Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ: - "Ιδιοκτήτες της χώρας είναι οι πολίτες της" - " Έχουμε μάθει από τα λάθη μας" - "Άμεση επιστροφή της 13ης σύνταξης" - "Οι 5+1 δεσμεύσεις"

 



Βασικά σημεία

- Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, εκ νέου το δίλλημα της εποχής μας.

5+1 δεσμεύσεις για ρεαλιστικό πρόγραμμα Προοδευτικής κυβέρνησης από την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική.

1. Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

2. Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων

3. Μικρομεσαίοι - Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις

4. Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης

5. Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους

6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

- Άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις: Ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί.

- Πρόσκληση μεγάλων αλλαγών στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ: «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα»

 

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα , στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία


 Ξέρετε, απέναντι σε αυτή τη βαριά ευθύνη έχουμε μόνο μια επιλογή: να πετύχουμε, να τα καταφέρουμε. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα τα καταφέρουμε.

 Το εγγυάται η ιστορία μας, το εγγυάται η διαδρομή της Αριστεράς σε δύσκολες δεκαετίες, οι θυσίες για το συμφέρον του λαού και της χώρας, η μνήμη όσων έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη για την ελευθερία της πατρίδας, για τη δημοκρατία, για τον σοσιαλισμό.

 

Το εγγυάται όμως και η δική μας διαδρομή ως αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση που απάλλαξε την Ελλάδα από τα δεσμά της χρεοκοπίας και των δανειστών.

 Το εγγυώνται τα πρόσωπά σας, όλα αυτά τα πρόσωπα που συναντάμε, όπως είδατε, σε όλη την Ελλάδα γιατί βρεθήκαμε παντού όλες αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας. Τα πρόσωπα αυτά που, όπως λέει ο ποιητής, «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό».

 Ο λαός είναι ιδιοκτήτης αυτής της χώρας! Αυτή ήταν πάντοτε η μόνη μας βεβαιότητα. Αυτή ήταν και είναι η βεβαιότητα ενός κόμματος που ταυτίζεται με αυτούς που εκπροσωπεί στη μεγάλη αρένα της πολιτικής.

 

Όχι ένα κόμμα συζύγων της εξουσίας, αλλά εραστών της δικαιοσύνης. Και σήμερα με αυτή τη βεβαιότητα πορευόμαστε: ότι σύντομα η χώρα θα έχει μια νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, με προμετωπίδα της την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εγώ θέλω σήμερα στην έναρξη του Συνεδρίου μας να σας καλέσω όλες και όλους αγαπητοί αντιπρόσωποι, σύνεδροι του 3ου Συνεδρίου να δεσμευτούμε εδώ μαζί ενώπιον του ελληνικού λαού που μας παρακολουθεί όχι για δεκάδες, αλλά για πέντε βασικές αλλαγές.

 

Πέντε βασικές τομές άμεσα υλοποιήσιμες τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, πέντε συν μία μεσομακροπρόθεσμη.

 


 

Η πρώτη βασική μας δέσμευση: να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τη 19η μέρα λένε κάποιες έρευνες.

 

Πώς θα το πετύχουμε αυτό: Με μια δέσμη παρεμβάσεων που έχουμε ήδη σχεδιάσει. Πρώτα απ` όλα δεσμευόμαστε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

 

Δεσμευόμαστε για την αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπιση της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της.

 

Δεσμευόμαστε για την αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου με παρεμβάσεις όπως αυτές που ξεκίνησαν οι προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Στόχος μας από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης να καταγραφεί στα τιμολόγια των καταναλωτών μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας.

 

Δεσμευόμαστε για ανασχεδιασμό της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, για επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -2,5 χρόνια δεν έχει γίνει μια επένδυση- για χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη αξιοποίησης των λιγνιτικών πεδίων με στόχο την ενεργειακή επάρκεια.

 

Για επιτάχυνση της στρατηγικής επιλογής των ενεργειακών κοινοτήτων και διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες, με στόχο την ιδιοπαραγωγή και την ιδιοκατανάλωση. Τρία χρόνια τώρα, δεν έχει γίνει τίποτα.

 

Δεσμευόμαστε για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ολική επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες. Δεσμευόμαστε για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

 

Και τέλος, επειδή σε αυτή τη χώρα κάθε φορά που διατυπώνει κάποιος ένα επιχείρημα ότι πρέπει να στηριχθεί η αξιοπρεπής διαβίωση της πλειοψηφίας, κάποιοι βγαίνουν και μιλάνε για «λεφτόδεντρα», αλλά καθημερινά οι ίδιοι ποτίζουν τα «κλεφτόδεντρα» της αισχροκέρδειας και κάνουν τους ανήξερους μπροστά στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας, δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές. Αυτό είναι το σχέδιό μας για να κάνουμε πράξη την πρώτη βασική μας δέσμευση, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

 

Η δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας, όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το 8ωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που κατάργησε ο κ. Μητσοτάκης, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Αλλά και για τη σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

 

Θέλω να επισημάνω ότι η δέσμευσή μας να στηρίξουμε αποφασιστικά τον κόσμο της εργασίας δεν είναι μονάχα ζήτημα δικαιοσύνης, είναι όπως έχει αποδείξει η πράξη και ισχυρός κινητήρας ανάπτυξης για την οικονομία.

 

Η τρίτη βασική μας δέσμευση, σας καλώ να είναι αυτή που αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου.

 

Όπου σας καλώ να δεσμευτούμε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους, των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο την πανδημίας, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο, όπως κάναμε εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία των εμπόρων.

 

Είναι μια παρέμβαση, ξέρετε, που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει καν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση, αφού και για τα Δημόσια Ταμεία ιδίως τώρα μετά την κρίση της ακρίβειας, ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

 

Είναι λοιπόν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης αν επιθυμούμε μια οικονομία με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους χρεοκοπημένες -όπως προέβλεπε και το σχέδιο Πισσαρίδη- ή αν επιθυμούμε μια νέα αρχή με τη δυνατότητα να σωθούν όσες περισσότερες εξ αυτών γίνεται.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες και ιδιαίτερα προγράμματα μικροπιστώσεων.

 

Τέλος, έχουμε ήδη μελετήσει τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ προκειμένου να ενταχθεί στον σχεδιασμό χρηματοδοτήσεων τόσο η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όσο και η αγροτική παραγωγή που σήμερα απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

 

Η τέταρτη βασική μας δέσμευση, σας καλώ να είναι αυτό που ονομάζουμε «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», το νέο ΕΣΥ και η στήριξη των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων.

 

Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση, αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας από 127 που λειτουργούν σήμερα τις οποίες εμείς φτιάξαμε, σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Να εδραιώσουμε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, να δημιουργήσουμε δίκτυο ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης και κατ’ οίκον φροντίδας.

 

Να προχωρήσουμε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ξεκινώντας από αυτούς που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

 

Να αναμορφώσουμε το μισθολόγιο για να δώσουμε κίνητρα ένταξης νέων γιατρών στο ΕΣΥ με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

 

Να εξαλείψουμε την ανάγκη της αποκλειστικής νοσοκόμας. Προσέξτε, είτε έχεις την οικονομική δυνατότητα είτε όχι, δεν μπορεί σήμερα να πας ένα δικό σου άνθρωπο σε ένα νοσοκομείο, όταν αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 50-60 ασθενείς.

 

Να εξαλείψουμε την ανάγκη της αποκλειστικής νοσοκόμας, με προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, να εντάξουμε το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά.

 

Να δημιουργήσουμε έναν νέο χάρτη δημόσιας υγείας και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του. Αυτά όλα είναι υποχρέωσή μας μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Γι` αυτούς που έδωσαν τη μάχη, για τους ανθρώπους μας που άδικα χάθηκαν ενώ θα μπορούσαν να είναι σήμερα μαζί μας, αν είχαν τη δυνατότητα μιας περίθαλψης με αξιοπρέπεια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

 

Γιατί δεν είναι το ίδιο να είναι κάποιος σε ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας και διασωληνωμένος εκτός, όπως μας καλούσε ο κ. Μητσοτάκης να βρούμε τάχα κάποιες έρευνες που να αποδεικνύουν, ενώ είχε ο ίδιος στα χέρια του, στα συρτάρια του τις έρευνες του συμβούλου του, του κ. Τσιόδρα που το αποδείκνυαν αυτό και έλεγε ψέματα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μπροστά στον ελληνικό λαό.

 

Σε ό,τι αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους συνταξιούχους ίσως τους πιο εξαπατημένους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ήταν τα λεφτά της λεγόμενης 13ης σύνταξης, που τη στερήθηκαν και το ’20 και το ’21 και το ’22.

 

Πάνω από 3 δισ. έχουν στερηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που τότε μας έλεγε ότι αυτά είναι “ψίχουλα”.

 

Δεσμευόμαστε ότι θα επιστρέψει στους συνταξιούχους θεσπίζοντας ξανά τη 13η σύνταξη.

 

Τέλος, η πέμπτη βασική μας δέσμευση αφορά τη νέα γενιά. Την πρώτη γενιά μετά τον πόλεμο που γνωρίζει ότι θα ζήσει σε δυσμενέστερες συνθήκες από τις προηγούμενες.

 

Τη γενιά, που πλήρωσε το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και σήμερα συνεχίζει να πληρώνει το κόστος με νέους φραγμούς και στη μόρφωση και στην εργασία και σε βασικά δικαιώματα όπως αυτό της στέγης.

 

Δεσμευόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας στη γνώση με ένα ολιστικό σχέδιο για την δημόσια παιδεία που θα ενισχύσει την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

 

Δεσμευόμαστε επίσης για διπλασιασμό του αριθμού των μελών ΔΕΠ αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια σε βάθος τετραετίας, για δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων. Και κυρίως για διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

 

Έρχομαι τώρα στο μείζον θέμα που αφορά τόσο τους φοιτητές όσο όμως και κυρίως τις νέες και τους νέους που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και μένουν ακόμη στο παιδικό τους δωμάτιο. Στα νέα παιδιά, στα νέα ζευγάρια που δεν τολμούν να κάνουν το βήμα να οργανώσουν το δικό τους σπίτι, να ονειρευτούν τη δική τους οικογένεια.

 

Δεσμευόμαστε να καταπολεμήσουμε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

 

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα στη στέγη των νέων ανθρώπων με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια, για τα πρώτα δύσκολα χρόνια, με τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών. Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο, έως το 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρια με δυο παιδιά.

 

Σκοπεύουμε έτσι να δημιουργήσουμε άμεσα τις προϋπόθεση για τη διασφάλιση οικονομικά προσιτής και αξιοπρεπούς κατοικίας για τις νέες και τους νέους μας.

 

Αυτές, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι οι πέντε βασικές δεσμεύσεις που ξεδιάλυνα, πέντε βασικές δεσμεύσεις δικές μας, όλων μας, απέναντι στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί, απέναντι σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που θα πρέπει κι αυτές να ανοίξουν τα προγραμματικά τους χαρτιά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου