Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: - Παραδεχθήκαμε ότι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


 Καλό μεσημέρι,

Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός μετά από πρόσκληση του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του δήλωσε: «Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας».

Τόνισε ακόμα, τις προοπτικές για την περαιτέρω δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Ινδίας.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων λέγοντας: «η ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με την Ινδία -και μιλώ για την Ευρώπη- θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης. Και αυτό οπωσδήποτε ισχύει για τη χώρα μου. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια προς την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, και η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια».

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός μίλησε σε ελληνο- ινδικό επειχειρηματικό φόρουμ.

Κατατίθεται σήμερα στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1500 σχόλια τα οποία θα ληφθούν υπόψη προκειμένου για την βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από την κεντρική του φιλοσοφία. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει το διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες. Μέσα από το νομοσχέδιο, το 70% του οποίου αφορά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρέχονται ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το 1 δις. Ευρώ.

Στο νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση, μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης

-Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.

-Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.

-Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

– Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Όλα τα Πανεπιστήμια (δημόσια και μη κρατικά) αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

-Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα.

40.000 Έλληνες φοιτητές αυτή τη στιγμή σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό, ένας αριθμός που είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες χώρες, στην Ισπανία για παράδειγμα είναι 35.000 και στην Πορτογαλία 13.000.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση με στόχο την παροχή δυνατότητας στους υποψήφιους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν από την χώρα μας σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ξένου επιστημονικού προσωπικού, τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

—-

Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με στόχο την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότητα της ποινικής δίκης, την προστασία των ανηλίκων, τον εξορθολογισμό των ποινών και την αντιμετώπιση εγκλημάτων με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Η μεταρρύθμιση κινείται σε δύο άξονες:

Πρώτον, αντιμετωπίζεται η «μικρομεσαία» εγκληματικότητα με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών. Για παράδειγμα:

 Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

  • Σε ποινές φυλάκισης από 2 έως τρία έτη, αλλά και στις ποινές άνω των 3 ετών θα προβλέπεται έστω και μερική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε ποινές φυλάκισης έως δύο ετών θα αποτελεί προτεραιότητα η έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους, όπως η κοινωφελής εργασία, η μετατροπή της ποινής σε χρήμα και η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

 Αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20). Αντίστοιχα και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).

 Η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη.

Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των προτεινόμενων διατάξεων περιλαμβάνουν:

  • Την άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας διαδικασίας των συμβουλίων σε σοβαρά κακουργήματα (εμπρησμός δάσους ή η διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), όπως και κακουργήματα όλων των ειδικών ποινικών νόμων.

  • Την πρόβλεψη υψηλών χρηματικών προστίμων για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Ενδεικτικά:

  • Ένταξη των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο προστατευτικό πλέγμα του άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.

  • Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας, από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.

  • Δημιουργείται το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

  • Ενισχύονται τα δικονομικά μέσα με σκοπό την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη υποτροπής των δραστών.

—-

Μέσα σε τρεις ημέρες καταχωρήθηκαν πάνω από 9.300 αιτήσεις από Έλληνες εκλογείς από 67 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 29 Απριλίου ακόμη και τυχόν αλλαγές και διορθώσεις στοιχείων.

Με αυτή τη μεταρρύθμιση ενισχύουμε τα θεσμικά εργαλεία για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα των συμπολιτών μας που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Είναι δέσμευση της Κυβέρνησης να διευκολύνει τους πολίτες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε ένα μέτρο το οποίο διευρύνει τη Δημοκρατία.

—-

Υπογράφηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμβαση για την απόκτηση 100 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου. Μέσα στο 2025, το σύνολο αυτών των οχημάτων θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας.

Ο στόλος των λεωφορείων ανανεώνεται και η υπογραφή της σύμβασης αυτής αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Στόχος του Υπουργείου είναι η δρομολόγηση προμήθειας 1.300 νέων λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία πρόκειται να αναβαθμίσουν τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε συνδυασμό με την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία σε λίγους μήνες θα κυκλοφορούν στους δρόμους, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια εποχή πιο πράσινη και πιο βιώσιμη στις συγκοινωνίες.

Ξεκινά από σήμερα η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις». Το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων επιχειρήσεων -ακόμη και ατομικών- που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και έχουν ιδρυθεί μέχρι την 31.12.2023.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ενισχύονται με σκοπό την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού. Το εν λόγω πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα των πρωτοβουλιών εξοικονόμησης ενέργειας που λαμβάνουμε, που αποσκοπούν σε ένα πιο αποδοτικό και φιλικότερο προς το περιβάλλον εθνικό σύστημα ενέργειας.

—–

Αύριο κατά την επιστροφή του από την Ινδία ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Κατάρ, όπου το Σάββατο θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κ. Παγώνη νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό. Τι απαντά η Κυβέρνηση δεδομένου ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, προφανώς, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, ούτε για ιδεοληψίες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία εγώ θα πω ότι θα έπρεπε να έχει αναληφθεί πολλά χρόνια νωρίτερα. Και είναι μια πρωτοβουλία η οποία είναι απολύτως οργανωμένη, προγραμματισμένη και θα ωφελήσει, πριν και πάνω από όλα, τους πολίτες, τους ασθενείς. Θα ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία. Έχει πάρα πολύ αυστηρές δικλείδες και για τη λειτουργία της και για την προστασία των ασθενών και των πρωϊνών χειρουργείων. 

Είναι προφανές ότι στην εφαρμογή θα αποδειχθεί ότι το σχέδιο αυτό είναι λειτουργικό. Έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από το Υπουργείο, για να μπορούν να λειτουργήσουν. Με απλά λόγια, βγαίνουν κερδισμένοι όλοι. Είναι ασθενείς οι οποίοι περιμένουν πάρα πολύ καιρό να χειρουργηθούν, και τώρα θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ενός προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς δική τους συμμετοχή, χωρίς πληρωμή, να χειρουργηθούν νωρίτερα, αντί για τα πρωϊνά με έναν μεγάλο χρόνο αναμονής στα απογευματινά χειρουργεία. 

Αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά θα παραμένουν στη λίστα χειρουργείου, στα πρωϊνά χειρουργεία, εκεί που μπορεί να χειρουργούνταν σε έξι μήνες, να χειρουργηθούν σε τέσσερις μήνες, γιατί κάποιοι θα έχουν βγει από τη λίστα και θα έχουν πάει στα απογευματινά χειρουργεία. 

Θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων να μη διαταραχθεί η λειτουργία των πρωϊνών χειρουργείων και να μην μειωθεί ο αριθμός πρωϊνών χειρουργείων ανά κλινική, για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο να επιλέγονται δολίως τα απογευματινά έναντι των πρωϊνών χειρουργείων. Και, βέβαια, με αυτό τον τρόπο, θα έχουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα οι γιατροί και οι νοσηλευτές, γιατί ένας από τους βασικούς λόγους υποστελέχωσης των νοσοκομείων -και αυτό απαντάει ευθέως σε αυτό που με ρωτήσατε- είναι ότι για το ΕΣΥ, το λένε πολλοί γιατροί, βγαίνουν πολλές προκηρύξεις θέσεων άγονες, δεν είναι τόσο θελκτικό για έναν νέο επιστήμονα. Είναι ένας, λοιπόν, πολύ αποτελεσματικός τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα. Ο βασικός είναι, προφανώς, η αύξηση των αποδοχών. 

Δεν έχουμε κάνει μόνο μία, έχουμε κάνει περισσότερες από μία παρεμβάσεις, για σταδιακή αύξηση των αποδοχών των γιατρών και του προσωπικού του ΕΣΥ. Προφανώς και χρειάζονται περισσότερες. Αυτός, όμως, είναι ένας έμμεσος, αλλά πολύ – πολύ αποτελεσματικός τρόπος αύξησης του εισοδήματος. Είναι μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι θα αποδώσει. Προφανώς θα κριθεί στην πράξη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Κι εδώ είμαστε να τη σχολιάσουμε όταν ξεκινήσει η εφαρμογή της.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των αγροτών για το κατά πόσον θα συνεχίσουν και υπό ποια μορφή τις κινητοποιήσεις τους και θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει νέο ραντεβού του Πρωθυπουργού με αυτούς και δη της Θεσσαλίας, που, ούτως ή άλλως, γίνονται οι τακτικές συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα. Και αν αυτό θα σημάνει και μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού εκεί στη Θεσσαλία. Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων αποφάσεων που ανακοίνωσε στην πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών πριν από λίγες ημέρες, θα γίνει και μία επόμενη συνάντηση για τα ζητήματα της Θεσσαλίας με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα από την περιοχή. Δεν έχουμε ακόμα λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο της συνάντησης. Εντός των επόμενων ημερών, όμως, θα σας ανακοινωθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της συγκεκριμένης συνάντησης.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακούσαμε σήμερα τη συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, και ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού. Και, ξέρετε, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που κάποιος, επειδή δεν θέλει κάτι, ψάχνει να βρει τη μία μετά την άλλη, τις πιο «ασόβαρες» θεωρώ, δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο. 

Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι που προφασίστηκε σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης, που πριν από λίγους μήνες είχε πει ότι είναι θετικός στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Ο πρώτος λόγος είναι η υποχρηματοδότηση, όπως λέει, και αιτείται την περαιτέρω χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Πέραν του γεγονότος ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%, με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, το ίδιο το νομοσχέδιο, το οποίο a priori λέει ότι θα καταψηφίσει ο κ. Ανδρουλάκης, δίνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και από εθνικούς πόρους και από λοιπούς πόρους στα δημόσια πανεπιστήμια. Και δίνει ελευθερίες, δύναμη, δυνατότητες στα δημόσια πανεπιστήμια, τις οποίες ζητάνε, και δικαίως, για πάρα πολλές δεκαετίες. 

Η δεύτερη δικαιολογία του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια. Εγώ θα πω πραγματικά και έχω καλέσει όλους τους επικριτές αυτού του νομοσχεδίου να μας πει κάποιος αν γνωρίζει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, που λειτουργούν μη κρατικά -σε όλες δηλαδή, πανεπιστήμια, εκτός από την εξαίρεση που υπήρχε, δυστυχώς για πολλά χρόνια στη χώρα μας, την Ελλάδα- πιο αυστηρά κριτήρια. 

Αναφέρεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Τα ανέφερα αναλυτικά στην αρχική μου εισήγηση. Τα έχω, λοιπόν, εδώ μπροστά, να τα επαναλάβω, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μιλάμε, λοιπόν, ότι για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας σε ένα εν δυνάμει παράρτημα, μη κρατικό πανεπιστήμιο, θα απαιτούνται κατ’ ελάχιστον τρεις σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών στην κάθε μία. Η κάθε σχολή θα πρέπει να προσφέρει ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ. Θα διαθέτει το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό, τεχνικό προσωπικό και την εξασφάλιση όλων των επιμέρους λειτουργιών της, γραμματειακής οργάνωσης, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων. Υλικοτεχνικά, θα μιλάμε για εγκαταστάσεις κτιριακές συγκεκριμένες και όχι «πανεπιστήμια – ορόφους», όπως κάποιοι μας κατηγορούν. Και μάλιστα περιγράφονται όλα αυτά αναλυτικά στο σχέδιο νόμου, το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του Κράτους.

Και το τρίτο ποιο είναι; Η αξιολόγηση. Μιλάει για αξιολόγηση, που προβλέπει ο νόμος και για τα δημόσια, ούτως ή άλλως, και για τα μη κρατικά παραρτήματα πλέον, ότι αυτά θα μπορούν να ιδρύονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση και έγκριση και της ΕΘΑΑΕ και του ΕΟΠΠΕΠ.

Όλα αυτά, λοιπόν, τα οποία επικαλείται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προβλέπονται. Αυτό είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε και όπως μας έλεγαν – και όπως κι εμείς θέλαμε- να είναι -επιτέλους- μία αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μία από τα ίδια. Ένα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, μια στείρα αντιπολίτευση που δυστυχώς επιμένει. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν υπάρχει στην τελική του μορφή, αλλά όλα αυτά που σας λέω προβλέπονται και έχουν αποδειχθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ότι θα είναι στο τελικό σχέδιο νόμου. Δεν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά, για να πάμε μαζί να κάνουμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά απειλεί ότι θα το καταψηφίσει.

Είναι λυπηρό, είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα μια σοβαρή αντιπολίτευση, που στα μεγάλα θα ενώνεται με τους πολίτες, για τις μεγάλες αλλαγές. Εμείς, όμως, θα προχωρήσουμε, γιατί πέραν το ότι αυτό ήταν διαχρονικά θέση μας, ήταν διαχρονικά στο πρόγραμμά μας, το ζητάνε οι πολίτες, το ζητάνε οι φοιτητές, η συντριπτική τους πλειοψηφία. Σαράντα χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Περισσότεροι, όχι αναλογικά, αλλά σε απόλυτους αριθμούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Περισσότεροι από την Ισπανία, περισσότεροι από την Πορτογαλία, περισσότεροι από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μετά τους αγρότες και τους φοιτητές και οι υγειονομικοί στο δρόμο. Πόσο ανησυχεί την Κυβέρνηση αυτό το κοκτέιλ κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να κλείσει τα αυτιά ή τα μάτια της στα αιτήματα των πολιτών, στα αιτήματα των επαγγελματικών ομάδων. Τα σταχυολογεί όλα, τα αξιολογεί και ειδικά όταν οι κινητοποιήσεις διέπονται από αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα οι κινητοποιήσεις των αγροτών, προσπαθεί πάντοτε να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Στην περίπτωση των αγροτών έχουμε αναφερθεί αναλυτικά. Εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία απαντά στα περισσότερα από τα αιτήματά τους, η οποία δεν ξεκινά τώρα, ξεκινά από το 2019, που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση την εξουσία στον τόπο και κυβερνά με έναν τρόπο βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Έχουμε μιλήσει για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, έχουμε μιλήσει για το πετρέλαιο, έχουμε μιλήσει για το ρεύμα τι έχουμε κάνει, με μόνιμες, πλέον, λύσεις.

Για τους φοιτητές, νομίζω ότι όλα όσα κάνουμε αποδεικνύουν ότι είναι στο συμφέρον την συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών. Προφανώς, θα υπάρχουν πάντοτε και μειοψηφίες φοιτητών, εντός ή εκτός εισαγωγικών, που ζουν μόνο και μόνο για να κάνουν πορείες χωρίς αιτήματα, χωρίς να μηδενίζω συνολικά όσους διεκδικούν τα αιτήματά τους.

Και, βέβαια, ως προς τους υγειονομικούς αντιλαμβάνομαι πλήρως και τα παράπονα τους και τα αιτήματά τους. Ήμασταν οι πρώτοι που παραδεχθήκαμε ότι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας – και το είπαμε και προεκλογικά – είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καταφέραμε μαζί με τους υγειονομικούς, μαζί με τους πολίτες και το κρατήσαμε όρθιο στην πιο δύσκολη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, την πανδημία. 

Τώρα, υλοποιούμε ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο βελτιώνει το ΕΣΥ. 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024, είναι δέσμευση και υλοποιούνται και βγαίνει η μια προκήρυξη μετά την άλλη. Απογευματινά χειρουργεία. Ενιαία λίστα χειρουργείων για να προστατεύονται οι ασθενείς και να μην γίνονται όσα έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, που έχει καταστήσει τη χώρα μας σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελλείψεων φαρμάκων σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Στήριξη των νοσοκομείων. Ανακαίνιση ολόκληρων τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας. Πάνω από 80 νοσοκομεία και πάνω από 150 Κέντρα Υγείας. Εμείς, λοιπόν, στις πορείες, στα αιτήματα απαντάμε με πράξεις. Και οι πράξεις δείχνουν σεβασμό. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ούτως ώστε κάθε μήνας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Κάθε έτος να είναι καλύτερο από το προηγούμενο και για τη δημόσια υγεία.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κατά τη διάρκεια της δίκης για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΛΠΝΟ, ο κύριος Γεωργιάδης ήταν στη δικαστική αίθουσα. Μάλιστα παρενέβη, επιπλήττοντας το δικαστήριο για τον τρόπο που συντόνιζε τη διαδικασία. Αυτό γίνεται λίγες εβδομάδες, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξέφραζε έντονες ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου και τις δημοκρατικές λειτουργίες στην Ελλάδα. Συμφωνείτε με την παρέμβαση του υπουργού, του κυρίου Γεωργιάδη, που μπορεί να θεωρηθεί ―και δικαίως κατά τη γνώμη μου― ως και αθέμιτη πίεση μέσα στο Δικαστήριο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι είναι μία δημόσια συνεδρίαση, εκτός εάν αποφασιστεί κάτι διαφορετικά από το Δικαστήριο, κάθε ποινική δίκη είναι ανοιχτή στο κοινό. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα το αλλάξει οποιοσδήποτε θέλει το αντίθετο. Και κάποιος, είτε είναι είτε δεν είναι υπουργός, μπορεί να είναι στο ακροατήριο και να παρακολουθεί τη συζήτηση, άρα αυτό δεν είναι κάποια παρέμβαση στο Κράτος Δικαίου. Και αυτό το οποίο λέτε εσείς, είναι ένας ισχυρισμός ο οποίος δεν αποδεικνύεται. Ούτε υπήρξε κάποια παρέμβαση από υπουργό της Κυβέρνησης, επί της διαδικασίας, ούτε κάποια πίεση προς το δικαστήριο. Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω μία εν εξελίξει δίκη, για το τι διαδραματίζεται στο συγκεκριμένο δικαστήριο. Υπάρχουν οι δικαστές, υπάρχει ο Εισαγγελέας της έδρας που εισηγούνται και αποφασίζουν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Βέβαια, δεν σας το κρύβω ότι το να προέρχονται, μάλιστα, αυτές οι καταγγελίες από ανθρώπους, οι οποίοι στοχοποιούν δικαστές, δημοσιογράφους, αναρτούν φωτογραφίες τους, εν είδει προγραφών και θέλουν να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, όπως έχουν πει, για να «βάλουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στη φυλακή» και τους έπιασε όλους αυτούς ο πόνος για τη Δικαιοσύνη, είναι τουλάχιστον ειρωνικό και υποκριτικό, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, το κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Για την ίδια, την οποιαδήποτε υπόθεση, την οποιαδήποτε εκδίκαση, δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο. Υπάρχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και παίρνει τις δικές της αποφάσεις.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Πώς απαντάτε στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης ότι με την αλλαγή των ποινικών κωδίκων αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός στις φυλακές. Θα γεμίσουν οι φυλακές, σας κατηγορούν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είναι μια κρίσιμη μεταρρύθμιση και είναι η μεγαλύτερη, αλλά η τρίτη αλλαγή που γίνεται, με μια σειρά αλλαγών που γίνονται στον Ποινικό Κώδικα. Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν φύγει από την εξουσία, ήταν μια μαύρη μέρα και για τη χώρα μας και για το δικαιϊκό μας σύστημα. Γιατί μετέτρεψαν ουσιαστικά τις ιδεοληψίες τους σε νομοθέτηση σε ένα από τα πιο σημαντικά νομικά κείμενα, νόμους του Κράτους, που είναι ο Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μείωσαν τις ποινές για βαριά εγκλήματα, άνοιξαν μια σειρά από παραθυράκια για αποφυλακίσεις εγκληματιών, μέχρι και στην ανθρωποκτονία, πέραν των ισοβίων, έβαλαν τη δυνατότητα στα δικαστήρια να βάζουν ποινή μέχρι 15 χρόνια. Μείωσαν ποινές για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όλοι αυτοί που βγαίνουν κατά καιρούς στους δρόμους και μιλούν για τις γυναικοκτονίες και για τους βιασμούς και παριστάνουν δήθεν τους ευαίσθητους. Το είχαμε πει από το 2019, το κάναμε πράξη και την πρώτη τετραετία. Αυστηροποιήσαμε με δίκαιο τρόπο και όχι εκδικητικό, μια σειρά από ποινές. Ο συγκεκριμένος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος σε πολύ μικρό διάστημα, σε πολύ λίγο χρόνο θα είναι και νόμος του Κράτους, έχει μια ολιστική αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Ένα μέρος της φιλοσοφίας του είναι και η αυστηροποίηση, με δίκαιο τρόπο, των ποινών. Και αυτό που με ρωτάτε έχει να κάνει με τα πλημμελήματα στη χώρα μας και σας μιλώ και ως δικηγόρος που ασχολείται με το Ποινικό, έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια στρέβλωση, πρακτικά οι ποινές επί πλημμελημάτων στη χώρα μας να είναι ονομαστικές, να είναι εικονικές. Να μπαίνουν μόνο και μόνο για να μπουν. Άκουγε ο κόσμος ότι ο Α΄ ή ο Β΄, ο οποίος μπορεί να πέρασε με κόκκινο και να πήρε τη ζωή ενός ανθρώπου, «έφαγε» τρία-τέσσερα χρόνια φυλάκιση, ενώ αυτό στην πραγματικότητα ήταν στα λόγια. Ήταν μια ποινή που απλά γραφόταν στο ποινικό του μητρώο. Αυτομάτως, αυτοδικαίως, η ποινή αυτή στην πραγματικότητα είχε ανασταλτική δύναμη, αναστελλόταν, άρα προχωρούσε παρακάτω, μια ζωή είχε χαθεί και «όλα καλά». Αυτό, λοιπόν, από κανόνας γίνεται εξαίρεση, με συγκεκριμένες μάλιστα προβλέψεις για τις ποινές μέχρι ένα χρόνο, για ποινές από ένα έως δύο χρόνια. Ως προς το ζήτημα του πού θα πάνε όλοι αυτοί, κατ΄ αρχάς, επί πλημμελημάτων, το νομοσχέδιο, όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, δίνει προτεραιότητα στην έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους. Περιλαμβάνεται, δηλαδή, η κοινωφελής εργασία, η μετατροπή της ποινής σε χρήμα, η κατ΄ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση. Αυτή είναι η προτεραιότητα που δίνεται σε πλημμεληματικές καταδίκες. Ένα μέρος κάποιων περιπτώσεων πάνω από κάποια χρόνια, πάνω από δύο χρόνια, θα εκτίεται και σε σωφρονιστικά καταστήματα, προφανώς όχι μαζί με εγκληματίες του κοινού Ποινικού που λέμε, δηλαδή βαρυτάτων εγκλημάτων. Υπάρχει ο θεσμός της ημι-ελεύθερης διαβίωσης, οι αγροτικές φυλακές και πρόβλεψη για ξεχωριστούς τρόπους ή και τόπους κράτησης. Αυτά αναφέρονται, μάλιστα, ρητώς και στον Σωφρονιστικό Κώδικα. Υπάρχει μέριμνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μάλιστα η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στη συνολική εφαρμογή του συγκεκριμένου Ποινικού Κώδικα. Και να σκεφτούμε και κάτι. Ότι ένας από τους λόγους που προωθείται το συγκεκριμένο νομοθέτημα, που οι βασικές του προβλέψεις δεν αφορούν μόνο τα πλημμελήματα, έχει να κάνει με την υφ΄ όρον απόλυση σε βαριά κακουργήματα. Να σταματήσουμε να ακούμε ότι έφαγε 20 χρόνια και βγήκε στα 10 ή στα 11, ότι όσα ισόβια και να είναι, κάποιος θα βγει μετά από κάποια χρόνια, ότι η υφ΄ όρον απόλυση γίνεται de facto. Όλα αυτά αλλάζουν. Αυτό το οποίο κάνουμε και προσπαθούμε -και στην πράξη θα κριθεί, αλλά νομίζω ότι σε άλλες χώρες έχει αποδειχθεί σωστή μεταρρύθμιση- είναι να λειτουργεί και αποτρεπτικά. Να ξέρει κάποιος ότι οι πράξεις συνεπάγονται και συνέπειες. Ότι δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει το βράδυ, να πίνει όσο θέλει -και δικαίωμά του- και μετά να οδηγεί, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να σκεφτόμαστε, πρέπει να ξέρουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Δυστυχώς, σε πολλούς επιμέρους τομείς σε αυτή τη χώρα υπήρχε μια αίσθηση ασυδοσίας, η οποία ήρθε η ώρα να σταματήσει να υπάρχει.

Σας ευχαριστώ πολύ.