Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Αρχείο Πολέμου - Πρόσκληση στην εκδήλωση με θέμα: Oι υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφή και του βίαιου ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης.


 

 Το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης-Αρχείο Πολέμου                      σας προσκαλεί   Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στις 19:00 ώρα Ελλάδος                     σε μια εκδήλωση με θέμα  Oι υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφής: μια απόπειρα προσέγγισης                      και εισηγητή τον Γιάννη Μαρκούρη

   O εισηγητήςΟ Γιάννης Μαρκούρης αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου το 1998. Από το 1999 μέχρι το 2000 πραγματοποίησε μεταπτυχειακές σπουδές στη Βυζαντινή Ιστορία, στο  University of St-Andrews Scotland UK, Department of Medieval History.  Από 24/1/2004 μέχρι 30/9/2006 υπήρξε υπότροφος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. 

Την 1/12/2019 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου (τμήμα Ιστορίας). Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει συμμετάσχει με δημοσιεύσεις του σε πρακτικά Συνεδρίων και σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτή την περίοδο εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση.                         Σχετικά με το θέμα Η συγκεκριμένη ομιλία γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη θλιβερή υπόμνηση της Μικρασιατικής καταστροφής και του βίαιου ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ιωνίας και της Ανατολικής Θράκης.

 Όλες οι παραπάνω αναπτυγμένες οικονομικά και πολιτιστικά περιοχές χάθηκαν για τον Ελληνισμό και συγχρόνως η τραγωδία σηματοδότησε και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας.

 Αυτή η μεγάλη αλλαγή προκάλεσε κρίση ταυτότητας στην Ελλάδα δεδομένου ότι η Μεγάλη Ιδέα αποτελούσε για περίπου ένα σχεδόν αιώνα το θεμέλιο, στο οποίο πολλοί άνθρωποι βάσιζαν το λόγο ύπαρξης του νεοελληνικού κράτους. Για τις αιτίες της καταστροφής έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από τους ιστορικούς πολλές απόψεις, για τις αστοχίες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας της περιόδου 1920- 1922, για τα στρατηγικά λάθη της ηγεσίας στο μέτωπο κ.α. Ωστόσο, ο συνολικός απολογισμός για τους υπευθύνους της Μικρασιατικής συμφοράς εξακολουθεί ακόμη να παρουσιάζει ενδιαφέρον. 

Μια προσπάθεια προσέγγισης για τους υπαιτίους γίνεται και με την παρούσα εισήγηση. Ποιος πραγματικά έφταιγε για τη Μικρασιατική τραγωδία και οδήγησε στον ξεριζωμό περίπου 1.200.000 ανθρώπους; Με την συγκεκριμένη ομιλία θα γίνει μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε τους υπευθύνους της Μικρασιατικής καταστροφής που επηρέασε καθοριστικά την πορεία του ελληνικού έθνους στη σύγχρονη εποχή και παραλληλίστηκε- όχι άδικα- με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.                     The Archive of History and Art-The War Archive is pleased to present on                                               Saturday 28 May 2022 at 19.00                                       Zoom details to follow separately                  The responsibiity of the Asia Minor Distater: An approach at clarification                                    Presented by Giannis Merkouris 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου