Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Ισοπέδωσαν τα δικαιώματα των αποστράτων.- Η Κυβέρνηση σχεδιάζει ... την ολοσχερή απόσβεση αναδρομικών - Η ΕΑΑΣ θα παραμένει ... υπερασπιστής των δικαιωμάτων των πληττόμενων αποστράτων

 



Γράφει ο 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΒΟΥΡΟΣ 

Υποστράτηγος ε.α. 

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ

    Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η πατρίδα μας χρησιμοποιήθηκε (από μερίδα του πολιτικού κόσμου και εκπροσώπων της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας) ως πρόσχημα για να ισοπεδωθούν τα δικαιώματα των συνταξιούχων Στρατιωτικών. 

    Γι’ αυτό τον λόγο η Ε.Α.Α.Σ., σε συνεργασία με άλλες Ενώσεις Αποστράτων προέβη σε μια σειρά από ενέργειες και σκοπεύει να προβεί και σε άλλες, όσες απαιτηθούν, για να αποκατασταθούν οι συντάξεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

   Εν συντομία οι ενέργειες του τελευταίου διαστήματος είναι:             

• Κατάθεση στο ΣτΕ Αίτησης Ακύρωσης της εφαρμοστικής  ΚΥΑ απόδοσης αναδρομικών και 

 • Κατάθεση εξωδίκου προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και του Διοικητού του e –ΕΦΚΑ. 

  Αναλυτικότερα : 

  1. Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ. 

     α. Δημοσιεύτηκε η κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), ΦΕΚ υπ'αριθμ. 4536 τεύχος Β, 14/10/2020, ως Διοικητική εφαρμοστική πράξη ν.4734/2020, άρθρο 33, ο οποίος ψηφίστηκε την 06 Οκτ. 2020 από την Βουλή και αφορά στα αναδρομικά των Στρατιωτικών Συνταξιούχων, η χορήγηση των οποίων εκκρεμούσε από παλαιότερες δικαστικές αποφάσεις και αποδόθηκαν στους δικαιούχους τέλος Οκτωβρίου, με την σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2020. 

     β. Τα καθοριζόμενα αναδρομικά αφορούν ΜΟΝΟ την χρονική περίοδο από 11- 6 - 2015 έως και 12-5-2016 και αποκαθιστούν μειώσεις που επιβλήθηκαν στις κύριες συντάξεις των αποστράτων κατ’ εφαρμογή του άρθρου πρώτου παράγραφος Β, υποπαράγραφος Β3 του ν.4093/2012 (για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ, ποσοστά 5-10-15-20%). Αυτή η αποκατάσταση είναι μερική, καθόσον δεν περιλαμβάνει τα καταργηθέντα με την υποπαράγραφο Β4 επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και τα επιδόματα αδείας, τα οποία προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 5, του ν.2592/1998 (Α'57) και του άρθρου μόνου, του ν.3847/2010. 

    γ. Με την νομοθετηθείσα ρύθμιση, δεν καταβάλλονται αναδρομικά για τις περικοπές του ν.4051/2012, άρθρο 1. Αυτές αφορούν μείωση της σύνταξης πάνω από 1300 ευρώ, κατά12%. Η αιτιολογία της μη καταβολής αναδρομικών γι’ αυτή τη μείωση, είναι ότι το ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) αποφάνθηκε ότι η μείωση είναι συνταγματική, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους του Ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), αποφάνθηκε ότι η ίδια μείωση είναι αντισυνταγματική. Έχουμε λοιπόν δύο (2) αντίθετες αποφάσεις των δύο (2) ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, για το ίδιο θέμα. Αναμέναμε την πολιτική λύση του θέματος και όχι διάκριση αυτού του τύπου, μεταξύ συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που στηρίζεται σε νομική αιτιολόγηση. 

    δ. Δυστυχώς η καταβολή των αναδρομικών, όπως υλοποιείται, απογοητεύει και προκαλεί καθόσον δεν επιτυγχάνεται η δικαίωση που τόσο ανέμεναν οι στρατιωτικοί και αποτελούσε κυβερνητική δέσμευση.

    ε. Για τους παραπάνω λόγους, το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξκων (Ε.Α.Α.Σ., Ε.Α.Α.Ν., Ε.Α.Α.Α) με επιστολή του, ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βρούτση, για το συγκεκριμένο θέμα. 

στ. Επί πλέον το Συντονιστικό των Τριών Ενώσεων Αποστράτων, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των ιδρυτικών σκοπών τους, διεκδικεί συνεχώς την καταβολή των δικαιούμενων αναδρομικών που περικόπηκαν παρανόμως, όπως έχει ήδη κριθεί με τις υπ'αριθμ. 2192/2012 και 1128/2016 αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολό τους και γι’ αυτό θα προσφύγουν στις αρχές Δεκεμβρίου στο ΣτΕ, προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ αναφορικά με:

       (1) Το περιορισμένο χρονικό διάστημα καταβολής τους. 

       (2) Το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού. 

       (3) Την απόσβεση εν γένει των αξιώσεων των στρατιωτικών συνταξιούχων από την καταβολή του ποσού αυτού και την εξαίρεση επιστροφής των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. 

  2. Το εξώδικο στα υπουργεία και τον eΕΦΚΑ Παράλληλα με τα παραπάνω αναφερόμενα, η ΕΑΑΣ σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξκων Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξκων Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΑ), κοινοποίησε Εξώδικο Δήλωση, πρόσκληση - διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με την οποία ζητά, για μία ακόμη φορά, την ορθή εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ και ενόψει του επικείμενου, μέχρι τέλους του έτους, του νέου επανυπολογισμού των συντάξεων μας, με βάση τον νόμο 4670/2020 - ΦΕΚ 43 Α/28-2-2020 :"Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης(e-ΕΦΚΑ) και άλλες διατάξεις", θεωρεί δε επιβεβλημένη: 

    α. Την έκδοση τροποποιητικής συνταξιοδοτικής πράξης επανυπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών μας. 

    β. Την συμμόρφωσή τους προς τις ακυρωτικές αποφάσεις υπ'αριθμ.2192/14 και1128/16 της ολομέλειας του ΣτΕ και συγκεκριμένα να επανυπολογιστεί η ανταποδοτική μας σύνταξη, αλλά και η προσωπική διαφορά που προκύπτει, με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του μηνός Ιουλίου 2012. 

    γ. Αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, θα εκδοθεί αναλυτικό Δελτίο Τύπου στο οποίο θα περιέχεται συνοπτική ανάλυση των καίριων νομικών ζητημάτων. 

   Η ΕΑΑΣ θα παραμένει αενάως φλογερός και υπεύθυνος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των πληττόμενων Στατιωτικών Συνταξιούχων, την στιγμή μάλιστα που επιδιώκεται, μέσω προβλέψεων, η κατάργηση και ολοσχερής απόσβεση των δικαιωμάτων τους, για την λήψη αναδρομικών. 

   Καμία κακή οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να προσφέρει άλλοθι ,για την ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας.



EΘNIKH HXΩ 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου