Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Συμφωνία των Πρεσπών: - Άνοιξε η "κερκόπορτα" της Προδοσίας - Αναγνωρίστηκε και επισήμως το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα - Ζητάνε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας


 


Με τη βούλα του Ειρηνοδικείου Φλώρινας συστάθηκε και επισήμως Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα. Η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού αίτημα αναγνώρισης είχε κατατεθεί από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο ο προβληματισμός που γεννάται από τη δημιουργία του πρώτου σωματείου που προωθεί επισήμως τη «μακεδονική» γλώσσα είναι μεγάλος.

.Ειδικά, μάλιστα, αφού εμμέσως πλην σαφώς βάζει θέμα μειονότητας. Οπως αναφέρεται ξεκάθαρα, ανάμεσα στους σκοπούς του σωματείου δεν είναι μόνο η διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας, αλλά και η αναγνώρισή της «ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από την Ελλάδα της σύμβασης-πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες».  Μάλιστα, ανάμεσα στις δράσεις του Κέντρου είναι και η «τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις Αρχές εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα».

Ιδρυτές

Σύμφωνα με πληροφορίες , τα ιδρυτικά μέλη είναι περίπου 40 και προέρχονται από διάφορες περιοχές, όπως τη Φλώρινα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαΐδα κ.ά. Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες κρατούν στάση αναμονής, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους κάνοντας λόγο για «κερκόπορτα που άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δύσκολα κλείνει τώρα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πορεία». Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα». Μάλιστα, θέλουν να εισαχθεί η διδασκαλία τής «μακεδονικής τυποποιημένης γλώσσας» ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ακόμα και να ιδρυθούν μελλοντικά παιδαγωγικά τμήματα «στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της μακεδονικής γλώσσας».. Η είδηση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού αίτημα αναγνώρισης είχε κατατεθεί από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο ο προβληματισμός που γεννάται από τη δημιουργία του πρώτου σωματείου που προωθεί επισήμως τη «μακεδονική» γλώσσα είναι μεγάλος.

Ειδικά, μάλιστα, αφού εμμέσως πλην σαφώς βάζει θέμα μειονότητας. Οπως αναφέρεται ξεκάθαρα, ανάμεσα στους σκοπούς του σωματείου δεν είναι μόνο η διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας, αλλά και η αναγνώρισή της «ως μειονοτικής γλώσσας από την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από την Ελλάδα της σύμβασης-πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων και του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μειονοτικές γλώσσες».  Μάλιστα, ανάμεσα στις δράσεις του Κέντρου είναι και η «τεκμηρίωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρητορικής μίσους από τις Αρχές εναντίον ομιλητών Μακεδόνων και εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα».

Ιδρυτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιδρυτικά μέλη είναι περίπου 40 και προέρχονται από διάφορες περιοχές, όπως τη Φλώρινα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαΐδα κ.ά. Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες κρατούν στάση αναμονής, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους κάνοντας λόγο για «κερκόπορτα που άνοιξε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δύσκολα κλείνει τώρα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πορεία». Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι η διατήρηση και η καλλιέργεια της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα». Μάλιστα, θέλουν να εισαχθεί η διδασκαλία τής «μακεδονικής τυποποιημένης γλώσσας» ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια που βρίσκονται στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ακόμα και να ιδρυθούν μελλοντικά παιδαγωγικά τμήματα «στα υπάρχοντα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, για την εκπαίδευση τοπικών εκπαιδευτικών της μακεδονικής γλώσσας».






πηγή:https://eleftherostypos.gr/ellada/adeia-se-somateio-makedonikis-glossas-i-kerkoporta-pou-anoixe-i-symfonia-ton-prespon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου