Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Δνων Σύμβουλος και το μέλος του ΔΣ/ΕΑΑΣ: - Οδεύουμε προς τις εκλογές και πρέπει να λέμε αλήθειες! - Όλες οι κυβερνήσεις υποτάσσονται μόνον στο πολιτικό κόστος - ΔΕΝ καθοδηγούμαστε εύκολα και δεν "τρώμε σανό"


 



Γράφουν οι 

Ι>  Σχης (ΠΖ) ε.α. Αναστάσιος Φαραντάτος, 

μέλος ΔΣ/Ε.Α.Α.Σ. 

Ι>  Ανχης (ΑΣ) ε.α. Χρήστος Χρηστίδης, 

Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Σ. 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, 

Σχεδόν τρία χρόνια συμπληρώνονται από την εκλογή του ΔΣ της ΕΑΑΣ και πάλι οι ε.α. συνάδελφοι προσκαλούνται στις κάλπες στις 19 Φεβ 2022, για να εκλέξουν το ΔΣ της επόμενης τριετίας. 

Στα τρία αυτά χρόνια διαπιστώνουμε πικρές αλήθειες: 

α. Μεγάλη δραστηριότητα των ε.α. στελεχών στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως για να επικρίνουν ή να προτρέψουν …. άλλους 

β. Παντελής απουσία εθελοντισμού για τις δραστηριότητες της ΕΑΑΣ 

γ. Πλήρης αδιαφορία για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία 7 μόνον μελών, κατά την ζωντανή αναμετάδοση του Συνεδρίου της ΕΑΑΣ 

δ. Μεγάλη αποχή από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του ΔΣ/ΕΑΑΣ 

ε. Καταστροφική για τα συμφέροντά μας, έλλειψη συλλογικής συνείδησης 

στ. Αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής μας στη λήψη αποφάσεων φορέων που διαχειρίζονται σοβαρά θέματα όπως οικονομικά (ΜΤΣ) και υγείας (ΝΙΜΤΣ) 

Όλα τα ανωτέρω δυστυχώς καθορίζουν και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος έναντι ημών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Πάντα νομοθετούν εις βάρος μας και πάντα επιδιώκουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων μας! 

Αν αναλογιστούμε και την αντιπάθεια που τρέφουν οι περισσότεροι πολιτικοί για τον Στρατό Ξηράς, αφού έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους την ανάμνηση της «Επταετίας», τότε θα καταλάβει και ο κάθε αδαής ότι οι ε.α. αξιωματικοί του ΣΞ θεωρούνται από τους εκάστοτε κρατούντες μια κοινωνική ομάδα, χωρίς καμιά πολιτική δύναμη, εν ολίγοις οι απόστρατοι δεν αποτελούμε ομάδα πιέσεως! Προσθέστε στα παραπάνω και τις ομάδες των κομματικών στρατών αποστράτων, που εθελοντικώς πλαισιώνουν τους τομείς άμυνας των κομμάτων και τις δημοτικές αρχές και θα κατανοήσετε για ποιους λόγους μας έχουν μονίμως στο περιθώριο.

Οι ε.α στρατιωτικοί δεν μπορούν να κατεβάσουν διακόπτες, να κλείσουν δρόμους, να καταλάβουν υπουργεία, να βάλουν οδοφράγματα κλπ διότι όλα τα παραπάνω ακουμπούν στην κουλτούρα του συστήματος, που λέγεται «Στρατός», με κύριο χαρακτηριστικό την πειθαρχία. Οι στρατιωτικοί, όντες συντηρητικοί, έχουν το προφίλ ενός μέσου οικογενειάρχη που αναμένει από την πολιτεία να τον δικαιώσει και να του αναγνωρίσει τα δεδουλευμένα του καθώς και τη δυσκολία του εργασιακού του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως της αποστολής του. Δυστυχώς όμως η πολιτεία δεν σκέφτεται έτσι και οσάκις έχει έρθει σε δίλημμα, επιλέγει να απαξιώσει τους στρατιωτικούς. Μας βλέπουν σαν μια ομάδα διηρημένη και εύκολα διαχειρίσιμη αφού μοχλός πίεσης ΔΕΝ υφίσταται. 

Είναι όμως πράγματι η ΕΑΑΣ μια ασήμαντη πολιτική οντότητα; 

Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι εκ του ιδρυτικού νόμου της ΕΑΑΣ, ένας από τους βασικούς της σκοπούς είναι η επιμέλεια των συμφερόντων των μελών της και ως εκ τούτου η ΕΑΑΣ ασκεί πολιτική και πρέπει να παράγει πολιτική. Η ΕΑΑΣ δεν είναι πολιτιστικός σύλλογος ούτε λέσχη ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων. Είναι πρώτιστα διεκδικητικός φορέας των συμφερόντων μας. 

Ως εκ τούτου οφείλει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να πιέζει την εκάστοτε κυβέρνηση να εγκύπτει στα προβλήματά μας και όχι να μας περιφρονεί και να μας συμπεριφέρεται ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας. 

Η Ένωσή μας αν δεν παράξει πολιτική ζύμωση είναι καταδικασμένη μια ζωή να υποβάλλει υπομνήματα και να αποστέλλει επιστολές και αιτήματα συναντήσεως με διαφόρους αρμοδίους, που σταθερά μας εμπαίζουν. 

Αν οι πολιτικές παρατάξεις στην Ελλάδα δεν αντιληφθούν ότι είμαστε εν δυνάμει ένας σοβαρός μοχλός πίεσης, θα μας έχουν πάντα «γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους». 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η άρνηση εφαρμογής από τις κυβερνήσεις, των δικαστικών αποφάσεων που μας δικαίωσαν ….. προκαλώντας την οργή και την αγανάκτησή μας, αλλά αντί να στρέψουμε τα βέλη μας προς το σωστό στόχο, εμείς κατηγορούμε την ΕΑΑΣ. 

Αναμασάμε το «μα η ΕΑΑΣ τι κάνει;» 

Ουδείς μπορεί να μας υποχρεώσει να κάνουμε ή να μην κάνουμε κάτι αφού είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι από τις δικές μας εισφορές και δεν παίρνουμε δεκάρα τσακιστή από τον προϋπολογισμό του κράτους, άρα δεν λογοδοτούμε για τις ενέργειές μας, εφόσον αυτές υπηρετούν τους σκοπούς του Ιδρυτικού μας Νόμου. 

Μας ασκείται «ψιλή» εποπτεία αλλά όχι κηδεμονία και χειραγώγηση. 

Λάθη και παραλείψεις θα υπάρχουν πάντα, αδιαφορία ή κατευθυνόμενες ενέργειες ποτέ, αναλογιστείτε το. 

Αν η ΕΑΑΣ δεν ταράξει τα νερά ξεφεύγοντας από την «πεπατημένη» δεν θα την ακούσει κανείς. Αν όλοι εμείς δεν δώσουμε το δυναμικό «παρών» στις επερχόμενες εκλογές μας, στις 19/02/23, αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσοστό συμμετοχής μας, κανείς και ποτέ δεν θα ασχοληθεί ουσιαστικά μαζί μας. Γιατί άλλωστε; 

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλες οι κυβερνήσεις υποτάσσονται μόνον στο πολιτικό κόστος και το μόνο που τις ανησυχεί είναι η απώλεια ψήφων στις εκλογές. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Εκατό χιλιάδες ψήφους αριθμούμε στο σύνολο των τριών θεσμικών Ενώσεων. 

Αν προσθέσουμε και τα άμεσα επηρεαζόμενα οικογενειακά μας μέλη ο αριθμός μεγαλώνει γεωμετρικά αλλά και πάλι «δεν ιδρώνει το αφτί» κανενός. Γιατί άραγε; 

Αφήστε λοιπόν τον καναπέ σας, αναλογιστείτε τις ευθύνες μας απέναντι στους ε.ε. συναδέλφους μας, που δεν έχουν φωνή και που σε λίγα χρόνια θα είναι μέλη μας και ελάτε στα εκλογικά τμήματα στις επόμενες εκλογές της ΕΑΑΣ, για να ψηφίσετε. 

Η συμμετοχή μας πρέπει να είναι ανάλογη της πολιτικής μας ισχύος και αυτό να καταγραφεί σε απόλυτους αριθμούς διότι μόνο αυτοί μετράνε. 

Επειδή δε, θα ακολουθήσουν και οι εθνικές εκλογές, ας έχουμε κατά νου, ότι ως κοινωνικές μονάδες με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν καθοδηγούμαστε εύκολα και δεν «τρώμε σανό». 

Εμείς αποφασίζουμε ποιον θα επιβραβεύσουμε και ποιον θα τιμωρήσουμε με την ψήφο μας. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους και Καλή Χρονιά. Ας κάνουμε το 2023 για την ΕΑΑΣ, αλλά και για όλους μας μια σημαντική χρονιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου