Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Η κληρονομιά της επίσκεψης Μπλίνκεν και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας


 Το ολιγοήμερο ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν σε Ευρώπη και Τουρκία ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πίσω θετικές εντυπώσεις αλλά και προσδοκίες.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισκέφθηκε διαδοχικά το Μόναχο (για να πάρει μέρος στην εκεί Διάσκεψη Ασφαλείας), την Άγκυρα και την Αθήνα. Και αν η συνάντησή του με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας δεν πήγε καλά όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα, δεν ισχύει το ίδιο και για τις επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα οι οποίες, αντιθέτως, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε πολιτικά καλό κλίμα.

«Αναχωρώ από την Αθήνα έπειτα από μια παραγωγική ημέρα συναντήσεων» έγραψε στο Twitter ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε, λίγες ώρες νωρίτερα, εγκαινιάσει τη νέα βόρεια πτέρυγα των εγκαταστάσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Είχε, επίσης, κηρύξει την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ μαζί με τον Νίκο Δένδια, ενώ είχε συναντηθεί και με μέλη της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ τα οποία ευχαρίστησε επειδή συνέβαλαν ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας.

Η μέρα ξεκίνησε, ωστόσο, με τη μετάβαση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, με φόντο το οποίο ο Άντονι Μπλίνκεν προχώρησε σε σειρά από δηλώσεις:

Για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας, να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους» και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. Υποστήριξε, επίσης, ότι αν επιλυθούν αυτές οι διαφορές, ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τόνισε ότι η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας, πέρυσι, οι στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή» υπογράμμισε.

Στις εισαγωγικές του δηλώσεις, ο Αντονι Μπλίνκεν εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία. Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Οπως τόνισε, «ο Στρατηγικός Διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια, και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε».

«Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επεσήμανε.

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα». «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά την εισβολή, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς», τόνισε.

Ακόμη, ευχαρίστησε την Ελλάδα που άμεσα έστειλε πυροσβέστες, γιατρούς, προσωπικό έρευνας και διάσωσης, αλλά και προμήθειες στη γειτονική Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ο Αντονι Μπλίνκεν υπενθύμισε ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ και ο ίδιος βρέθηκε εκεί την Κυριακή. «Είδαμε και οι δύο την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Επίσης, κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».

Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. «Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο, εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως, για παράδειγμα, τη Βουλγαρία.

Αυτό που μένει να φανεί το προσεχές (προεκλογικό για την Ελλάδα και για την Τουρκία) διάστημα είναι το εάν θα καταφέρουν όντως οι ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο καταστροφικός σεισμός έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά διαμορφώνοντας κλίμα επαναπροσέγγισης προς την κατεύθυνση της μείωσης των εντάσεων και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές ωστόσο παραμένουν ενώ παράλληλα, στον απόηχο πια των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για ένα ενδεχομένως «δύσκολο» 2023 με πιθανές αυξήσεις των μεταναστευτικών πιέσεων που μένει να φανεί εάν αυτήν τη φορά θα επιχειρηθεί να εργαλειοποιηθούν από την τουρκική ηγεσία όπως είχε γίνει στο παρελθόν ή όχι.

Μέσα σε όλα αυτά, εκκρεμεί και το θέμα των τουρκικών F-16 το οποίο θα ξαναβρούμε μπροστά μας, όπως άλλωστε και η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην οποία η Άγκυρα υψώνει εμπόδια


πηγή:https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562290553/i-klironomia-tis-episkepsis-mplinken-kai-ta-erotimata-tis-epomenis-meras/