Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Συντάξεις: - Έρχεται απόφαση για τα αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους.- Σημαντικές παρεμβάσεις σε όσους δεν έκαναν αγωγές- Οι λύσεις για τις συντάξεις χηρείας.


 Μία από τις τρεις παρεμβάσεις που είναι στα "σκαριά" αφορά την επιστροφή του Δώρου αλλά και του επιδόματος αδείας σε χιλιάδες συνταξιούχους. Ωστόσο, δεν αφορά όλους, αλλά τους 370.000 που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) θα εκδώσει την απόφασή του για τη χορήγηση ή μη της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλαδή τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους. Αφορά την χρονική περίοδο 2013-2018. Τα ποσά που θα λάβουν είναι έως 4.800 ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου στη συνεδρίαση του ΑΕΔ, που ορίστηκε για την έδρα του Συμβουλίου της Επικράτειας (ΣτΕ) στην οδό Πανεπιστημίου και η απόφαση θα βγει μέσα στο καλοκαίρι. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.

Ωστόσο, οι υπόλοιποι 900.000 συνταξιούχοι που μένουν εκτός επιστροφής των Δώρων θα δουν και εκείνοι να γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις.

Έρχονται λύσεις για τις συντάξεις χηρείας. 

Ο νόμος προβλέπει την περικοπή της σύνταξης χηρείας μετά τα τρία χρόνια από τον θάνατο του αρχικού δικαιούχου. Από το 2020 που ξεκίνησε να ισχύει, εφαρμόστηκε στους δικαιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ. Τώρα, όμως, πρέπει να εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές αυτές αγγίζουν σχεδόν 400.000 συνταξιούχους χηρείας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων -δηλαδή πάνω από 90%- είναι γυναίκες, με τον ΕΦΚΑ να χορηγεί μη βιώσιμες παροχές στις πιο αδύναμες οικογένειες. Ωστόσο, νομικοί  αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει ρύθμιση γιατί αν προσφύγουν δικαστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες, τότε θα πρέπει να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ.






πηγή:https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/250271/anadromika-apofasi-gia-doro-kai-epidoma-adeias-se-370-000-syntaksioyxous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου