Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις - Αμυντική συμφωνία ανακοινώνουν Μητσοτάκης - Μακρόν


 Λίγες ώρες πριν το δείπνο εργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για την ανακοίνωση μίας μεγάλης αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. 

Το δείπνο των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις εννέα το βράδυ ώρα Ελλάδας και, σύμφωνα με πληροφορίες, βασική διάσταση της συμφωνίας θα είναι η πώληση από τη Γαλλία στη χώρα μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra. Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα αύριο, με κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, στις συζητήσεις, από την πλευρά της Ελλάδας, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, χωρίς να αποκλείεται και η δική τους παρουσία στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Η συζήτηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα έχει επιπλέον βαρύτητα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να έχουν αναδείξει την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης. "Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας. Αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των διατλαντικών δεσμών μας. Αν μη τι άλλο, μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ.

Θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών. Θα επιταχύνει τη συνεργασία μας σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος. Αν η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο μια οικονομική, αλλά και μια γεωπολιτική υπερδύναμη, είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση. Και οι χώρες που είναι περισσότερο διατεθειμένες να προχωρήσουν μπορούν να το κάνουν με ταχύτερο ρυθμό. Τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την περιοχή του Σαχέλ μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος. Γιατί θα υπάρξουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι παρόντα. Αλλά θα πρέπει να είναι παρούσα η Ε.Ε.", ανέφερε, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός.



πηγή: https://www.capital.gr/politiki/3584429/amuntiki-sumfonia-anakoinonoun-mitsotakis-makron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου