Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Ε.Α.Α.Σ: "Κύριε Πρωθυπουργέ" - "Οι Στρατιωτικοί δεν επαιτούν." - "Απαιτούν ισονομία."




Κύριε Πρωθυπουργέ

 Θεωρούμε ότι έφτασε επιτέλους η ώρα να διευθετηθεί μια κατάφωρη αδικία δεκαετιών και οι ρυθμίσεις που θα θεσμοθετηθούν να την άρουν οριστικά και να μην την επιτείνουν. 

Έχουμε υπόψη μας τη συνταγματική πρόβλεψη ότι «όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας» και ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος «η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους». 

Θεωρούμε παράλογο όντες «εν ενεργεία» να αντιμετωπιζόμαστε ισοτίμως από τον εργοδότη μας, που είναι το Κράτος, ασχέτως Κλάδου προέλευσης και όταν τελούμε “εν αποστρατεία” το ίδιο Κράτος να μας αντιμετωπίζει διαφορετικά. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση κάθε δημόσιου λειτουργού να ενεργεί με βάση το κοινό αίσθημα δικαίου και και τις αρχές λειτουργίας κάθε ευνομουμένου κράτους.


            Κατανομή των Πόρων

  Η οποιαδήποτε κατανομή δεν μπορεί να βασίζεται σε αυθαίρετα σενάρια (συμβιβασμού των ασυμβίβαστων), ούτε σε διευθετήσεις Κλαδικών συμφερόντων, αλλά σε αρχές που θα πρέπει να είναι από όλους αποδεκτές, όπως:

    α. Τα ποσά που η Πολιτεία καθορίζει να μοιραστούν στους αποστράτους της αντί εργοδοτικής εισφοράς αντισταθμίζοντας τη μη θεσμοθετημένη επικουρική σύνταξη των στρατιωτικών, πρέπει να μοιράζονται ομοιόμορφα με βάση την αρχή της ισονομίας.

   β. Τα ποσά δίδονται αντί εργοδοτικής εισφοράς προς όλους τους εργαζομένους (στρατιωτικούς) και όχι σε φορείς όπως τα Γενικά Επιτελεία ή τα ΜΤ, άρα πρέπει να διανέμονται αναλόγως των αριθμού των ατόμων που εξυπηρετεί ο κάθε Φορέας και όχι δια του 3 (όσοι και οι Φορείς).

   γ. Τα εξοπλιστικά προγράμματα καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΔ και όχι ανάγκες των Κλάδων, οπότε τα έσοδα από αυτά πρέπει να μοιράζονται σε όλα τα στελέχη των Ε.Δ. και όχι ξεχωριστά ανά Κλάδο. Η διαφορετική προσέγγιση στα οικονομικά δημιουργεί καχυποψία για την επιχειρούμενη εφαρμογή της διακλαδικότητας στις ΕΔ, με αρνητική επίδραση στην επιδιωκόμενη επιτυχία της.

    Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται το επιχείρημα της αυτονομίας των ΜΤ για να δικαιολογηθεί η κατανομή εσόδων που προέρχονται από γενικές ρυθμίσεις της Πολιτείας υπέρ όλων των αποστράτων. Δεν υφίσταται αυτονομία των Ταμείων στους πόρους που δέχονται από την ΠολιτείαΗ αυτονομία των Ταμείων υφίσταται και δικαιολογείται ως αυτοδιαχείριση των μερισμάτων στο εσωτερικό τους.

     Επειδή οι προαναφερθέντες πόροι προέρχονται από ρυθμίσεις του ΥΠΕΘΑ υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και υποκαθιστούν, κατά κάποιον τρόπο, την ανύπαρκτη εργοδοτική εισφορά υπέρ επικουρικού ταμείου, η Ε.Α.Α.Σ. φρονεί ότι δικαιότερο θα ήταν η κατεύθυνση των πόρων να γίνει προς τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ),  αντί των Μετοχικών Ταμείων και με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι της ΕΛ.ΑΣ. ήδη λαμβάνουν εργοδοτική εισφορά μέσω του επικουρικού τους ταμείου.

  

    Ευελπιστώντας στις εκ μέρους σας ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για τα περαιτέρω.

 

 

 

 

Αντγος ε.α Σταύρος Κουτρής

Ακριβές Αντίγραφο

Πρόεδρος  Ε.Α.Α.Σ.

 

 

 

 

 

Ανχης ε.α Χρήστος Χρηστίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου