Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Πρωθυπουργός: - "Οι συνταξιούχοι έχουν και μνήμη και κρίση." - "Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους" - "Ο ΣΥΡΙΖΑ, πετσόκοψε τις συντάξεις με την προσωπική διαφορά" -'Έκτακτο βοήθημα μεταξύ 200 και 300 ευρώ σε όσους δεν είδαν αύξηση"


 

Γιάννης Οικονόμου: Να ξεκινήσουμε αμέσως, πρώτη ερώτηση ...

Γ. Σκιντζή (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω. Χιλιάδες συνταξιούχοι περιμένουν σήμερα να μάθουν από εσάς πώς θα αποκατασταθεί -ήδη το έχετε προαναγγείλει- η αδικία που ανέκυψε με το νόμο Κατρούγκαλου και την προσωπική διαφορά και βρέθηκαν εκτός των αυξήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω ποιο θα είναι το ύψος της παρέμβασης αυτής, πόσους τελικά θα αφορά και αν το ποσό θα δοθεί εφάπαξ. Σας ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Πράγματι, όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από 1/1/2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά.

Θέλω να θυμίσω ότι η προσωπική διαφορά ήταν ένα δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου γι’ αυτούς οι οποίοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά της προσωπικής διαφοράς, όταν ήταν οι ίδιοι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αφού πετσόκοψε τις συντάξεις θέσπισε την προσωπική διαφορά, έρχεται σήμερα και λέει ως δια μαγείας με ένα νόμο και με ένα άρθρο θα μπορεί αυτή να την καταργήσει.

Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες. Διότι υπήρχαν συνταξιούχοι όχι μόνο  -θέλω να το τονίσω αυτό- με υψηλές συντάξεις, υπήρχαν και συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις οι οποίοι επειδή για κάποιο λόγο είχαν προσωπική διαφορά δεν είδαν αύξηση.

Είμαστε σήμερα στη θέση να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023. Επειδή, όπως έχω πει πολλές φορές, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους και της τυχόν σύνταξης που έλαβαν.

Οι συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το οικονομικό επιτελείο, από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υπουργό Εργασίας.

Η παροχή αυτή, το έκτακτο βοήθημα αυτό, θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό του κόστος μπορεί να προσεγγίσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι μία σημαντική, δηλαδή, πρόσθετη βοήθεια, πάντα -τονίζω όμως- στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Δηλαδή δεν πρόκειται -το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα- αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Όσο όμως δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα φροντίζουμε να διορθώνουμε τις όποιες αδικίες.

Και σε αυτούς οι οποίοι θα σπεύσουν να μας ασκήσουν κριτική από την ανάποδη μεριά, διότι ξέρετε υπάρχουν και αυτοί, ότι «δίνουμε πάλι επιδόματα και αρκούμαστε σε μια πολιτική προσωρινής στήριξης των συνταξιούχων», θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στην αρχή: αν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα με χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους, αυτούς τους ανθρώπους, εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης τιμών, οφείλει η ελληνική πολιτεία να τους στηρίξει.

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή τη σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες, να λέμε δηλαδή τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να εξηγούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι -θέλω να θυμίσω- έχουν και μνήμη και κρίση.

Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους, θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, θυμούνται πολύ καλά πως έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε.

Χρ. Νικολαϊδης (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Τουρκία -είναι μεγάλο το κακό που βρήκε τους γείτονες. Εμείς, βέβαια, ως Έλληνες γεμίζουμε από υπερηφάνεια όταν βλέπουμε τα επιτεύγματα των ανδρών της ΕΜΑΚ και των εθελοντών. Και βλέπουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ανταπόκριση που έχει αυτή η βοήθεια, όχι μόνο στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο σήμερα -είμαι βέβαιος ότι το έχετε δει- σε μια τουρκική εφημερίδα που λέει «ευχαριστώ πολύ».

Πιστεύετε ότι αυτό το καλό κλίμα που υπάρχει λόγω της καταστροφής της προηγούμενης Κυριακής θα διατηρηθεί; Ελπίζετε ότι θα μας συνοδεύσει για τα επόμενα χρονικά διαστήματα; Πιστεύετε ότι αυτή η φράση ότι «θα έρθουμε και θα είναι βράδυ», δεν θα ειπωθεί ξανά ποτέ; Ή θα είναι κάτι το οποίο θα το δούμε για ακόμα ένα, δύο, τρεις μήνες και μετά θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια;

Κυρ. Μητσοτάκης: Θέλω να εκφράσω για ακόμα μια φορά την οδύνη μου, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη μεγάλη συμφορά που βρήκε την Τουρκία και τη Συρία. Μην ξεχνάμε και τη Συρία και το συριακό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται εδώ και 12 χρόνια από έναν φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Έναν εμφύλιο πόλεμο που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή βοήθειας στη Συρία σε σχέση με την Τουρκία, όπου τουλάχιστον υπάρχει κράτος και κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Να εκφράσω βέβαια και τη χαρά μου και την υπερηφάνειά μου που οι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι πολύ έμπειροι διασώστες μας, βρέθηκαν πρώτοι στην Τουρκία, έσωσαν ανθρώπινες ζωές και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε από τον τουρκικό λαό αλλά και από την τουρκική κυβέρνηση.

Και είναι, ξέρετε, εξαιρετικά σημαντικό. Διότι αυτά τα 3,5 χρόνια που έχω την τιμή να είμαι Πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μην ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μην δηλητηριάζω τη σχέση μεταξύ των δύο λαών. Και θέλω να σας θυμίσω ότι και όταν μίλησα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπα ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι λαοί τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Έχουμε τις διαφορές μας, μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πιστεύω και αυτόν τον συναισθηματικό δεσμό τελικά μεταξύ των δύο λαών μας, ο οποίος ανεδείχθη ξεκάθαρα, μέσα από αυτή την τραγωδία.

Και πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Çavuşoğlu, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.

Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μην γίνει. Θέλω να ξαναπώ ότι ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και πάντα ήμουν ανοιχτός να συζητήσω με την Τουρκία. Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε και ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε. Και γνωρίζει επίσης πολύ καλά η Τουρκία ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, πια, έχει βάθος και περιεχόμενο, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, θα εξακολουθεί να χτίζει τις συμμαχίες της. Όλα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη κινήσεις που γίνονται εις βάρος της Τουρκίας.

Επομένως, μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες πιστεύω ότι θα εξακολουθούν και μέσα από τη δική τους εθελοντική προσφορά να στηρίζουν τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με αποστολή βοήθειας, την οποία και σήμερα ακόμα η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε το ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθεια που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών. Μιλάμε για περιοχές στις οποίες κατοικούν παραπάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, με πάρα πολλά κτίρια τα οποία μπορεί μεν να μην έχουν πέσει αλλά σίγουρα είναι κτίρια που είναι μη κατοικήσιμα.

Και κάτι τελευταίο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές είναι μία πραγματικότητα η οποία θα συνοδεύει και την πατρίδα μας. Η σημασία την οποία έχουμε δώσει στην Πολιτική Προστασία από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα είναι, θα έλεγα, κομβικής προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας. Έχουμε σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, ένα ξεχωριστό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία.

Και, φυσικά, όταν μιλάμε για Πολιτική Προστασία, δεν μιλάμε μόνο για τις καταστροφές οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, συζητάμε προφανώς και για το ενδεχόμενο των σεισμών. Είμαστε μία σεισμογενής χώρα και οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Μ. Βαχτσεβάνου (Kozanilife.gr:) Kαλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μάρω Βαχτσεβάνου από το kozanilife. Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η ελάχιστη βάση εισαγωγής μπορεί να ξεκαθάρισε την ποιότητα των εισερχόμενων φοιτητών, ωστόσο και στην δική μας Περιφέρεια μείωσε αισθητά τον αριθμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει ακόμη και αριθμός των μόλις τεσσάρων εισακτέων. Είναι γνωστό επίσης ότι για την οικονομία της περιοχής το Πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Θέλω να ρωτήσω με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ξέρετε, νομίζω ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να είναι ακόμα θύματα προκαταλήψεων και έλλειψης γνώσεων εκ μέρους και των ενδιαφερόμενων για το τι πραγματικά γίνεται σε αυτά τα πανεπιστήμια.

Εγώ θα το ξαναπώ, είναι η πολλοστή φορά που το λέω: εντυπωσιάστηκα πράγματι από τη δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο. Εντυπωσιάστηκα από τις κτιριακές υποδομές, εντυπωσιάστηκα από την καθαρότητα, εντυπωσιάστηκα από τον ενθουσιασμό και το μεράκι της Πρυτανικής Αρχής αλλά και των διδασκόντων.

Εντυπωσιάστηκα επίσης από αυτό το οποίο είδα ως προς τη φοιτητική ζωή, τους ίδιους τους φοιτητές με τους οποίους μίλησα, οι οποίοι είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν απαραίτητη προκειμένου να μπορεί να αναβαθμιστεί το επίπεδο των σπουδών. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τώρα είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον φοιτητών που μπορεί να μην είχαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως μία από τις πρώτες προτεραιότητές τους, να σκεφτούν πολύ σοβαρά και να το επιλέξουν και πρέπει να σας πω ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως κάνει βήματα και στον τομέα της προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό μέσα από ξενόγλωσσα προγράμματα που σχεδιάζει. Κάνει σημαντικά βήματα και στον τομέα της εργαστηριακής έρευνας, των δημοσιεύσεων, της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων που ιδρύονται και της τοπικής οικονομίας. Αυτά περιμένουμε από ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι γειωμένο στις ανάγκες τής τοπικής περιοχής.

Και πιστεύω ότι όσο θα γίνονται περισσότερο γνωστά αυτά, τόσο περισσότεροι θα επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και, τονίζω, όχι μόνο φοιτητές από τη Δυτική Μακεδονία. Φοιτητές και από αλλού, οι οποίοι θα έρθουν και θα επιλέξουν να σπουδάσουν εδώ, γιατί μιλάμε πραγματικά για ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο.

Όσο διευκολύνουμε και τους φοιτητές από άλλες περιοχές, με δράσεις όπως το ενισχυμένο επίδομα στέγης, 4,2 εκατομμύρια φέτος σε σχέση με 2,2 που δόθηκαν πέρσι, φοιτητικές εστίες οι οποίες κατασκευάζονται μέσα από ΣΔΙΤ, σχεδόν 80 εκατομμύρια, θα είναι έτοιμες σε τρία με τέσσερα χρόνια για παραπάνω από 600 φοιτητές. όλα αυτά θα κάνουν το πανεπιστήμιο ακόμα πιο ελκυστικό. Και πιστεύω ότι το μέλλον πραγματικά είναι μπροστά σε αυτό το πανεπιστήμιο. Μόνο βήματα προόδου θα κάνει.

Α. Αργυριάδου (OPEN): Καλό μεσημέρι. Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα. Το ένα ουσιαστικά είναι συνέχεια της ερώτησης του κ. Νικολαΐδη, που αφορά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα μας. Αν υπάρχει φόβος για μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές μετά το φονικό σεισμό τη Τουρκίας.

Ένα αυτό και ένα δεύτερο θέμα, για τους πλειστηριασμούς: αν ο συνεπής δανειολήπτης μπορεί να χάσει την πρώτη του κατοικία σήμερα, θα τον βοηθήσετε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο;

Κυρ. Μητσοτάκης: Μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του τουρκικού κράτους και η βοήθεια, η διεθνής αρωγή η οποία εκ των πραγμάτων θα προκύψει, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να μείνουν στην περιοχή τους ή αν πρέπει να μετεγκατασταθούν για κάποιο διάστημα, αυτό θα γίνει εντός Τουρκίας.

Άρα, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχει νέα προσφυγική κρίση από ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν από τον σεισμό, έχασαν τα σπίτια τους και ξαφνικά θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Όμως, θέλω να τονίσω, πόσο σημαντική στη διαχείριση συνολικά του προσφυγικού προβλήματος ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε τόσο καθαρά από την Ευρώπη και από όλους τους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η μεγάλη σημασία που αποδίδουμε και πρέπει να αποδίδεται από την Ευρώπη στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Αυτό είναι κάτι καινούριο, δεν το είχαμε δει ποτέ σε αυτήν την ένταση και σε αυτήν την έκταση, ούτε είδαμε ποτέ συμπεράσματα τα οποία δίνουν τόση μεγάλη έμφαση στον περιορισμό των πρωτογενών ροών.

Ταυτόχρονα με άλλες προτεραιότητες, όπως οι επιστροφές, η νόμιμη μετανάστευση, κατανοούμε πια στην Ευρώπη ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας. Και αυτό αποτέλεσε μία εθνική πολιτική, όπως ξέρετε, της Ελλάδος η οποία πολλές φορές κατακρίθηκε στην Ευρώπη.

Κατακρίθηκε και ως πολιτική. Δεν αναφέρομαι μόνο στα fake news και στις διάφορες ιστορίες της «μικρής Μαρίας» που έκαναν ζημιά στην εικόνα της χώρας και δυστυχώς υιοθετήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις εντός της Ελλάδος, χωρίς ποτέ να ζητήσουν συγνώμη.

Αναφέρομαι σε μία γενικότερη πολιτική θεώρηση, η οποία έχει αλλάξει στην Ευρώπη τώρα και η οποία πια αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής. Και πιστεύω τελικά ότι θα αποτυπωθεί και στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τη φύλαξη των συνόρων, κάτι το οποίο διεκδικεί η χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης φυσικών εμποδίων, φραχτών δηλαδή, αλλά και της τεχνολογίας που αυτοί πρέπει να έχουν προκειμένου η φύλαξη των συνόρων να γίνεται πιο αποτελεσματική.

Τώρα, με ρωτήσατε για το θέμα των πλειστηριασμών αλλά και για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Να ξεκινήσω με το δεύτερο και πράγματι αναγνωρίζουμε ότι σήμερα στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν.

Ένα από τα αιτήματα τα οποία μου έθεταν συχνά συμπολίτες μας είναι «τι γίνεται αν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μία ρύθμιση των 120 ή των 72 δόσεων, γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο να αναβιώσουν»;

Η απάντηση είναι ναι, ότι θα γίνεται από δω και στο εξής. Θα είναι κι αυτές ανακοινώσεις οι οποίες θα γίνουν από τους αρμόδιους Υπουργούς αύριο. Καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει και θα περιμένετε αύριο τους αρμόδιους Υπουργούς να κάνουν κάποιες πιο λεπτομερείς εξαγγελίες.

Από την άλλη όμως, θέλω να τονίσω ότι δεν αρκεί μόνο η στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι δυσκολεύονται και χάνουν δόσεις από ρυθμίσεις. Υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία.

Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς. Είναι τα θύματα -θα έλεγα- της ενεργειακής κρίσης και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν.

Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες αύριο, για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω, για τους συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι είναι συμπληρωματικές παρεμβάσεις σημαντικές στα ζητήματα τα οποία αφορούν συνολικά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από αυτή την κυβέρνηση, που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Θέλω να θυμίσω ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει οδηγήσει ήδη σε ρυθμίσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου, ένα σύστημα το οποίο αρχίζει πια και δουλεύει και τρέχει και αποδέχονται οι πολίτες τις προτάσεις που το σύστημα τους κάνει.

Και βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος -θα έλεγα ότι εκεί γίνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις- που είναι οι ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ των πολιτών, των τραπεζών και των servicers κυρίως, που πλησιάζουν τα 30 δισεκατομμύρια και αφορούν σχεδόν 600.000 συμπολίτες μας.

Αυτοί οι συμπολίτες μας ρυθμίζουν. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι προφανώς όταν κάποιος ρυθμίζει τις οφειλές του τότε δεν υπάρχει πια και η απειλή οποιουδήποτε πλειστηριασμού.

Γι’ αυτό και θέλουμε να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Και πρέπει να σας πω ότι είναι βαθιά υποκριτικό να ασκείται κριτική από μία αντιπολίτευση η οποία νομοθέτησε τους servicers, η οποία ουσιαστικά είχε νομοθετήσει την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, επί ημερών της οποίας γίνονταν 30.000 πλειστηριασμοί.

Όλα αυτά έγιναν στο παρελθόν. Δεν τα ξεχνάμε. Άρα για να έχουμε μια εικόνα και μια σύγκριση του τι λένε κάποιοι με το τι έκαναν στο παρελθόν.

.

Ν. Ρούμπος (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω, η εκτίμησή σας είναι σε ποιο κλίμα θα πάμε στις εκλογές; Το ρωτώ αυτό γιατί ήδη βλέπουμε μια σε πολύ υψηλούς τόνους πολιτική αντιπαράθεση, η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για βαρβαρότητα, για αντιδημοκρατική εκτροπή.

Και ένα θέμα για τις συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί «κυβέρνηση ηττημένων» κι εφόσον κερδίσει τις εκλογές λέει ότι θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση. Εσείς σκέφτεστε καθόλου συνεργασίες κι αν ναι με ποιους;

Τώρα για την ημερομηνία των εκλογών δεν ρωτάω, αλλά με ενδιαφέρει αν έχετε αποφασίσει μέσα σας πότε θα τις κάνετε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σήμερα είναι η ημέρα των ερωτευμένων. Στο τελευταίο ερώτημα δεν θα σας απαντήσω, αλλά νομίζω πάλι ότι μεγαλοποιούμε ένα ζήτημα. Έχω πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, συν-πλην κάποιες εβδομάδες, δεν νομίζω ότι θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά στη φορά των πραγμάτων.

Με ρωτήσατε τώρα, κατ’ αρχάς, για το κλίμα με το οποίο θα πάμε στις εκλογές. Εγώ ξέρω με ποιο κλίμα θα κατευθυνθούμε εμείς και εγώ προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Θα είναι ένα κλίμα θετικού λόγου. Θα είναι ένα κλίμα δίκαιου απολογισμού για αυτά τα οποία έγιναν αλλά και θετικής προοπτικής για τα πολλά περισσότερα τα οποία μπορούν να γίνουν.

Θα μιλήσουμε σε εθνικό και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτή τη δουλειά την οποία κάνουμε στη Δυτική Μακεδονία, είναι η έκτη Περιφέρεια για την οποία παρουσιάζουμε το αντίστοιχο σχέδιο, θα το παρουσιάσουμε και στις 13 Περιφέρειες. Και θα γνωρίζουν οι πολίτες ότι εκτός από τις πολιτικές εθνικής εμβέλειας υπάρχουν και γι’ αυτούς συγκεκριμένα σχέδια που αφορούν τον τόπο τους, την Περιφέρειά τους και φυσικά και τον Δήμο τους.

Γιατί δεν θέλω να ξεχνάτε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πρωτοφανή στήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, με πάρα πολλά έργα τα οποία εκτελούνται από χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία αυτή η κυβέρνηση προσέφερε στους Δήμους, στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Εγώ, λοιπόν, θα εξακολουθώ να μιλάω θετικά. Και είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσετε στον κ. Τσίπρα γιατί επιμένει σε αυτή την πόλωση.  Γιατί, παραδείγματος χάρη, αναλώνει όλο του το χρόνο να μας λέει πόσο «αντιδημοκρατικοί» και «κακοί» είμαστε, να παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο, να παρουσιάζει μια εικόνα μιας χώρας η οποία είναι σε απόλυτη καταστροφή, σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό το οποίο βιώνουν οι πολίτες.

Προσέξτε, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά δεν βουλιάζει η Ελλάδα οικονομικά σήμερα, είναι πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη στην ανάπτυξη.

Άρα, το ερώτημα είναι για τον κ. Τσίπρα, γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική. Εγώ προσωπικά έχω απάντηση: γιατί με το ζόρι προσπαθεί να συσπειρώσει το κοινό του μπας και προσεγγίσει το ποσοστό το οποίο πήρε στις εκλογές του ’19. Γι’ αυτό το κάνει, όχι γιατί έχει πραγματική φιλοδοξία να κερδίσει τις εκλογές και να περάσει τη Νέα Δημοκρατία εκλογικά.

Αυτό βέβαια με φέρνει στο δεύτερο ερώτημά σας. «Κυβέρνηση ηττημένων». Ο κύριος Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας.

Το 2012, είχε πει τότε ότι θα έκανε κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση -ίσως το θυμάστε, την είχα κάνει στη ΔΕΘ το 2022- ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό.

Άρα οι πολίτες οι οποίοι θα ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει, ότι μπορεί να προέκυπτε μια τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο διότι το «προοδευτικό μέτωπο» το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες.

Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει.

Α. Τέγος (εφημερίδα «Θάρρος Κοζάνης»): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Βλέπω ότι ήδη απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα. Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, αν θα υπάρξει πολιτική στήριξη από το κόμμα σας, σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες.

Και να σας πω ότι εδώ στην Κοζάνη, μιας και βρίσκεστε στην πόλη τη συγκεκριμένη, υπάρχουν δέκα υποψήφιοι Δήμαρχοι εκ των οποίων οι  τέσσερις ή πέντε περίπου είναι από το δικό σας χώρο. Αν θα υπάρξει, λοιπόν, πολιτική στήριξη.

Και κάτι ακόμη, εάν στους βουλευτές που δεν εκλεγούν θα τους δώσετε το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές τις αυτοδιοικητικές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να κάνουμε καταρχάς μία διάκριση μεταξύ των αυτοδιοικητικών εκλογών β’ βαθμού, Περιφέρειες, και α’ βαθμού, Δήμοι. Στις Περιφέρειες πηγαίνουμε με τις επιλογές μας. Όπου υπάρχει εν ενεργεία Περιφερειάρχης απολαμβάνει τη στήριξη της Κυβέρνησης. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον Γιώργο Κασαπίδη, με τον οποίο έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και αυτόν θα στηρίξουμε στις περιφερειακές εκλογές.

Τώρα, στην αυτοδιοίκηση α’ βαθμού ξέρετε ότι το κόμμα εδώ και καιρό έχει αρχίσει και παίρνει αποστάσεις από τη λογική των χρισμάτων και πιστεύω ότι σε αυτή τη λογική θα κινηθούμε.

Εσείς εδώ, οι Κοζανίτες, γνωρίζετε καλύτερα ποιος από τους δέκα υποψηφίους θα είναι καλύτερος για να σας εκπροσωπήσει. Έχουμε αποδείξει εμείς ότι συνεργαζόμαστε με Δημάρχους ανεξαρτήτως κομματικής ταμπέλας. Και νομίζω ότι σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας κατακρίνει ότι φοράμε κομματικές παρωπίδες στη συνεργασία μας με τους Δημάρχους.

Αλλά αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε μετά τις εθνικές εκλογές και έχω εμπιστοσύνη ότι οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουν τελικά αυτούς οι οποίοι θα θεωρούν ότι είναι οι καλύτεροι. Με ένα εκλογικό σύστημα όμως, τονίζω, το οποίο θα είναι διαφορετικό πια και δεν θα οδηγήσει σε φαινόμενα παράλυσης όπως αυτά τα οποία είδαμε, προϊόν της απλής αναλογικής.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι Δήμοι, ειδικά εκεί όπου υπήρχαν πολλά ψηφοδέλτια, τι σημαίνει απλή αναλογική στη διοίκηση των Δήμων. Και αν δεν είχαμε παρέμβει δίνοντας στους Δήμους και στους Δημάρχους κάποιες δυνατότητες να παίρνουν αποφάσεις σε επίπεδο οικονομικών επιτροπών, τότε οι Δήμοι θα είχαν παραλύσει τελείως.

Λοιπόν, το ίδιο δεν θέλουμε να συμβεί στην κεντρική κυβέρνηση. Άρα υπάρχει και ένα μήνυμα εκεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για τι μπορεί να συμβεί και τι δεν θέλουμε να συμβεί στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Α. Τέγος («Θάρρος Κοζάνης»): Για τους βουλευτές δεν μου απαντήσατε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές από αυτούς που είχαμε στις εκλογές του 2019. Από εκεί και πέρα το κάθε στέλεχός μας είναι, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του.

.

Γ. Οικονόμου: Σας ευχαριστούμε πολύ.