Καλό μεσημέρι.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε, στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Αφρικανικής Ένωσης, στην άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια.
Είχε, παράλληλα, επαφές με αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Εξωτερικών και την Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α., Kamala Harris. Συζήτησαν ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, συμφώνησαν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. για τις εξελίξεις και τα ενεργειακά projects που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των τελευταίων ημερών, την ουκρανική κρίση ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόλυτη συστράτευσή μας με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας, τόνισε παράλληλα την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας με τη Ρωσία και επισήμανε ότι πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν θα οδηγήσει σε νικητές, παρά μόνο σε ηττημένους.
Είναι γεγονός ότι η κρίση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές εξωγενείς προκλήσεις:
-Την τουρκική προκλητικότητα και την επιθετική ρητορική της γείτονος σε βάρος της χώρας μας.
-Την πανδημία με τους κινδύνους που συνεχίζει να προκαλεί.
-Τις σοβαρές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αρκείται σε παθητικό ρόλο θεατή απέναντι σε όλα αυτά. Με συνεχείς διπλωματικές ενέργειες, με διεθνείς πρωτοβουλίες, με όπλα μας την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και το διεθνές κύρος του Πρωθυπουργού, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις επίλυσης όλων των μεγάλων διεθνών ζητημάτων, η Ελλάδα ανθίσταται και προστατεύει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Η Κυβέρνησή μας ορθώνει αναχώματα απέναντι στις εξωγενείς προκλήσεις και παράλληλα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν τις λειτουργίες του Κράτους, την εκπαίδευση, την υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, το επενδυτικό περιβάλλον, την ασφάλεια, που βελτιώνουν τα εισοδήματα, που φέρνουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και πολλές νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες πολίτες.
Όλα αυτά αποδεικνύονται στην πράξη:
-Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, η χώρα μας αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στις επενδύσεις. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς.
-Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται ήδη σημαντική αύξηση των νέων επιχειρήσεων. Το 2021 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη χώρα μας σχεδόν 110.000 νέες επιχειρήσεις παρουσιάζοντας αύξηση 35,3% σε σχέση με το 2020. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε αύξηση 56% σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.
-Τέλος, η μείωση της ανεργίας, ένας ακόμη δείκτης που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση αυτή. από 17,2% το Καλοκαίρι του 2019 έχει πέσει στο 12,8% το Δεκέμβριο του 2021.
Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα το κοινωνικό και φιλεργατικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, το μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πλεονέκτημα που παράγουμε, το μετατρέπουμε σε κοινωνικό κεκτημένο. Τα δεδομένα που παρουσίασα αναδεικνύουν μια καλά σχεδιασμένη πολιτική, μια καλά σχεδιασμένη μεταρρυθμιστική στρατηγική, που παράγει όφελος για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες, παράγει όφελος για ολόκληρη τη χώρα.
Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τις πολιτικές μας. Δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Δικαιώνουν τις πολιτικές για τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους και της οικονομίας, τη στήριξη των εργαζόμενων στη διάρκεια της πανδημίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το νέο εργασιακό νόμο, με τις πρόνοιες που προωθούν την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και την οικογενειακή ζωή.
Απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε και να επενδύσουμε ακόμα περισσότερα στη στρατηγική αυτή για τη μείωση της ανεργίας και για την τόνωση της απασχόλησης. Αυτός ο δρόμος, άλλωστε, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την κοινωνική ανάταση και για τη μείωση των ανισοτήτων.
Κλείνοντας να επισημάνω δύο ακόμη στοιχεία από το χώρο της εκπαίδευσης, που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής:
-Το πρώτο αφορά στην αξιολόγηση των σχολείων που στοχεύει στη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στο δημόσιο σχολείο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανταποκρίθηκε στις διαδικασίες της αξιολόγησης το 99,2% των σχολείων της χώρας. Μόλις ένα ποσοστό 0,8%, δηλαδή σε 114 σχολεία από το σύνολο των 13.000 της Επικράτειας δεν υπήρξε αξιολόγηση και προφανώς θα υπάρξουν οι κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ότι παρά τις Κασσάνδρες, τις αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες και την διαρκή απόπειρα ορισμένων -λίγων- να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να αντισταθούν σε αυτά τα βήματα προόδου, οι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία ανταποκρίθηκαν.
-Το δεύτερο αφορά στην εξασφάλιση 177.000 σετ ρομποτικής για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Με τον τρόπο αυτό ανάμεσα στα άλλα θα μπορούμε να επιτύχουμε την εξοικείωση των μαθητών με τον Προγραμματισμό και την Τεχνολογία και την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας, την ανάπτυξη δηλαδή δεξιοτήτων επικοινωνίας και πολύτιμων νοητικών δεξιοτήτων μέσα σε αυτό το οικοσύστημα.
Σημειώνεται ότι η εκπαιδευτική ρομποτική έχει ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων από τη φετινή σχολική χρονιά, μέσω των Εργαστηρίων Δεξιότητας, σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται και η στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Οικονόμου, υπάρχει πρόθεση της Κυβέρνησης να εισηγηθεί στην Επιτροπή τη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους; Και αν αυτό θα επισυμβεί αυτήν την εβδομάδα, την Τετάρτη, δηλαδή στην Επιτροπή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάθε εβδομάδα η Επιτροπή, σταθμίζοντας την εξέλιξη των μεγεθών και των δεδομένων της πανδημίας, παρακολουθώντας και την πορεία και στις υπόλοιπες χώρες, κάνει τις εισηγήσεις της και με βάση αυτές, η Κυβέρνηση αποφασίζει. Βλέπουμε την τάση που υπάρχει και στον υπόλοιπο κόσμο. Bλέπουμε τα μεγέθη της πανδημίας εδώ, και ανάλογα τοποθετούμαστε.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, γίνεται μια συζήτηση σε όλη την Ευρώπη, βέβαια, για την κατάργηση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους, σταδιακά. Είμαστε, όμως, ήδη σ’ αυτό το σημείο, δεδομένου ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν; Και το λέω από προσωπική εμπειρία. Μήπως βιαζόμαστε λίγο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως είπα και προηγουμένως, παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξή της και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις και στα άλλα κράτη προσαρμόζονται στα δεδομένα που προκύπτουν. Πάντοτε, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πάρουμε τις αποφάσεις που κάθε φορά είναι ενδεδειγμένες.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Νωρίτερα είχαμε την ανακοίνωση νέων μέτρων από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Εκτός από μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα ή αυστηριοποίηση ποινών, σχεδιάζετε κάποιου άλλου τύπου παρέμβαση, ώστε να υπάρχει πρόληψη αυτών των δεδομένων; Και λέω, σχετικά μέτρα στα σχολεία ή μέσα στην κοινωνία ή σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί έντονα αυτό το φαινόμενο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως τονίστηκε και προηγουμένως, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αφορά τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τους ελέγχους, με τις ποινές, με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας Λεσχών, φιλάθλων και ούτω κάθε εξής. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της οπαδικής, της νεανικής βίας, κάθε μορφής βίας, δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην καταστολή ή στις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες σε μια συντεταγμένη Πολιτεία και που με το πολύ σημαντικό έργο που έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα. Χρειάζεται όλοι να δουλέψουμε και σε επίπεδο κοινωνίας. Να απομακρυνθούμε από στοιχεία κουλτούρας βίας που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια, να δουλέψουμε στα σχολεία, να δουλέψουμε στις οικογένειες, να δημιουργήσουμε δομές που θα μπορούν να σταθούν στο πλάι των ανθρώπων που χρειάζονται αυτού του είδους την υποστήριξη, για να ξεριζώσουμε αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά. Η πολιτική μας βασίζεται στην αρχή της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά. Στηρίζεται σε διάφορους πυλώνες, ένας από τους οποίους είναι και η δουλειά που μπορούμε να κάνουμε και στα σχολεία και στην κοινωνία και παντού.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Σχεδιάζετε να δοθεί επίδομα το Πάσχα, όπως γράφεται;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η πολιτική της Κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του εισοδήματος, είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε διάφορα επίπεδα με τη μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, με την περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως έγινε με τον ΕΝΦΙΑ, με την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τη στήριξη σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, προφανώς και δεν θα μείνουν μόνες τους, απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις που έχουμε. Πάντοτε, όμως, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Μετρημένα και με σωφροσύνη, όταν η Κυβέρνηση έχει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, θα το κάνει.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ολοένα και συχνότερα, εσχάτως, και ο κ. Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρατεύουν το επιχείρημα αυτό «περί απευθείας αναθέσεων». Κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με πρόσχημα, προφανώς, τις ανάγκες της πανδημίας, έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Έχετε να απαντήσετε κάτι;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Τσίπρας επιδίδεται στην αγαπημένη του άσκηση, του λαϊκισμού, προσπαθώντας προφανώς να προκαλέσει περίεργους συνειρμούς στην κοινή γνώμη. Χωρίς επαρκή και ουσιαστική επεξεργασία σκόρπιων και διαφορετικών στοιχείων, μέσα από έναν αχταρμά, προσπαθεί να εκπέμψει μηνύματα για να πείσει τον κόσμο ότι δήθεν υπάρχουν τομείς που γίνεται πολύ μεγάλη σπατάλη, ενώ δεν στηρίζεται η κοινωνία αρκετά. Θα του συνιστούσαμε να επεξεργαστεί πολύ πιο προσεκτικά τα στοιχεία, τα οποία επικαλείται. Να μην βάζει στον ίδιο κουβά ανόμοια πράγματα -για παράδειγμα, αναθέσεις που έχουν γίνει από την Αυτοδιοίκηση- και να μην αθροίζει στα ίδια νούμερα διαδικασίες που αφορούν ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να μας παρουσιάσει τον κατάλογο και να μας πει σε ποιες από αυτές διαφωνεί στον χώρο και στο περιβάλλον και για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν. Η Κυβέρνηση πάντοτε, με πολύ μεγάλο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στο δημόσιο συμφέρον, φροντίζει για την ουσιαστική θωράκιση της χώρας και της κοινωνίας, απέναντι σε κάθε ανάγκη και σε κάθε απειλή τα δύο τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον εξωγενών και επάλληλων κρίσεων.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Βλέπουμε μια κριτική από το ΚΙΝΑΛ για τον ΕΦΚΑ, ότι αντί να πηγαίνετε στον ιδιωτικό τομέα για να βρείτε άξια στελέχη, να ξεκινήσετε πρώτα από το Δημόσιο να βρείτε σωστούς μάνατζερς. Έχετε απάντηση γι’ αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο ΕΦΚΑ είναι ο Οργανισμός εκείνος που συγκεντρώνει τα περισσότερα παράπονα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση κρίσιμων για τους πολίτες, υποθέσεων που αφορούν την ασφαλιστική τους κάλυψη και κυρίως την απονομή των συντάξεων. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο, έτσι ώστε ο Οργανισμός αυτός να μπορέσει πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών. Απαιτήσεις που για πάρα-πάρα πολλούς συμπολίτες μας ταυτίζονται και με την επιβίωσή τους. Ήδη, έχουν γίνει άλματα, το τελευταίο διάστημα στον ΕΦΚΑ. Και με βάση τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι και ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των αιτημάτων των πολιτών.
Σας ευχαριστώ πολύ.