Του Τάσου Δασόπουλου
Τα πρόσθετα μέτρα που θα δοθούν σε αγρότες και κτηνοτρόφους αποτελούν τη νέα προσθήκη στο κυβερνητικό προγραμματισμό για την υλοποίηση νέων θετικών δράσεων μέχρι και τα μέσα του χρόνου, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος τους θα χρηματοδοτηθούν από την υπεραπόδοση του 2023.
Μέχρι στιγμής, στους αγρότες της Θεσσαλίας έχει δοθεί η δυνατότητα νέας αίτησης για τις ζημιές που προκάλεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο η καταιγίδα "Daniel" διεκδικώντας επιπλέον προκαταβολή από 5.000 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ. Επίσης, έχει δοθεί μια επιπλέον έκπτωση της τάξης του 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η οποία θα έχει κόστος από τον Ιούνιο. Μένει λοιπόν να δούμε το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν την Τρίτη το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης για να υπάρχει συνολική εικόνα των πρόσθετων μέτρων που θα υλοποιηθούν ώστε να αναστείλουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους.
Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει από την αρχή του χρόνου ότι σκοπεύει να συνεχίσει να στηρίζει τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, αμβλύνοντας την πίεση της ακρίβειας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε εμμέσως σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο την πρόθεση της κυβέρνησης για ένα νέο επίδομα. Επειδή τα μέτρα στήριξης με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα έχουν αποσυρθεί από το τέλος του 2023 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάζεται να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση το Πάσχα.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2023 δόθηκαν συνολικά τρία έκτακτα επιδόματα συνολικού ύψους 739 εκατ. ευρώ σε οικονομικά ασθενέστερους Από αυτά τα δύο, συνολικού ύψους 387 εκατ. ευρώ ( 280 εκατ. + 107 εκατ. ευρώ) δόθηκαν σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν πήραν πέρσι αύξηση. Αλλά 352 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε ένα έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον περασμένο Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. οικονομικά ευάλωτους. Μια ανάλογη παρέμβαση αναμένεται και για το φετινό Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
Μια τρίτη, προγραμματισμένη παρέμβαση, από τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα αποτελέσει το νέο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας που θα έχει ως κορμό ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα για τα νέα ζευγάρια και θα ανακοινωθεί τον Μάιο.
Επίσης, έχει συμφωνηθεί να υπάρχει μόνιμα ένα ταμειακό απόθεμα 100-150 εκατ. ευρώ για ενδεχόμενες νέες φυσικές καταστροφές. Τα θετικά μέτρα θα συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, αλλά θα χρηματοδοτηθούν από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του 2024.
Ποια είναι τα δεδομένα
Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων του πρώτου μισού του 2024 θα καλυφθεί από τη μεταφερόμενη υπεραπόδοση του 2023. Με βάση στοιχεία του ΓΛΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 ξεπέρασε κατά πολύ τα 2,55 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) κυρίως λόγω της καλύτερης του αναμενόμενου πορείας των φορολογικών εσόδων. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στα 5,36 δισ. ευρώ από τα οποία αν αφαιρεθούν και κάποιες μεταχρονολογήσεις δαπανών ύψους 2,3 δισ. ευρώ προκύπτει πλεόνασμα άνω των 3,2 δισ. ευρώ.
Ο λογαριασμός των φορολογικών εσόδων θα κλείσει οριστικά στο τέλος του μήνα. Μέχρι τότε θα αποπληρωθούν και οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του ΦΠΑ του 2023. Υπολογίζεται πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 500 - 600 εκατ. ευρώ που μπορεί να καλύψει σίγουρα τις σχεδιαζόμενες αλλαγές χωρίς να απειλήσει του δημοσιονομικούς στόχους.
πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3770958/poioi-tha-plirothoun-apo-ton-koumpara-tou-uperpleonasmatos/