Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ένοπλες Δυνάμεις:- Το Πεζικό, ή πως υπονομεύουμε τον Ελληνικό Στρατό - Τί κάνει το Πεζικό να ξεχωρίζει


 Γκαρτζονίκας Παναγιώτης

«Το Πεζικό είναι η βάσις της στρατιωτικής μας ισχύος» είχε πει το 1937 ο ήρωας της μάχης της Πίνδου Κωνσταντίνος Δαβάκης. Όποιος, μάλιστα, ισχυριστεί ότι η πρόταση αυτή είναι παλιά και δεν ισχύει σήμερα, τον παραπέμπουμε στον διαπρεπή Γάλλο στρατιωτικό ιστορικό και αναλυτή Michel Goya που το 2017 δήλωσε ότι «οι διμοιρίες Πεζικού πρέπει να αποτελέσουν τη στρατηγική προτεραιότητα της Γαλλίας».

Σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται η αξία που έχει το Πεζικό. Στην Ελλάδα μόνο αντιμετωπίζεται με συγκατάβαση, αν όχι στη θεωρία σίγουρα στην πράξη. Ο ρόλος του Πεζικού είναι να εμπλέκεται με τον εχθρό σε αγώνα εκ του συστάδην με σκοπό να τον σκοτώσει ή να τον αιχμαλωτίσει, να καταλάβει και να διατηρήσει έδαφος, ή και τα δύο. Μολονότι πολλά έχουν αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων, ο ρόλος του πεζικού παραμένει ο ίδιος. Οι σχηματισμοί του Πεζικού αποτέλεσαν το βασικότερο στοιχείο των στρατών σε όλη τη διάρκεια της καταγεγραμμένης ιστορίας και καθόρισαν την επιτυχία ή την αποτυχία.


Τί κάνει το Πεζικό να ξεχωρίζει

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το πεζικό από τον υπόλοιπο στρατό: Πρώτον, για το πεζικό ο στρατιώτης είναι το οπλικό σύστημα. Στα άλλα όπλα ο στρατιώτης είναι χειριστής κάποιου οπλικού συστήματος. Δεύτερον, είναι το Πεζικό και μόνο το πεζικό που μάχεται εκ του συστάδην, καταλαμβάνει και διατηρεί έδαφος και μάχεται μέχρι τον τελευταίο άνδρα και την τελευταία σφαίρα.


Συνεχίστε στο  SLpress.gr

πηγή:  https://slpress.gr/ethnika/to-peziko-i-pos-yponomeyoyme-ton-elliniko-strato/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου