Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ελλάδα: Παραγωγή φυσικού αερίου ως το 2029 στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης. - Ο κύκλος εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ -


 

Το 2028 με 2029 εκτιμούν ειδικοί ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει να παράγει φυσικό αέριο, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία για την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων και να ανατραπεί η εικόνα των καθυστερήσεων που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, στόχος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα είναι: η ολοκλήρωση:

- Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, σε 1-2 χρόνια, δηλαδή το 2023-2024.

- Η ολοκλήρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων, που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε 3-4 χρόνια (2025-2026).

- Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου σε 6-7 χρόνια (2028-2029).

Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αυτοί οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί αν αναλογιστεί κανείς τους αντίστοιχους χρόνους που χρειάστηκαν για την έναρξη της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Επικαλούνται επίσης το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων που πραγματοποίησαν το Φεβρουάριο σε διάστημα λίγων εβδομάδων τις σεισμικές έρευνες σε περιοχές του Ιονίου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), «η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων».


πηγή:https://gr.euronews.com/2022/04/02/ellada-paragwgi-fusikou-aeriou-2029-ektimoun-eidikoi?utm_source=newsletter&utm_medium=gr&utm_content=ellada-paragwgi-fusikou-aeriou-2029-ektimoun-eidikoi&_ope=eyJndWlkIjoiNWUwMTg1YmQwYzgxYzgzMDAwMGI5ODZiM2RhMjI2MmEifQ%3D%3D