Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Σταματήστε τις κοροϊδίες και σώστε πραγματικά τις συντάξεις


 Αντιλαμβάνομαι πως το να ζητά κανείς από πολιτικούς να μην μοιράζουν λεφτά είναι σαν να ζητά από τους σκύλους να μην κυνηγούν όποια γάτα  βρεθεί στον δρόμο τους.

Πόσο μάλλον αν οι επόμενες εκλογές γίνουν, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας, περί τα τέλη της Άνοιξης του 2023 και στις αρχές του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπληρώσει τις πληθωριστικές απώλειες των συντάξεων και των μισθών και να τις αναπροσαρμόσει λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του ΑΕΠ το 2022.

Πριν λίγες μέρες σε σχετικό ρεπορτάζ του Capital.gr αναφερόταν πως: "Με  βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν (10/2/2022), το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4,9%, ενώ ο πληθωρισμός θα τρέξει με ρυθμό 3,1%. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε ο συντελεστής ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί από το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό θα "δείξει” αύξηση 4% στις συντάξεις το 2023...".

Τούτο γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2023 "ξεπαγώνουν” οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις ενώ οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν με βάση τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση

"Υπενθυμίζεται πως με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος είναι σε ισχύ από το Μάιο του 2016, "το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1.1.2017 κατ’ έτος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή”.

Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), με μετέπειτα διατάξεις, σαν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, "πάγωσε” την αύξηση αρχικά έως το 2021 και έπειτα έως το τέλος του 2022….

Βέβαια η μεταπανδημική αύξηση του ΑΕΠ είναι συνέπεια και της πανδημικής μείωσης το 2020 από τα 185 δισ. περί τα 162 δισ. ευρώ. Τούτο ουδόλως απασχολεί την πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας. Αμφότερες ελάχιστα φαίνεται πως διδάχτηκαν από τη χρεοκοπία της περασμένης δεκαετίας.

Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία την περασμένη δεκαετία να εκμεταλλευτεί τη χρεοκοπία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για  μια ανταγωνιστική οικονομία προσφέροντας ουσιαστικά κίνητρα στο παραγωγικό δυναμικό της.

Αν αυτό είχε συμβεί, θα το είχαμε διαπιστώσει τόσο με την επιστροφή μέρους όσων μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της κρίσης αλλά κυρίως από τις επενδύσεις.

Αρκετοί πιστεύουν πως τη διαφορά θα την κάνει το αναπτυξιακό πακέτο της Ε.Ε. που θα δρομολογήσει επενδύσεις περί τα 60 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο θα συνεισφέρει αλλά από μόνο του δεν αρκεί για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα όπως δεν στάθηκαν αρκετά τα πάνω από 200 δισ. που εισέρευσαν στη χώρα μετά το ’80 με τα πακέτα Ντελόρ, τα ΕΣΠΑ κλπ.

Σε αυτή τη στήλη πολλές φορές έχουμε αναφέρει πως η εκτίμηση για την πορεία της χώρας θα αλλάξει και θα καταστεί πιο αισιόδοξη όταν ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου όπως καταγράφεται κάθε χρόνο από την ΕΛΣΤΑΤ με την επίβλεψη της EUROSTAT, επιστρέψει και ξεπεράσει δυναμικά τα προ χρεοκοπίας επίπεδα των 50-60 δισ. το χρόνο.

Το 2020 που ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έφτασε τα 24,7 δισ. ευρώ. Στον βαθμό που οι αποσβέσεις παγίων που διενεργούνται κάθε χρόνο υπολογίζονται περί τα 30 δισ. η οικονομία της χώρας ακόμη συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία.

Οι εξαγορές που γίνονται ιδίως από ξένα κεφάλαια, αναμφίβολα αποτελούν θετική εξέλιξη και συνιστούν θετικά μηνύματα. Οι περισσότερες από αυτές όμως αφορούν εταιρείες που ήδη υπάρχουν και όχι την προσθήκη νέου παγίου εξοπλισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, τόσο η φυγή του πλέον δυναμικού τμήματος του εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό έχει "στερέψει" την αγορά εργασίας από ειδικευμένο προσωπικό. Πολλές εταιρείες ιδίως στον χώρο της πληροφορικής δεν βρίσκουν ούτε ένα κλάσμα του προσωπικού που χρειάζονται. Για τούτο, εκτός της μετανάστευσης, ευθύνεται και η κατάσταση στα πανεπιστήμια όπου λειτουργούν εκατοντάδες τμήματα χωρίς αντίκρισμα στις ανάγκες της οικονομίας. Φοβάμαι πως ακόμη και να ήθελαν κάποια ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στη χώρα σε υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις εργασίας δεν θα έβρισκαν το κατάλληλο προσωπικό.

Σταματήστε λοιπόν να σκέφτεστε πως έναντι ψήφων να αυξήσετε τις συντάξεις και σχεδιάστε πώς θα τις σώσετε...

Τούτο αφορά και την πολιτική ηγεσία και τους συνταξιούχους…





πηγή:https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3616040/pos-na-sosete-tis-suntaxeis



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου