Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Η κρυμμένη πεντάρα που ένωσε δύο στρατιώτες, του Βαλκανικού Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας



 

Μια πεντάρα, για να πάρει ένα τσιγάρο να το καπνίσει στην υγειά του Νικ. Καβαδία, βρήκε ο Λάμπης Βολονάκης, ένας λοχίας του Α’ λόχου του 17ου Συντάγματος Πεζικού που βρισκόταν στο μικρασιατικό μέτωπο. Η απίστευτη ιστορία μάς έρχεται από το 1920.

Η πεντάρα μαζί με ένα γράμμα ήταν κρυμμένα στο όπλο που έφερε. Τα εντόπισε καθαρίζοντάς το. Τα φύλαξε και με το που γύρισε πίσω τα παρέδωσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος.

Το γράμμα έχει ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 1913 – ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Γράφτηκε στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Η Μάχη του Μπιζανίου (4-6 Μαρτίου, παλ. ημ.: 19-21 Φεβρουαρίου 1913), υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου.

Λέει ο αποστολέας:

Αγαπητέ Συνάδελφε, σε χαιρετώ.

Σε, που θα έχης την τύχη να ανοίξης το πέλμα του όπλου αυτού, θα εύρης την πεντάρα αυτή και να πάρης ένα τσιγάρο, να το καπνίσης στην υγεία μου.

Το όπλο αυτό το έφερα επί πέντε έτη. Το δόξασα και με δόξασε και τώρα αναγκάζομαι, να το εγκαταλείψω, λόγω τραυματισμού μου.

Πέρασα τόσες και τόσες στιγμές και δεν το εγκατέλειψα και εάν η πατρίς σε χρειασθή, να το τιμήσης.

Νικ. Καβαδίας
Κοθρέα* – ένωσις Κεφαλληνίας»



πηγή:https://www.pontosnews.gr/751344/san-simera-ston-ponto-kai-allou/i-krymmeni-pentara-enose-dyo-stratiotes-valkanikoy-polemoy-mikrasiatikis-ekstrateias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου