Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί των άρθρων του Σ/Ν για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, και αφού είχε προηγηθεί η ακρόαση των φορέων, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:
Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση. Σχεδόν όλοι οι φορείς ήταν αντίθετοι με το νομοσχέδιο, το έκριναν πρόχειρο και επικοινωνιακό προεκλογικό κείμενο το οποίο εγείρει τεράστια ζητήματα για πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων και ευάλωτων.
Δίνει μικρά έκτακτα «δώρα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανάπηρους, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους ΕΕΕ και επιδόματος παιδιού, που μάλιστα συχνά αλληλοαναιρούνται. Π.χ. το έκτακτο 1,5 επίδομα παιδιού που επειδή συνυπολογίζεται στο εισόδημα θα οδηγήσει σε απώλεια του ΚΕΑ για φτωχές οικογένειες με παιδιά.
Και, ενώ έχουν αυξηθεί όλοι οι δείκτες φτώχειας και παιδικής φτώχειας στα 3,5 χρόνια ΝΔ, φέτος η κυβέρνηση καταφέρνει, παρά τα 414 επιπλέον έκτακτες ενισχύσεις Πάσχα και Χριστούγεννα, να δώσει 480 εκατομμύρια λιγότερα σε προνοιακές παροχές από ό,τι η πρόβλεψη στον π/υ του ΟΠΕΚΑ. Και να υλοποιήσει πλήρως την επιταγή Πισσαρίδη να μην αυξήσει τον π/υ της Πρόνοιας ούτε ένα ευρώ στα χρόνια που κυβερνάει, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον παρέλαβε στα 789 εκ. το 2015 και τον έφθασε το 2019 στα 3,5 δισ. με στόχο τον διπλασιασμό του στην επόμενη τετραετία. Γιατί πιστεύουμε ότι χωρίς ισχυρό προνοιακό βραχίονα του Κράτους, όχι μόνον οι ευάλωτοι αλλά και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Όσο για τα δύο πιλοτικά που εισάγει το παρόν νομοσχέδιο, για την πρώιμη παρέμβαση σε ανάπηρα παιδιά και την ενίσχυση δράσεων προσβασιμότητας, τόσο η Συνήγορος του Παιδιού, όσο και ο τεχνικός σύμβουλος από τον Ευρωπαϊκό φορέα EΑSPD παραδέχθηκαν ότι είναι άδεια κελύφη, κενά από οποιαδήποτε, έστω ενημερωτική πληροφορία, γιατί όλη η ουσία τους (ποιους αφορούν πότε ξεκινούν, ποια τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων κλπ.) παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις.
Η αποϊδρυματοποίηση έχει βαλτώσει. Κι αυτό φάνηκε από τα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για την περίπτωση της Κιβωτού του Κόσμου. Η κυβέρνηση κάνει διαρκώς μικροαλλαγές άνευ λόγου και ουσίας στο νόμο της αναδοχής και υιοθεσίας, που είχαμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε με ηλεκτρονική πλατφόρμα το 2019, αναβάλλοντας διαρκώς την υλοποίησή του και αποδεχόμενη να παραμένουν εκατοντάδες παιδιά σε ιδρύματα. Και πάγωσε τα 100 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού που είχαμε εντάξει από το 2018 στα Κέντρα Κοινότητας
Θα ήθελα να ρωτήσω την κα Μιχαηλίδου, πόσα παιδιά από την Κιβωτό του Κόσμου δόθηκαν για αναδοχή μέσα στα χρόνια που προΐσταται της παιδικής προστασίας; Ούτε ένα, από όσο γνωρίζουμε.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση είχε άλλη αντίληψη για την προστασία των ευάλωτων, άλλη αντίληψη για την προστασία του παιδιού. Εμείς πάλι, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε εκπονήσει πολύ συγκεκριμένες θέσεις, τις έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή και ανακοινώσει ευρέως για την αναπηρία, για την παιδική προστασία, για την κακοποίηση συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής, για την αποϊδρυματοποίηση και ευτυχώς θα κληθούμε πολύ γρήγορα από το λαό να τις εφαρμόσουμε ως κυβέρνηση.