Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Συντάξεις : - Επιστροφή αναδρομικών έως 8.640 ευρώ, σε όσους ανήκουν στα Ειδικά Μισθολόγια - Πίνακας με τα αναδρομικά


 Επιστροφή αναδρομικών στις συντάξεις τους, έως και 8.640 ευρώ, διεκδικούν χιλιάδες συνταξιούχοι, μέσω της ΕΑΣ για μια πενταετία. Αναλυτικά τα ποσά, δείτε ποιους αφορά.

Την επιστροφή της ΕΑΣ για μια πενταετία μέσω αγωγών, διεκδικούν περίπου 7.500 συνταξιούχοι, οι οποίοι ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια (απόστρατοι, πανεπιστημιακοί κ.α)

Η κράτηση της ΕΑΣ κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διετία 2017-2018, στους παλαιούς πριν τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους.

Συντάξεις 2024: Επιστροφές αναδρομικών από 575 έως 6.486 ευρώ σε 350.000 συνταξιούχους – Αναλυτικά τα ποσά

Τα αναδρομικά που πρέπει να πληρωθούν σε όσους δεν έκαναν αγωγές που είναι σχεδόν 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου κυμαίνονται  από 575 ευρώ για όσους είχαν μικρές κρατήσεις ως 6.486 ευρώ για συνταξιούχους με υψηλότερες κρατήσεις ΕΑΣ.

Οι ατομικές αποφάσεις είναι από παλαιές αγωγές που είχαν ασκηθεί πριν βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και για το λόγο αυτό οι παλιές αγωγές παίρνουν αναδρομικά 5ετίας, ενώ όσοι δεν έχουν προσφύγει δικαιούνται αναδρομικά 2 ετών.

Ο ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει να πληρώνει όσους έχουν απόφαση που τους δικαιώνει, αλλά το θέμα είναι ότι η ΕΑΣ δεν αφορά μόνον  όσους έχουν προσφύγει αλλά το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου με κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, καθώς καλύπτονται από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Tο πιθανότερο από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι να επιστραφούν τα αναδρομικά από την ΕΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πλην όσων έχουν αγωγές με αναδρομικά 5ετίας).

Ο τρόπος που θα πληρωθούν θα αποφασιστεί συνολικά για τις περιπτώσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια δηλαδή το πακέτο των αναδρομικών θα περιλαμβάνει και τους δικαιούχους επιστροφών 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις. Οι αποφάσεις θα δρομολογηθούν μετά τις 17 Απριλίου που έχει προγραμματιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο η συζήτηση για τα αναδρομικά των Δώρων στις συντάξεις.















ΠΗΓΗ: workenter.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου