Η πανδημία, ο πόλεμος, η κλιματική κρίση, η ακρίβεια, η ανεξέλεγκτη τεχνολογία συμβάλλουν στη διεύρυνση της ανισότητας και στην ανασφάλεια σε όλο τον πλανήτη. Ενώ συνδεόμαστε μεταξύ μας όσο ποτέ, οι εντάσεις εντός κοινωνιών και μεταξύ χωρών επανέρχονται δριμύτερες. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καλούμαστε όλοι –έθνη και άτομα– να επιλέξουμε εάν θα δώσουμε τη μάχη επιβίωσης με όλες μας τις δυνάμεις ή εάν θα προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο.
Η εξάπλωση αυταρχικών καθεστώτων, καθώς και ρεύματα οπισθοδρόμησης και απομονωτισμού σε δημοκρατικές χώρες, είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης του διεθνούς συστήματος διακυβέρνησης και, την ίδια ώρα, εμπόδιο στην ενίσχυσή του. Τα παγκόσμια προβλήματα λύνονται μόνο με παγκόσμια συνεννόηση και συλλογική δράση.
Ετσι, ο πιο κρίσιμος αγώνας σήμερα είναι για την ύπαρξη ενός αξιόπιστου συστήματος συνεργασίας. Οι δομές της διεθνούς διακυβέρνησης υπάρχουν. Πρέπει να ενισχυθούν, να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, με περισσότερες χώρες να συμμετέχουν πιο ενεργά και τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν ουσιαστικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ σήμερα κάνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, με έμφαση στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέτει ψηλά τον πήχυ για την ίδια την Αμερική και για πολλούς συμμάχους της. Και όμως, όσο δύσκολο ή εξωπραγματικό και αν φαίνεται το αίτημα για συλλογική δράση, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγει η ανθρωπότητα τα χειρότερα.
Οι αντιπαραθέσεις που θα καθορίσουν το μέλλον δεν διεξάγονται μόνο στην Ουκρανία, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και όπου αλλού πρέπει να αποδειχθεί ότι το διεθνές δίκαιο υπερτερεί των ορέξεων του ισχυρότερου. Η μεγάλη μάχη αφορά την προσπάθεια να εδραιωθεί αίσθημα εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ισότητας μεταξύ λαών. Γι’ αυτό, ίσως το σημαντικότερο μήνυμα στην εξαίρετη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν η δέσμευση ότι οι Ελληνες στεκόμαστε δίπλα στις ΗΠΑ ώστε «το όνειρο της ελευθερίας για κάθε άνθρωπο σε αυτόν τον πλανήτη (να μην) πεθάνει ποτέ». Μίλησε ως σύμμαχος σε έναν πόλεμο που ξεπερνά σύνορα και κράτη. Δεσμεύοντας τους Ελληνες, δέσμευσε και τους Αμερικανούς να επιμείνουν μαζί στο όραμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
πηγή:https://www.kathimerini.gr/opinion/561868168/symmachoi-sti-megali-machi/