Αγαπητή μου Hadja, bienvenue à Athènes.
Είναι μεγάλη μας χαρά που σε έχουμε σήμερα εδώ και θα ήθελα να το εκφράσω αυτό. Όμως πρέπει να εκφράσω, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια ενός αστυνομικού, ο οποίος έπεσε χθες το βράδυ εν ώρα καθήκοντος στην πατρίδα σου.
Θέλω να μνημονεύσω ότι σαν σήμερα, πριν από 104 χρόνια, την 11η ώρα, της 11ης μέρας, του 11ου μήνα, τερματίστηκε ο πιο αιματηρός μέχρι εκείνη την εποχή πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ένας πόλεμος στον οποίο η Ελλάδα και το Βέλγιο βρέθηκαν στην ίδια πλευρά. Όπως επίσης βρέθηκαν στην ίδια πλευρά και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και γι’ αυτό και το Βέλγιο υπέγραψε, μαζί με την Ελλάδα, τη Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία το 1947, τη γνωστή ως «Συνθήκη των Παρισίων».
Με αυτή τη Συνθήκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα - το λέω διότι αυτό μας συνδέει με το Βέλγιο, μαζί με άλλους ιστορικούς δεσμούς.
Οι διμερείς επαφές μας με το Βέλγιο έχουν, μετά από αρκετά χρόνια, αναβαθμιστεί. Ανταλλάξαμε τον προηγούμενο χρόνο με την προκάτοχό σου, τη Sophie Wilmès, διμερείς επισκέψεις και, πριν από λίγους μήνες, είχαμε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα του Βελγίου εδώ στην Αθήνα.
Σήμερα είχαμε μια ακόμα ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις και πώς θα τις εμβαθύνουμε.
Σε ευχαριστώ πολύ που σταμάτησες στην Αθήνα, στην πορεία σου για το Sharm El Sheikh και για την COP 27.
Συζητήσαμε για τη συνεργασία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζητήσαμε για τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ, για τη συνεργασία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου έχουμε αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς το 2025 – 2026 , το Βέλγιο το 2036 – 2037.
Με αυτήν την ευκαιρία, όσον αφορά στα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να σε συγχαρώ για την πρόσφατη εκλογή του Βελγίου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2023 – 2025, μία εκλογή, την οποία κι εμείς θερμά υποστηρίξαμε.
Συζητήσαμε για τις οικονομικές μας σχέσεις, συμφωνήσαμε και οι δύο ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Το Βέλγιο είναι μία σημαντική οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, σε αυτό το πλαίσιο, γιατί η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών για τους Βέλγους. Η αυξητική τάση φέτος ήταν πάρα πολύ σημαντική.
Μιλήσαμε, επίσης, για τη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πληροφορούμαι ότι το Βέλγιο έχει μια εξαιρετική τεχνογνωσία στις πλωτές δυνατότητες παραγωγής ενέργειας.
Επίσης, σε ενημέρωσα για τις προοπτικές μας όσον αφορά τη δυνατότητα η Ελλάδα να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ενέργειας στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.
Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για τα οποία θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, παραδείγματος χάρη η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία του Βελγίου, για τον ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία της Βελγικής Σχολής Αθηνών.
Θα ήθελα εδώ να μνημονεύσω μία πρόσφατη πρωτοβουλία της Βελγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Δήμο Κορυδαλλού, για μία τοιχογραφία στο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, που φιλοτέχνησε μια νέα Βελγίδα καλλιτέχνης με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι πάρα πολύ επίκαιρο δεδομένου ότι πηγαίνεις στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στο Sharm El Sheikh.
Επίσης, σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά για τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στην περιοχή μας. Κατ΄ αρχάς, τα ζητήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και οι δύο χώρες σταθήκαμε απέναντι στην παρανομία εν ονόματι των ευρωπαϊκών μας αρχών.
Επίσης, συζητήσαμε για τη Μέση Ανατολή, την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι απούσα στη Μέση Ανατολή.
Συζητήσαμε για την Αφρική, για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην αφρικανική ήπειρο. Είχες την καλοσύνη να με ενημερώσεις για τα ζητήματα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και νομίζω ότι συμφωνήσαμε πάλι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δείξει πολύ πιο ενεργό ενδιαφέρον.
Σε ενημέρωσα για τις επισκέψεις μου στην Αφρική και την απόλυτη διάθεση της Ελλάδας να βοηθήσει, με όποιο τρόπο, με τις δυνατότητες που έχει, όσο μπορεί, διότι έχουμε συμφωνήσει πάντοτε ότι η Μεσόγειος δεν είναι μόνο σύνορο, είναι και γέφυρα.
Και αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προέρχονται από την Αφρική στη ρίζα τους, απλώς αυτά τα προβλήματα θα έρθουν και θα χτυπήσουν και τη δική μας πόρτα.
Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να σε ενημερώσω εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μου από την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά, και τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας, για το casus belli, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη θέση αρχών την οποία τηρεί το Βέλγιο και στο διμερές πλαίσιο, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Εν κατακλείδι, η Ελλάδα θεωρεί το Βέλγιο ως μία σημαντική χώρα, με την οποία μπορεί να αναπτύξει πολύ περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας και κοινής κατανόησης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Κατά τούτο, οι διμερείς επαφές είναι απολύτως απαραίτητες. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, λοιπόν, θερμά για τη σημερινή σου παρουσία στην Αθήνα.