Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Η πανελλήνια κατακραυγή έφερε αποτέλεσμα - Η κυβέρνηση θα χορηγήσει, το επίδομα των 600 ευρώ και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.






 Του Τάσου Δασόπουλου 

Στα τελικά στάδια σχεδιασμού βρίσκεται το πακέτο στήριξης που θα συνεχίσει να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, που διαρκούν πλέον 18 συνεχόμενους μήνες, με την πίεση ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει για νέα μέτρα είναι ακόμη ακαθόριστο για δύο λόγους. 

Ο πρώτος είναι ότι η ανάπτυξη για φέτος θα κλειδώσει τον Απρίλιο, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος έτους θα κλείσουν στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν εισπραχθούν και οι τελευταίες εγγεγραμμένες απαιτήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Τότε μόνο, θα μπορεί να γίνει "ταμείο" και να γνωρίζουμε πόσα παραπάνω έσοδα είχαμε για τον χρόνο που λήγει σε λίγες μέρες. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ακόμη και στα "σίγουρα" πρόσθετα έσοδα έως 600 εκατ. ευρώ, από την έκτακτη φορολόγηση των εταιριών πετρελαιοειδών κατά 33% που αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να δούμε την απόφαση της ΕΕ (δεν έχει εκδοθεί ακόμη) και στη συνέχεια να κινήσουμε τις διαδικασίες είσπραξης.

Όλα αυτά οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στο να ακολουθήσει τη μέθοδο που ακολουθεί από το 2020, στην υλοποίηση έκτακτων μέτρων. Να μετρήσει την υπέρβαση των εσόδων που είχε στο ταμείο της, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, και να κάνει μια καλή εκτίμηση και για τα έσοδα του Δεκεμβρίου. Το περιθώριο αυτό υπολογίζεται από τα 700 έως και τα 800 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενα φορολογικά έσοδα, από υπεραπόδοση έμμεσων και άμεσων φόρων. 

Βεβαίως, στον σχεδιασμό των νέων μέτρων στήριξης θα περιλαμβάνεται και η αυστηρή πλέον -μετά το τελευταίο Eurοgroup- επισήμανση ότι ειδικά οι χώρες με υψηλό χρέος θα μπορούν να υλοποιούν μόνο στοχευμένα μέτρα για τους οικονομικά ευάλωτους. 

Τι σχεδιάζεται 

Στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές έκτακτες παρεμβάσεις συμβατές ή και όχι τόσο συμβατές είτε με τα περιθώρια που υπάρχουν. Ωστόσο κάποια από αυτά είναι πιο πιθανά να ανακοινωθούν ακόμη και τις επόμενες μέρες.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

- Η επέκταση του μπόνους των 600 ευρώ που ψηφίστηκε να δοθεί στο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και στους λιμενικούς και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Η καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις και τα "δώρα" αλλά σε δόσεις, ώστε να μην έχουμε αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Πάντως, για το θέμα υπάρχει πίεση και από την Κομισιόν, η οποία θέλει τη διευθέτηση της συγκεκριμένης "δημοσιονομικής εκκρεμότητας". 

- Η συνέχιση της "επιταγής ακρίβειας" και για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου με την μορφή ενός έκτακτου μηνιαίου επιδόματος μικρότερου από τα 250 ευρώ, που έχουν αποφασιστεί να δοθούν ως το τέλος του χρόνου 

 - Η παράταση της επιδότησης των 25 λεπτών στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πρώτο τρίμηνο του 2023, ώστε η πλειοψηφία των νοικοκυριών να έχει ένα ανεκτό κόστος για την θέρμανση. 

- Στην κατεύθυνση της ταχύτερης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επανέλθει η επιδότηση στην αντλία και για το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι μεταφορές. 

Ενισχύσεις 840 εκατ. ως το τέλος του χρόνου 

Στο μεταξύ, μέχρι και το τέλος του χρόνου θα έχουμε δρομολογημένες ενισχύσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα θα καταβληθεί η δεύτερη επιταγή ακρίβειας ύψους 500 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους, τα 150 από τα 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα θέρμανσης, 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης και το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στα σώματα ασφαλείας και το λιμενικό, με κόστος 37 εκατ. ευρώ.





πηγή:https://www.capital.gr/oikonomia/3687664/ta-5-metra-gia-to-prostheto-paketo-stirixis?utmsource=email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου