Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ελληνοτουρκικά: - Γιατί οι Τούρκοι επέλεξαν δύο μαχητικά F-16 να πετάξουν 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη! - Σε ποιους ήθελαν να πουλήσουν τσαμπουκά!


 

Ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν, «Πρόκληση των Τούρκων στην Αλεξανδρούπολη μία ημέρα πριν δέσει στο λιμάνι το USS Arlington (LPD 24)», Πρόκειται για το πρώτο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, αυτού του μεγέθους, που φτάνει στην ακριτική πόλη το πρωί του Σαββάτου. Το Αμερικανικό αποβατικό πλοίο κλάσης San Antonio USS Arlington (LPD 24)), έφτασε στον Βόλο στις 5 Μαΐου    για την υποστήριξη των ΗΠΑ-Ελληνικής (Ελληνικής) διμερής προπονητική άσκηση Μέγας Αλέξανδρος 2022 (ATG22), 4 Μαΐου 2022.

Η επιλογή των Τούρκων να προκαλέσουν τόσο ανοιχτά σε όλο το μήκος του Αιγαίου φτάνοντας μέχρι τα παράλια της Αλεξανδρούπολης, έχει άμεση σχέση με την άφιξη του USS Arlington (LPD 24), αλλά όπως ανέφερε πολύ σωστά στο twitter ο Πρόεδρος του ΟΛΑ (Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης), η στιγμή που επέλεξε η Άγκυρα να γίνει προκλητική στην Αλεξανδρούπολη, την εκθέτη

Τα δύο μαχητικά πέταξαν σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη».

44 παραβιάσεις στο Αιγαίο – Δύο αεροσκάφη έφεραν όπλα

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.


πηγή:https://www.viadiplomacy.gr/alexandroypoli-denei-to-uss-arlington-lpd-24-mia-imera-meta-tin-proklisi-ton-toyrkon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου