Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Η "Τσιπροποίηση" της Λεπέν...




Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δεν επιφύλαξε εκπλήξεις ή ανατροπές. Οι δυο νικητές του πρώτου γύρου οι οποίοι θα πάνε στον δεύτερο σε δυο εβδομάδες ήταν οι ίδιοι με αυτούς των προηγούμενων εκλογών.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν ενίσχυσαν τα ποσοστά του πρώτου γύρου σε βάρος των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων και των Σοσιαλιστών που τείνουν προς εξαφάνιση.

Ο αριστεριστής Μελανσόν από 19,6% στις εκλογές του 2017 έφτασε το 22%, μόλις 1,4 μονάδα πίσω από τη Μαρίν Λεπέν και χάνοντας την ευκαιρία  να πάει αυτός στον δεύτερο γύρο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για δεύτερο γύρο δίνουν στον Μακρόν από 51% έως 54% έναντι του 65% με το οποίο κέρδισε τις τελευταίες εκλογές. Το πλέον ενδιαφέρον αυτών των ερευνών είναι ότι στις ηλικίες 18 έως 24 ετών και 25 με 34 προηγούνται καθαρά με μεγάλη διαφορά ο Μελανσόν και η Λεπέν έναντι των μεγαλύτερων ηλικιών που προηγείται ο Μακρόν...

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της αναμέτρησης είναι η μετακίνηση της Μαρίν Λεπέν από τις ακραίες θέσεις, εγγύτερα προς το Κέντρο. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να μιλάει για αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Ενδεχομένως μέχρι τις επόμενες εκλογές να αλλάξει και τη θέση της σε ό,τι αφορά την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού, τους τελωνειακούς ελέγχους, την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και να αποδεχτεί τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας...

Η ελληνική εμπειρία της περασμένης δεκαετίας δείχνει πως η "κωλοτούμπα" λαμβάνει χώρα μετά τις εκλογές όταν οι "λαϊκιστές" καλούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και προ της πρόσκρουσης στα "βράχια" ανακρούουν πρύμναν...

Η σταδιακή μετακίνηση της Λεπέν προς το Κέντρο είναι φανερή και από το περιθώριο που άφησε δεξιά της, το οποίο κάλυψε ο νεοεισελθών Ζεμούρ.

Υπό αυτή την έννοια ο περιορισμός της ακροδεξιάς κάτω από 10% αποτελεί θετικό στοιχείο της εξέλιξης.

Στα ζητήματα του ασύλου και των μεταναστών μετακινούνται οι άλλοι προς τις αυστηρότερες θέσεις οπότε και στο σημείο αυτό η απόκλιση μειώνεται.

Παρ’ όλα αυτά, μια νίκη της Λεπέν σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν αρνητική για τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ε.Ε. Η Ε.Ε. καλείται να διαχειριστεί αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική κρίση, κάτι που αν δεν κάνει σωστά θα βάλει υπό δοκιμασία το παρόν και το μέλλον της.

Η Ε.Ε. χρειάζεται τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσει ως σύνολο το ενεργειακό της πρόβλημα καθώς και το γεωπολιτικό με τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού και κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Αν δεν προχωρήσουν τα ζητήματα αυτά τα επόμενα 2-3 χρόνια δεν πρόκειται να προχωρήσουν ποτέ και αργά ή γρήγορα θα επικρατήσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε.

Το γεγονός πως τα λάθη της Γερμανίας σε σχέση με την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία έχουν πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία της, έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους της Ε.Ε. προς το Παρίσι.

Ο Μακρόν ως μετριοπαθής Κεντρώος έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών και των άλλων ευρωπαίων σε σχέση με τη Λεπέν.  

Η Ε.Ε. υπό τον Μακρόν και την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να ενισχύσει την θέση της Ευρώπης έναντι των επιδιώξεων της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και την ανεξαρτησία της δίπλα στους άλλους συμμάχους και κυρίως  τις ΗΠΑ.

Βέβαια οι τάσεις δείχνουν πως στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχουμε εκπλήξεις, αλλά μέχρι τότε η "τσιπροποίηση" της Λεπέν μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και να κληθεί να υπερασπίσει την Ευρώπη από κάποιον σαν το Μελανσόν που ως πολιτικό στίγμα είναι κάτι αντίστοιχο με τη  Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον  Π. Λαφαζάνη.



πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3627359/i-tsipropoiisi-tis-lepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου