Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Πρωθυπουργός: - Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα στην Ευρώπη και η 37η στον Κόσμο που νομοθέτησε την ισότητα στον γάμο

 

Νόμος η ισότητα στον γάμο

 

Από τα 194 κράτη που υπάρχουν στον κόσμο η Ελλάδα είναι η 37η χώρα, που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου.


 Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».


Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει:


Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα από τις 56 που υπάρχουν στη Ευρώπη που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο:

  • επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που υπάρχουν, που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλλουμε καθόλου το ισχύον πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ούτε βέβαια καθιερώνουμε «Γονέα 1» και «Γονέα 2».
  • διασφαλίζουμε την ισότητα των πολιτών απέναντι στον πολιτικό γάμο. “Επαναλαμβάνω: απέναντι στον πολιτικό γάμο. Διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών”.
  • εν παρεμβαίνουμε στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εκεί το καθεστώς μένει το ίδιο, όπως ακριβώς το ίδιο μένει και το καθεστώς της υιοθεσίας, με πολύ αυστηρές προδιαγραφές για το πώς κάποιος θα γίνει τελικά υποψήφιος γονέας.