Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Μία "Ελληνίδα" στη τζιχάντ Μια καλή μητέρα και σύζυγος - Η δράση της και ο ρόλος της "Μελ UC"


 

Η νεαρή γυναίκα άνοιξε το κινητό της. Ως ταπετσαρία είχε βάλει μια φωτογραφία του Οσάμα Μπιν Λάντεν με ένα καλάσνικοφ στα χέρια. «Είναι ο ήρωάς μου», είπε η Νοέλ Βελέντζας, Νεοϋορκέζα με ελληνική καταγωγή. Όμως, η γυναίκα που καθόταν απέναντί της ήταν μυστική πράκτορας του FBI. Η Βελέντζας καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούνιο από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 16 ετών, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ιστορία μιας «Ελληνίδας» στη τζιχάντ.

Η Βελέντζας, 33 ετών σήμερα, γεννήθηκε στο Κουίνς, από πατέρα ελληνικής καταγωγής και μητέρα Ιταλίδα. Σε μικρή ηλικία συγκατοικούσε με τη φίλη της Άζια Σιντίκι κι έκαναν περίπου όσα κάνουν τα κορίτσια της ηλικίας τους – επισκέπτονταν τη βιβλιοθήκη και πήγαιναν μαζί για ψώνια. Συνέχισαν να κάνουν στενή παρέα και αφότου η Βελέντζας παντρεύτηκε και μετακόμισε σε άλλο σπίτι, στην ίδια γειτονιά. Κάποια στιγμή, γνωρίστηκαν με μια τρίτη νεαρή γυναίκα, που τις συστήθηκε ως «Μελ».

Στο κατηγορητήριο 29 σελίδων των αμερικανικών Αρχών, η «Μελ» αναφέρεται ως πράκτορας με την κωδική ονομασία “UC”. Για περίπου δύο χρόνια, έως τον Απρίλιο του 2015, οπότε η Βελέντζας και η Σιντίκι συνελήφθησαν ως «γυναίκες» της τζιχάντ, η UC ηχογραφούσε όλες τις συναντήσεις τους. Στο έγγραφο υπάρχουν περιγραφές για δεκάδες συζητήσεις, βόλτες και γεύματα μεταξύ των τριών γυναικών.

«Η Βελέντζας επαινούσε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και έλεγε ότι το να γίνεις μάρτυρας μέσω μια επίθεσης αυτοκτονίας, εξασφαλίζει την είσοδο στην παράδεισο», καταθέτει η πράκτορας. «Σύμφωνα με τη Βελέντζας, ένας βομβιστής αυτοκτονίας δεν αφαιρεί τη ζωή της, αλλά εκείνη προσφέρει τη ζωή της στο όνομα του Αλλάχ».

Η ίδια σε πολλές συναντήσεις φέρεται να λέει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μέντοράς του, Αμπντουλάχ Αζάμ, είναι οι ήρωές της. Η πράκτορας περιγράφει ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 2013, η Βελέντζας φέρεται να είχε αποκτήσει εμμονή με τις χύτρες ταχύτητας, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών. «Μπορείς να χωρέσεις πολλά πράγματα σε μια χύτρα, ακόμη και αν δεν είναι φαγητό», είπε σε μία αποστροφή της.

Σε μια άλλη συνάντηση, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι δύο παλιές φίλες συμφωνούν ότι πρέπει να διδαχθούν «Χημεία», ώστε να κατασκευάσουν έναν εκρηκτικό μηχανισμό. «Η Βελέντζας αναρωτήθηκε, “Τι λέτε για την επιστήμη;” και όταν τη ρώτησαν τι ακριβώς εννοεί, εκείνη έκανε με τα χέρια της μια κίνηση σαν να περιέγραφε την έκρηξη μιας βόμβας.

Το επόμενο διάστημα, η Βελέντζας και η Σιντίκι θα επισκεφθούν πολλές φορές τη βιβλιοθήκη. Αναζητούσαν βιβλία Χημείας και προσπαθούσαν να μάθουν τις αντιδράσεις υλικών όπως το υδροχλωρικό οξύ ή η νιτρογλυκερίνη και επίσης ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία για το πιο ισχυρό μίγμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αγοράζουν φιάλες προπανίου, καλώδια και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών. Σκέφτονται να κάνουν δοκιμές στο σπίτι της Βελέντζας. Η πράκτορας λέει ότι μπορεί να κινδυνεύσουν οι ίδιες και οι γείτονες από μια πιθανή έκρηξη. «Θα πούμε ότι έπεσαν μερικά ράφια», σαρκάζει η Βελέντζας.

«ΜΙΣΩ ΝΑ ΖΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ»

Από τις περιγραφές στο δικόγραφο, προκύπτει μια νεαρή γυναίκα που κρύβει πολύ μίσος. Μετά από μια ομιλία του Ομπάμα για το ISIS, είπε ότι «είναι αηδιασμένη με τις ΗΠΑ και ότι μισεί να ζει εκεί». Σε άλλη συζήτηση, φέρεται να είπε ότι είναι πολύ εύκολο να σκοτώσεις έναν αστυνομικό κι έδειξε ένα μαχαίρι που είχε κρυμμένο στον στηθόδεσμό της. «Ανέφερε ότι το να σκοτώσεις έναν αστυνομικό είναι πιο εύκολο από το να αγοράσεις φαγητό, διότι μερικές φορές πρέπει να περιμένεις στη σειρά για το φαγητό», καταθέτει η UC.

«Αναφέρθηκε σε παλιότερες βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικάνικο έδαφος, όπως στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993 και τον σταθμό της Πλατείας Χέραλντ στο Μανχάταν», περιγράφει η μυστική πράκτορας. «Μας έδειξε στο κινητό φωτογραφίες των Αντίς Μεντουγιανίν και Ράμζι Γιουσέφ, που είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία, και εξήγησε ότι τα σχέδιά τους απέτυχαν μερικώς, διότι εν αγνοία τους παρείχαν στοιχεία σε πληροφοριοδότες».

Η Σιντίκι ήταν παρούσα σε όλες τις συναντήσεις της UC με τη Βελέντζας. Στο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται επιπλέον ότι η Σιντίκι διατηρούσε επαφές με τον Σαμίρ Καν, ηγετικό μέλος της Αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα στην Υεμένη. Η ίδια φέρεται να διάβαζε περιοδικά ισλαμικής προπαγάνδας και γύρω στο 2009 είχε γράψει ένα ποίημα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο έντυπο “Jihad Recollections” και είχε τίτλο «Πάρε με στη γη όπου τα μάτια είναι παγωμένα».

«ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ»

Η Βελέντζας και η Σιντίκι συνελήφθησαν στις 2 Απριλίου 2015. Υπάρχει ένα σκίτσο, αντί φωτογραφίας, από την πρώτη μέρα που οι δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Η Βελέντζας φορά μαύρη μαντίλα, ενώ η Σιντίκι ένα πράσινο ρούχο, έχοντας το κεφάλι της ακάλυπτο. Στέκονται και οι δύο αμίλητες ανάμεσα στους δικηγόρους της.

Η Σιντίκι καταδικάστηκε τον περασμένο Γενάρη, σε ποινή φυλάκισης 15 ετών. Ο δικηγόρος της, Τσαρλς Σουίφτ, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Magazine ότι δεν απεργάζονταν στην πράξη κανένα σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. «Δεν κατασκευάστηκε ποτέ καμία βόμβα ούτε επιλέχθηκε κάποιος στόχος. Υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας - η Σιντίκι το έχει παραδεχθεί - όμως δεν υπάρχει καμία απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Σουίφτ.

Ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για τη Βελέντζας. Η ίδια παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, ακόμη και για τους γείτονές της στο Κουίνς, όπως ο ηλικιωμένος Γουίλιαμ Τζόρνταν, ο οποίος κατοικούσε στο απέναντι σπίτι. «Δεν πίστευα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στη γειτονιά», είχε πει ο Τζόρνταν στους ρεπόρτερ την ημέρα της σύλληψης. Το Magazine επικοινώνησε με τον δικηγόρο που είχε εκπροσωπήσει τη Βελέντζας στην προδικασία, όμως δεν υπήρξε απάντηση. Έξι χρόνια μετά τη σύλληψή της, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για την ίδια.

Από όσα μπορούν να επιβεβαιωθούν, προκύπτει ότι ο πατέρας της ήταν ελληνικής καταγωγής μετανάστης δεύτερης γενιάς στις ΗΠΑ. Η μητέρα της ήταν πιθανότατα Ιταλίδα, επίσης εγγονή εμιγκρέδων στη Νέα Υόρκη. Η Βελέντζας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη – κατά μια λιγότερο δυνατή εκδοχή στη Φλόριντα. Μετά τον θάνατο του πατέρα της οικογένειας, η μητέρα ξαναπαντρεύτηκε και φέρεται να μετακόμισε με τη μικρή Βελέντζας για αρκετά χρόνια στο Πόρτο Ρίκο, πριν επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Ο σύζυγος της Βελέντζας, Αμπού Μπακρ, είχε μιλήσει στην αμερικανική τηλεόραση, λίγες μέρες μετά την εισβολή των κομάντος της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι τους. «Γνωριστήκαμε μέσω ενός κοινού φίλου, παντρευτήκαμε και μετακομίσαμε σε αυτό το σπίτι πριν από επτά χρόνια», είπε. Το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη κι επίσης στο ίδιο σπίτι έμενε μια ανήλικη ανιψιά τους. «Ήταν καλή μητέρα και σύζυγος και στέκομαι δίπλα της», είπε ο Μπακρ. «Περιμένω τη σωστή στιγμή για να πω στα παιδιά τι συνέβη».



πηγή:https://www.news247.gr/sunday-edition/mia-ellinida-sti-tzichant.9348210.html?utm_source=NEWS24%2F7+Newsletter&utm_campaign=b1c01c48c5-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_27_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_11a0ec29ff-b1c01c48c5-393592725