθεια φίλοι μου. Στα καλά κινήματα λοιπόν, κατατάσσεται και το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης του 1916. Ξεχνάμε όμως  ότι με αυτό χωρίσθηκε η Ελλάδα στα δύο και οι ξένοι βομβάρδισαν ανηλεώς Αθήνα και Πειραιά. Καλό και το Κίνημα του Πλαστήρα το 1922 κ.λπ., μετά την Μικρασιατική Εκστρατεία, το οποίο κοσμείται με την άθλια «Δίκη των Εξ».  Αυτά άραγε δεν ήταν πραξικοπήματα; 

-Κατά πώς μας τα λες Ερμόλαε, έτσι είναι τα πράγματα, είπε σκεφτικός ο Αντρέας, παλιός  ΠΑΣΟΚτζής και νυν Νεοδημοκράτης, που του είχαν πιπιλίσει το μυαλό ότι ο Βενιζέλος ήταν επαναστάτης και ο Μεταξάς δικτάτορας.

-Ακριβώς έτσι είναι Αντρέα. Μας κρατούν όλους στη θολούρα, την παραπληροφόρηση και την άγνοια, ώστε να μπορούν άνετα να μας οδηγούν όπου αυτοί θέλουν. Δεν μπορεί αγαπητοί μου ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Στάλιν να χαρακτηρίζονται ως ηγέτες, επαναστάτες και σχεδόν άγγελοι και ο Φράνκο ή ο Στρατηγός Πινοσέτ, να παρουσιάζονται ως στυγνοί δικτάτορες. Θα σας πω μερικά παραδείγματα, που διάβασα σε γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Ακούστε πώς προσδιορίζονται διάφοροι πρωθυπουργοί και πρόεδροι.

Ιωσήφ Στάλιν: Ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως.

Αδόλφος Χίτλερ: Δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας. Μάλιστα αναφέρει ότι οι Ναζί εγκατέστησαν στην Γερμανία Φασιστικό καθεστώς… Ε, τότε φαίνεται ότι οι Φασίστες του Μουσολίνι εγκατάστησαν στην Ιταλία ναζιστικό καθεστώς. Τρικυμία εν κρανίω

Μάο Τσε Τούνγκ: Σημαντικός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης του 20ου Αιώνα.

Μπενίτο Μουσολίνι: Διοίκησε την Ιταλία υπό σκληρό δικτατορικό καθεστώς.

Φιντέλ Κάστρο: Πρόεδρος της Κούβας.

Φρανσίσκο Φράνκο: Ισπανός δικτάτορας.

 Έριχ Χόνεκερ: Πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου της μακαρίτισσας πιά Γερμανικής λαοκρατικής δημοκρατίας.

Χόρχε Βιντέλα: Στυγνός δικτάτορας της Αργεντινής.

Χο Τσι Μινχ: Πρωθυπουργός της Λ.Δ. του Βιετνάμ.

Κιμ Γιονγκ Ίλ: Ηγέτης της Β. Κορέας.

Αουγκούστο Πινοσέτ: Στυγνός δικτάτορας της Αργεντινής.

Νικήτα Χρουστσόφ: Γ.Γ. του Κ.Κ.Σ.Ε.

  • Τι μας λες κύριε Ερμόλαε; πετάχτηκε ο Σωτήρης που μικρός ήτανε στην ΚΝΕ και τώρα που μεγάλωσε γράφτηκε στην ΝΔ.
  • Εγώ δεν σας λέω τίποτα Σωτηράκη. Τώρα που θα φύγουμε από ‘δω, τράβα σπίτι σου και βρέστα όλα αυτά και ύστερα τα λέμε.
  • Έχουμε όμως και άλλα. Όπως ξέρετε, το 1944 κατά τα Δεκεμβριανά οι Άγγλοι βοήθησαν στην συντριβή της κομμουνιστικής ανταρσίας. Η τότε κυβέρνηση στήνεται καθημερινώς στον τοίχο, διότι δέχθηκε επέμβαση των ξένων. Όταν τον Νοέμβριο του 1916 οι Γάλλοι κανονιοβόλησαν την Αθήνα, τσιμουδιά μόνο και μόνο επειδή τα κανόνια εκείνα ήταν… γλυκά, αφού εξυπηρετούσαν τα σχέδια του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αμ το άλλο; Εκείνο με την Συνθήκη των Σεβρών το ξέρετε;
  • Ε μη μας πεις ότι κι΄ αυτό είναι «θολούρα» ρε Ερμόλαε; είπε ο κύριος Μανώλης, συνταξιούχος συμβολαιογράφος και παλιός φιλελεύθερος.
  • Και βέβαια όχι Μανώλη. Αυτό δεν είναι «θολούρα». Αυτό είναι απάτη.
  • Για στάσου ρε φίλε. Μ΄ αυτήν εν δημιουργήθηκε η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών;
  • Βεβαίως, αλλά μόνον στα χαρτιά, αφού κανένα κοινοβούλιο, ούτε καν το Ελληνικό την εκύρωσε. Άρα;

Ο κ. Μανώλης το ήξερε αυτό, αλλά πίστευε ότι θα πιάσει αδιάβαστο τον κ. Ερμόλαο, γι’  αυτό περιορίστηκε να το παίξει δήθεν αδιάφορος φωνάζοντας 

-Παιδί, πιάσε ένα μισόκιλο…

Ο κ. Ερμόλαος καμώθηκε ότι δεν κατάλαβε και τσίμπησε μια ελιά θρούμπα. Ήταν χρόνια φίλοι με τον κ.  Μανώλη και δεν θα τα χάλαγαν τώρα για τον Βενιζέλο, γι’ αυτό αποφάσισε ότι ήταν ώρα να κλείσει αυτή η, ενοχλητική για πολλούς, κουβέντα…

-Άντε όμως πολλά είπαμε. Άντε στη  υγειά μας.

Και με τις λέξεις αυτές υψώθηκαν τα ποτήρια και σε λίγο ο άκρατος οίνος, έβρεχε τα λαρύγγια της παρέας, ενώ ένα άλλο λαρύγγι της διπλανής παρέας, άρχισε να τραγουδάει:

Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε, 

και να φτιάξω μια καινούργια κοινωνία άλληνε

Υστερόγραφο: Πολλά στοιχεία για το σημερινό και αυτό της περασμένης Δευτέρας κείμενα είναι από το δίτομο βιβλίο του Δρ. Ιωάννη Παπαφλωράτου με τίτλο: «Η ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1833-1949», των εκδόσεων «Σάκκουλα».

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα 

Militaire News, την 6-6-2024 και εννοείται ότι την προσυπογράφουμε:

Κοροϊδεύοντας τους Στρατιωτικούς από τη Σχολή!

Για μια ακόμη χρονιά και παρά τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ σε συνδυασμό βέβαια με την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και την ΑΦΩΝΙΑ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, συντηρούνται οι κατάφωρες αδικίες εις βάρος των σπουδαστών –τριών των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ:

1. Ειδικότερα, δεν έχει αναληφθεί ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ για να αντιμετωπιστεί η κατάφωρη αδικία εις βάρος αυτών των παιδιών, των αυριανών στελεχών των ΕΔ που χωρίς ντροπή η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία αρέσκεται να αποκαλεί ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΙΣΧΥΟΣ (τείνει να καθιερωθεί ως ανέκδοτο πλέον…), που λαμβάνουν 3 ως 4 φορές μικρότερη αποζημίωση σε σύγκριση με τους σπουδαστές των σχολών της ΕΛ.ΑΣ και του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ.

2. Δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ για χορήγηση φοιτητικής ταυτότητας (πάσο) στα παιδιά αυτά, παρά το γεγονός ότι εισάγονται μέσω Πανελληνίων, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πρόσβαση σε εκπτώσεις και προνόμια, όπως οι λοιποί φοιτητές. ΚΟΣΤΟΣ ΜΗΔΕΝ, ούτε αυτό. Η μόνη πρεμούρα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, είναι να παραχωρήσει οικήματα στους δασκάλους – καθηγητές και πρόσβαση σε Λέσχες και Πρατήρια, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα από το Υπουργείο Παιδείας.

3. Επιπλέον και όσον αφορά τη Σχολή Ευελπίδων, στην έδρα της οποίας σε λίγες ημέρες θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργοί, Βουλευτές και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, οι νέοι Ανθυπολοχαγοί θα κληθούν ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ (περιλαμβανομένης αυτής που θα φορούν στην τελετή ονομασίας και επίδοσης του ξίφους).

Αλήθεια στο ΓΕΣ δεν υπάρχουν 80.000 ευρώ περίπου για να καλυφθεί το κόστος ;

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (που και τα 2 παιδιά του έχουν αποφοιτήσει από την ΣΣΕ) και ο Αρχηγός ΓΕΣ που έχουν διατελέσει και Διοικητές της Σχολής δεν έχουν ακούσει ποτέ τίποτα ή θεωρούν το ποσό ευτελές; Μήπως νομίζουν ότι ο νέος Ανθυπολοχαγός με καθαρό μισθό 940 Ευρώ μπορεί να πληρώσει παραπάνω από το μισό του μισθού του για τις στολές ;

Για μια ακόμη φορά, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι περισσεύει η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ του συνόλου της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για τα παιδιά αυτά και απουσιάζει παντελώς η ΝΤΡΟΠΗ.

Υ.Γ. 1: Το κόστος για τις στολές των νέων Ανθυπολοχαγών είναι ίσο περίπου με το κόστος της περίφραξης του κτιρίου της ΔΕΠ, που δεν ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΠΟΤΕ, και σαφώς ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΙΛΗΣ ΙΠΠΙΚΟΥ, αλλά και το κόστος της πτήσης 5 Ελικοπτέρων στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, χώρο καταγωγής του κ. Δένδια; Να μην πούμε και για το ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ…

Υ.Γ. 2: Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΣ, ναι η κλιματική αλλαγή είναι όντως παρούσα, λύστε όμως κανένα πρόβλημα καθημερινότητας για ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ, και αφήστε τις θεωρίες…

Δια την αντιγραφή: Χρήστος Μπολώσης



πηγή:https://www.dimokratia.gr/apopseis/578908/peri-istorias-genikos-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου