Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Εθνικά Θέματα - Περνάει στην αντεπίθεση ο αμετανόητος για την συμφωνία των Πρεσπών Αλ. Τσίπρας - Προσκάλεσε τον Ζάεφ, για να γιορτάσουν τα επινίκια της μεγάλης "νίκης" του, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ


Της Νίκης Ζορμπά 

Η Συμφωνία των Πρεσπών κόστισε εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ αδιαμφισβήτητα αλλά ουδέποτε συγκαταλέχθηκε στην ανάλυση του κόμματος ως λάθος"  που στοίχισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εξουσία ( όπως φερ ειπείν , η φορολογία). 

Αντιθέτως, σε κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας  επανέρχεται και δημόσια στη Συμφωνία με τη Β. Μακεδονία , αναφερόμενος σε αυτή μεγαλοπρεπώς και υπερηφάνως ως μοντέλο επίλυσης διαφορών στην εξωτερική πολιτική. 

Συνεπώς, στο συνέδριο "νέας αρχής" του ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως παράξενο είναι ότι κλήθηκε και αναμένεται να δώσει το παρών ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της γείτονος,  Ζόραν Ζάεφ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, όχι μόνο δε λειτουργεί αμυντικά απέναντι στις Πρέσπες αλλά έχει περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στη Ν.Δ μιλώντας για "περικεφαλαίες" που φόρεσε για να κερδίσει τις εκλογές και εμπαιγμό των ψηφοφόρων. Σε αυτό τον τόνο θα συνεχίσει, είναι βέβαιον, και κατά τις εργασίες του τρίτου συνεδρίου του που αρχίζει αύριο. 

Ζητούμενο η "φερεγγυότητα"

Από κει και πέρα, ο δρόμος που θα βαδίσει σε εσωκομματικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο το οποίο θα επικυρώσει τις αλλαγές του για εκλογή προέδρου και κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, δεν κρύβει εκπλήξεις. 

Η κυριαρχία του είναι δεδομένη άρα "μάχη" για να επιβάλει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων που επιθυμεί, δεν έχει να δώσει. Το συνέδριο άλλωστε, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου θα έχει στο επίκεντρό του και την ατζέντα της "πολιτικής αλλαγής" , δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά ούτως ή άλλως για αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης και αναντίστρεπτη φθορά της. 

Η εσωκομματική αντιπολίτευση ( ή μειοψηφία) πάντως, δεν εγκαταλείπει τις θέσεις της και στέλνει μήνυμα στο παρά ένα του συνεδρίου για τα δικά της επίδικα. 

Χθες, το έπραξε με συνέντευξή του ( πρώτο πρόγραμμα) ο Πάνος Σκουρλέτης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Ομπρέλας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε όλη την ατζέντα της κριτικής προς την ηγεσία- πλειοψηφία, προαναγγέλλοντας εξάλλου πως αυτά θα συζητηθούν και στο συνέδριο. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για "επανάκτηση φερεγγυότητας" ( το έχει θέσει επανειλημμένως ως ζητούμενο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος), για έλλειμμα αυτοκριτικής που κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ, για "αριστερό κόμμα" και όχι σοσιαλδημοκρατικό και για την πολιτική συζήτηση που οφείλει να είναι κυρίαρχη στο συνέδριο σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα της συγκυρίας  και όχι για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου- ΚΕ που δεν είναι το "μείζον", όπως είπε. 

Τα μηνύματα της Ομπρέλας δια του Π. Σκουρλέτη:

1. Έπρεπε αμέσως μετά την απώλεια της διακυβέρνησης να καθίσουμε να συζητήσουμε με έναν πιο εμπεριστατωμένο τρόπο και να βγάλουμε συμπεράσματα για την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Να πούμε στον κόσμο "εκεί κάναμε λάθος, εκεί πετύχαμε" είπε (ΕΡΤ πρώτο πρόγραμμα). "Αυτό δεν έγινε και στην πολιτική κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις στον σωστό χρόνο. Θα έπρεπε να έχουμε κουβεντιάσει πιο πολύ σε βάθος, το φοβηθήκαμε συλλογικά και αυτό μας κόστισε.

2. Έχω υποστηρίξει ότι δεν μπορεί- όπως δεν γίνεται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου- ένα συνέδριο να ολοκληρώνει τις συζητήσεις του, να διαμορφώνει το πλαίσιο των κατευθύνσεων για το επόμενο διάστημα και αυτό να μην συνοδεύεται με την ανάδειξη, με την εκλογή μιας Κεντρικής Επιτροπής που θα πρέπει να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Έτσι γίνεται. 

3.. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που υποχωρεί ατάκτως και έναν ΣΥΡΙΖΑ που κάτι κερδίζει αλλά δεν έχει αναπτύξει τη δυναμική που θα θέλαμε και αυτό είναι ένα αντικείμενο συζήτησης και στο Συνέδριο".

4. Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ένα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη αν κοιτούν προς τα "έξω”, δηλαδή εάν μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στα μέλη του κόμματος στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής διαδικασίας είναι ένα αντικείμενο το οποίο συμπεριλαμβάνει στον πυρήνα του τα μεγάλα προβλήματα που ζούμε σήμερα. Δηλαδή πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πανδημία, ανισότητες.

5. "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς, είναι μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας, δεν είναι ένα μόρφωμα το οποίο ταυτίζεται με την έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης. Ωστόσο, θέλει με τις προτάσεις του να αποτελεί κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Κάτι δηλαδή που το πέτυχε στην πράξη από το 2012 και έπειτα. Σε αυτά νομίζω ότι έχουμε απαντήσει. Αν κάποιοι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας μας το πουν, αλλά δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου