Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Πρωθυπουργός: - Ποτέ δεν υπήρξε "μέρισμα ειρήνης" στην Ελλάδα .... - Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα και φυσικά το κάνουμε


Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο “Monocle” στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου:


  • Για την ισότητα στον γάμο: Αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω μεγάλη τιμή ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού συντηρητικού αλλά και προοδευτικού κόμματος, που πράγματι εμείς φέραμε αυτό το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο και το περάσαμε με πολύ ισχυρή πλειοψηφία.
  • Για  τον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”Περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτά. Στόχος μου ήταν πάντα να κάνω την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και να πετύχω πραγματική σύγκλιση αναφορικά με τη δίκαιη ανάπτυξη. Εστιάζω στο να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας είναι δίκαιες και ότι ο πλούτος που δημιουργούμε κατανέμεται δίκαια. Επομένως, επικεντρώνομαι στην αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού.
  • Για την  Ελλάδα ως αμυντική και ναυτική δύναμη: Η Ελλάδα δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Και βρισκόμαστε σταθερά πάνω από το όριο του 2%, ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος ήταν απλός: ποτέ δεν υπήρξε «μέρισμα ειρήνης» στην Ελλάδα, με την έννοια ότι πάντα αντιμετωπίζαμε έναν μεγαλύτερο, ενίοτε αρκετά επιθετικό γείτονα. Χρειαζόμασταν μια αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα και φυσικά θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ως Ευρώπη πληρώνουμε τώρα το τίμημα της διαρκούς υποεπένδυσης στις αμυντικές μας ικανότητες. 
  • Ακολουθούμε μια νέα προσέγγιση στην πολιτική: Είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπτυξης, μειώνοντας με σύνεση τους φόρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσελκύοντας επενδύσεις, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Επομένως, πρόκειται για μια φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, η οποία προτάσσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
  • Στην εξωτερική πολιτική η προσέγγισή μας συμπυκνώνεται σε αυτό που αποκαλώ «υπεύθυνο πατριωτισμό»: Στο πλαίσιο αυτό, ήμασταν σκληροί απέναντι στην Τουρκία, ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αρκετά καλά.
  • Στην κοινωνική πολιτική η προσέγγισή μας είναι προοδευτική:
    • Αύξηση του κατώτατου μισθού περισσότερο απ’ ό,τι οι πολλοί ανέμεναν,
    • Υλοποίηση συγκεκριμένης στρατηγικής για εκείνους που είναι λιγότερο προνομιούχοι
    • Θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο