Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΥΕΘΑ: - Σε τι συνίσταται το "Φινλανδικό μοντέλο" στρατιωτικής θητείας




 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Φινλανδία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε αναλυτικά για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας και εφεδρείας. Επισημαίνεται ότι στις φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις  η μέθοδος κατάρτισης των στρατευσίμων και των εφέδρων αξιοποιεί και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Στόχος της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η υψηλού επιπέδου και αποδοτική εκπαίδευση, σε αντικείμενα που μπορούν να είναι ωφέλιμα ακόμα και στην πολιτική τους ζωή, με προοπτική αξιοποίησης στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

  • Με το πέρας της θητείας τους οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πιστοποιητικό, με το οποίο αναγνωρίζεται η εκπαίδευση και η πρακτική εξάσκηση των καθηκόντων τους.
  • Μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους επίσης, οι έφεδροι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες, παραμένουν στην εφεδρεία και προβλέπεται η τακτική τους επανεκπαίδευση.
  • Οι έφεδροι εθελοντικά μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικές ασκήσεις ή εκπαιδεύσεις που διοργανώνονται από τον «Οργανισμό Εκπαίδευσης Εθνικής Άμυνας».

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές νομοθετηθούν στη χώρα μας για τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου